ΕΛΣ: Η χρονιά κλείνει με το κοινό

ΕΛΣ: Η χρονιά κλείνει με το κοινό

Η ΕΛΣ επιστρέφει σε COVID free αίθουσες με τις επετειακές παραγωγές του 1821 και τη «Φόνισσα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έργα που ολοκληρώνουν το επετειακό έτος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό και με έργα ρεπερτορίου που αντανακλούν και τις συνέπειες της πανδημίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα με το οποίο θα κλείσει το 2021.

«Η πανδημία μάς επηρέασε στην επιλογή των έργων. Για παράδειγμα, η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ που είχε προγραμματιστεί δεν μπορούσε να γίνει λόγω της μεγάλης σύνθεσης της ορχήστρας. Δεν ανακοινώνουμε το πρόγραμμα όλης της σεζόν, γιατί είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας», λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης. Ορισμένα από τα έργα είχαν παρουσιαστεί στην GNO TV. Ωστόσο, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την πραγματική επιστροφή του κοινού στις αίθουσες. «Ηταν πολύ άσχημο να υποκλινόμαστε μπροστά σε άδεια καθίσματα. Ο κύκλος πρέπει να κλείνει στο κοινό και για το κοινό», προσθέτει. 

Ετσι, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Η Κυρά Φροσύνη» (1868) στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρωτότυπη χειρόγραφη παρτιτούρα του έργου, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή της. Το αρχείο βρισκόταν στα χέρια ενός Ελληνα ιδιώτη, ο οποίος είχε κάνει έρευνα πάνω στο λιμπρέτο και στη μουσική της όπερας. Η ΕΛΣ προχώρησε στην πλήρη ανασύνθεση της αρχικής όπερας, η οποία θα παρουσιαστεί πρώτα σε συναυλιακή μορφή. «Είναι ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι που έχει καταγράψει όλη την εποχή της ιταλικής όπερας και έχει μια βαθιά ελληνικότητα. Θα θέλαμε να κάνουμε το ίδιο με την όπερα “Μάρκος Μπότσαρης”, αλλά δεν υπάρχει η παρτιτούρα. Υπάρχουν μικρά αποσπάσματα που δεν φτιάχνουν ένα έργο», σημειώνει ο κ. Κουμεντάκης.   

Στο ίδιο πλαίσιο θα παρουσιαστούν η «Δέσπω» του ίδιου συνθέτη και οι Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα σε μια σπονδυλωτή παράσταση όπερας και χορού, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Δημήτρης Πλατανιάς, Γιώργος Νταλάρας και Γιώργος Γάλλος (αφηγητής) θα συμπράξουν στο «Αξιον Εστί», την πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης» μετά τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Τον Νοέμβριο θα δώσει το πρώτο της ρεσιτάλ στην Ελλάδα η Βουλγάρα σταρ της όπερας Σόνια Γιόντσεβα σε έργα Πουτσίνι. Η πρόταση της ΕΛΣ για όπερα για όλη την οικογένεια είναι η νέα παραγωγή «Τα μαγικά μαξιλάρια», του Ευγένιου Τριβιζά, σε μουσική Γιώργου Δούση, ενώ τα Χριστούγεννα, το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει τον «Καρυοθραύστη» σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. 

Η χρονιά θα κλείσει με την επιστροφή της «Φόνισσας» του Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος θα κάνει μερικές νέες προσαρμογές στο έργο για να εκφράσει, μεταξύ άλλων, και τις δυσκολίες που έζησαν όλοι, όπως μας επισημαίνει, την περίοδο της πανδημίας. 

Με γνώμονα την επιστροφή σε μια κανονικότητα παρουσία κοινού, η ΕΛΣ ήταν από τους πρώτους δημόσιους φορείς που ανακοίνωσαν επισήμως ότι οι παραστάσεις τους απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες (στις παιδικές, τα παιδιά έως 11 ετών μπαίνουν με self test, ενώ από 12 και άνω μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων στον οργανισμό ανέρχεται περίπου στο 65%, το οποίο εκτιμάται πως θα αυξηθεί και άλλο, καθώς αρκετοί θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή