Γεώργιος Ιβάνωφ, ένας ήρωας για την Ελλάδα και την Πολωνία

Γεώργιος Ιβάνωφ, ένας ήρωας για την Ελλάδα και την Πολωνία

Σπάνιες, πλέον, οι ευκαιρίες να λάβει κανείς μια ταχυδρομημένη κάρτα, γι’ αυτό και όταν έλαβα πρόσφατα μία, δοκίμασα διπλή χαρά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνιες, πλέον, οι ευκαιρίες να λάβει κανείς μια ταχυδρομημένη κάρτα, γι’ αυτό και όταν έλαβα πρόσφατα μία, δοκίμασα διπλή χαρά. Για το εξαιρετικό είδος αλληλογραφίας αλλά και το γραμματόσημο, ή μάλλον το θέμα του. Η κάρτα είχε ταχυδρομηθεί από την Κρακοβία και όταν την έλαβα μου έκανε αρχικά εντύπωση ότι στο πολωνικό γραμματόσημο διακρινόταν καθαρά η ελληνική σημαία. Εξετάζοντας πιο προσεκτικά, διαπίστωσα ότι το γραμματόσημο, έκδοσης του 2021, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Γεωργίου Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς (1911-1943), ελληνοπολωνικού θρύλου και ενός από τους μεγαλύτερους σαμποτέρ των Γερμανών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ ήταν όλα αυτά και πολλά ακόμη, σπουδαίος αθλητής, τολμηρή προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που στράγγιξε τη ζωή. Δυστυχώς, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή στις 4 Ιανουαρίου 1943, όταν ήταν μόλις 32 ετών. Αυτή η περίπτωση ηρωισμού και αυταπάρνησης δεν ξεχάστηκε ποτέ, αλλά δεν είναι και τόσο γνωστή στο πανελλήνιο όπως θα έπρεπε. Η Πολωνία, η Ελλάδα και η Αγγλία έχουν τιμήσει τη μνήμη του, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει άγαλμα και δρόμος, υπάρχουν τα Ιβανώφεια, οι κολυμβητικοί αγώνες, γιατί ο Γεώργιος Ιβάνωφ ήταν επιπλέον και δεινός κολυμβητής και ιστιοπλόος. Στις 25 Οκτωβρίου 2020, η Κατερίνα Ροββά είχε δημοσιεύσει στα «Νέα» ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορία του Ιβάνωφ με αφήγηση της ανιψιάς του, Λεονάρδας Λαμπρινιάδου. Η Πολωνέζα μητέρα του Ιβάνωφ, παντρεμένη αρχικά με συνταγματάρχη του τσαρικού στρατού, αφού είχαν μετακομίσει στο Καρς, στα βάθη της Τουρκίας, γνωρίζει στην Τιφλίδα τον Γιάννη Λαμπρινιάδη. Χωρίζει από τον άνδρα της και αφού πήγε αρχικά στη Βαρσοβία, εγκαθίσταται τελικά στη Θεσσαλονίκη. Ο Γεώργιος Ιβάνωφ μεγαλώνει στην Ελλάδα και γίνεται κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Εμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Αντίστασης των Συμμάχων κατά των ναζί, γι’ αυτό και η αναγνώρισή του είναι διεθνής. Παραμένει σύμβολο αλλά και πρότυπο ηρωισμού. Θα ήταν σωστό να ακούμε περισσότερο για τους ανθρώπους αυτούς που θυσιάστηκαν υπέρ της ιδέας της ελευθερίας. Ενα γραμματόσημο από την Πολωνία ξετύλιξε σκέψεις και ιστορίες. Αλλά πίσω από τις ιδέες υπήρχε πάντα ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή