Ο Κολωνός των αντιθέσεων και των μεγάλων γιορτών

Ο Κολωνός των αντιθέσεων και των μεγάλων γιορτών

Η αθηναϊκή συνοικία φιλοδοξεί να γίνει συνώνυμη της φθινοπωρινής διασκέδασης χάρη στη δυναμική του Φεστιβάλ Κολωνού.

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίσως ο Κολωνός να μην απολαμβάνει την αίγλη που περιβάλλει άλλες αστικές γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, όπως το Παγκράτι και ο Κεραμεικός. Κάπως άδικο αυτό για μια γειτονιά που στο άκουσμά του ονόματός της γεννιούνται συνειρμοί με μια αθηναϊκότητα που, όσο κι αν προσαρμόζεται στις επιταγές της εκάστοτε εποχής, παραμένει αρχοντική, αυθεντική και γεμάτη ιστορικότητα και αντιθέσεις, στοιχεία που είναι ριζωμένα στη γη της Αθήνας.

Αστική γειτονιά με σπίτια και αυλόγυρους μέσα στον πυκνοκατοικημένο ιστό της, με κίνηση στους δρόμους και τα στενά της που σιγά σιγά μεταμορφώνεται στο νέο καλλιτεχνικό κέντρο της Αθήνας που αποκαλύπτεται στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης. Σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο η συνύπαρξη των αρχιτεκτονικών δειγμάτων του Μεσοπολέμου με τις χαμηλές κατοικίες και τα ευρήματα της Ακαδημίας του Πλάτωνα, αλλά και η χρήση του Δημόσιου Καπνεργοστάσιου επί της Οδού Λένορμαν ως σύγχρονος χώρος πολιτισμού και η θέσπιση του Φεστιβάλ Κολωνού ως θεσμός στη φθινοπωρινή διασκέδαση της Αθήνας, με κέντρο τον ιστορικό λόφο του Ιππείου Κολωνου.

Αυτή η εβδομάδα είναι μια καλή ευκαιρία για Αθηναίους και επισκέπτες να περπατήσουν τη γειτονιά, να ανακαλύψουν την ιστορία του Κολωνού και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν με τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο θέατρο του λόφου από τις 20 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, κοντά στα μνημεία των Μίλερ και Λενορμάν, των φιλελλήνων αρχαιολόγων που ανάδειξαν την σημασία της περιοχής κατά τους αρχαίους χρόνους.

Ο Κολωνός των αντιθέσεων και των μεγάλων γιορτών-1

Τα ρεμπέτικα της Μαριώς, οι λαϊκές φωνές της Ελένης Βιτάλη, του Κώστα Μακεδόνα και του Μανώλη Μητσιά και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου συνυπάρχουν αρμονικά με την ποπ μουσική της χώρας από τον Ηλία Βρεττό και την Έλενα Τσαγκρινού τις ημέρες του φεστιβάλ.

Παράλληλα, οι θεατρόφιλοι μπορούν να δουν πώς διαμορφώνεται η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με μαύρο χιούμορ μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Φλουράκη «Μια χώρα δύο αιώνες», να έρθει σε επαφή με την ποίηση και τη ζωή του Κωστή Παλαμά με την μουσική παράσταση του Γρηγόρη Βαλτινού «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα» και να γίνει κοινωνός του ευριπίδειου δράματος «Βάκχες», με τα έσοδα από όλες τις εκδηλώσεις να διατίθενται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών.

Το πολιτιστικό στοίχημα που έβαλε ο ΟΠΑΝΔΑ στην ανάδειξη της περιοχής του Κολωνού ως πυρήνα της φθινοπωρινής διασκέδασης στην Αθήνα κερδήθηκε και με το παραπάνω, όπως σημειώνει και η πρόεδρος του οργανισμού, Άννα Ροκοφύλλου. «Φέτος, στον ΟΠΑΝΔΑ, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το πετύχαμε. Ανοίξαμε το Φεστιβάλ Κολωνού για μια ακόμη χρονιά σε ένα ανοιχτό θέατρο-στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, στον Λόφο του Ιππίου Κολωνού. Δώσαμε μια ανάσα Πολιτισμού και ζωής σε μια από τις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας.

Ο Κολωνός των αντιθέσεων και των μεγάλων γιορτών-2

»Οι πολίτες της Αθήνας, με ένα πολύ μικρό οικονομικό αντίτιμο, παρακολούθησαν και παρακολουθούν μέχρι τη λήξη του Φεστιβάλ, αυτήν την εβδομάδα, ένα ποιοτικό πρόγραμμα με πολύ καλές θεατρικές αλλά και μουσικές παραστάσεις με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων από τους αντίστοιχους χώρους. Θέλαμε και νομίζω τα καταφέραμε, το Φεστιβάλ Κολωνού να ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού ως ένα φθινοπωρινό ραντεβού με τον πολιτισμό, ως επιστροφή μετά τις διακοπές, σε μια όμορφη καθημερινότητα με μουσική και θέατρο, σε μια γωνιά δική τους. Παράλληλα, τα έσοδα από το Φεστιβάλ θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού».

Αξίζει να ανακαλύψετε αυτή την εβδομάδα τον Κολωνό. Αρκεί να πάρετε το μετρό μέχρι τα Σεπόλια ή κάποια από τις λεωφορειογραμμές που διασχίζουν την οδό Λένορμαν και το αυτοκίνητό σας και να ζήσετε τις μουσικές και θεατρικές εμπειρίες που προσφέρει ο Κολωνός το φθινόπωρο.

Ο Κολωνός των αντιθέσεων και των μεγάλων γιορτών-3

Αναλυτικά το πρόγραμμα και προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/festival-kolonou/. Πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο θέατρο Κολωνού, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Ο ΟΠΑΝΔΑ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Το θέατρο Κολωνού είναι προσβάσιμο σε Άτομα με Αναπηρία.

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως

Πρόσβαση στο θέατρο Κολωνού:
Γραμμή Μετρό 2: στάση Σεπόλια & στάση Σταθμός Λαρίσης
Λεωφορειακές γραμμές: 057 (στάσεις Καλλιπόλεως, Ηλέκτρας), Α13 (στάση Αρμονία), Α10 και Β10 (στάση Δομοκού)
Γραμμή Τρόλεϊ: 12 (στάση Αρμονία) & 1 (στάση Δομοκού)

Πληροφορίες: www.opanda.gr και στα τηλέφωνα 210-5284800, 210-5284854

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή