Νέα εποχή στο Εθνικό Θέατρο

Νέα εποχή στο Εθνικό Θέατρο

Ο Γιάννης Μόσχος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σκηνοθέτης, θεατρολόγος και δραματουργός Γιάννης Μόσχος είναι από χθες το πρόσωπο που ανέδειξε ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη θέση, μια διαδικασία που είχε εξαγγείλει η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη από το 2019. 

Σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο, η υποψηφιότητα του Γιάννη Μόσχου προκρίθηκε έπειτα από γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής η οποία συγκροτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού προς αυτό το σκοπό και αφού η ηγεσία του έκανε δεκτή την αιτιολογημένη εισήγηση των μελών της, καθώς και την αξιολόγηση και κατάταξη των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων που της υποβλήθηκαν. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε από τον Νίκο Αλιβιζάτο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανέλαβε το ρόλο του Προέδρου, τη Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, την ηθοποιό και συγγραφέα Ξένια Καλογεροπούλου, την αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη και την ηθοποιό Ρένη Πιττακή.

Μιλώντας στην «Κ» λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, ο Γιάννης Μόσχος σχολίασε ότι είναι νωρίς για κάποια δήλωση σχετικά με τις προθέσεις του για το Εθνικό Θέατρο ή τις όποιες βελτιώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί ο οργανισμός που τους τελευταίους μήνες διοικήθηκε υποδειγματικά από την μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια Έρι Κύργια. «Το μόνο που θέλω να πω», τόνισε ο κ. Μόσχος, «είναι ότι αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή που με επέλεξε αυτή η Επιτροπή, με τους τόσο αξιόλογους ανθρώπους του χώρου, για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους».

Το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων, που συνέταξε η Ειδική Επιτροπή και που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, προέκρινε τη συλλογική υποψηφιότητα των Ακύλλα Καραζήση, Νίκου Χατζόπουλου και Αργυρώς Χιώτη ως πρώτη επιλογή, με τους Γιάννη Μόσχο, Θοδωρή Αμπαζή, Βίκτωρα Αρδίττη και Νίκο Διαμαντή να ακολουθούν. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της «Κ» ακολουθήθηκε επακριβώς η εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής, καθώς αν ίσχυε ο,τιδήποτε άλλο, θα έπρεπε αιτιολογηθεί. Πλέον, αναμένεται η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τον διορισμό του Γιάννη Μόσχου, που θα ορίζει και την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ ό,τι περαιτέρω μπορεί να ανακοινωθεί για την όλη διαδικασία, θα ανακοινωθεί τότε. Από τη μεριά του, ο Γιάννης Μόσχος θα κληθεί μετά το διορισμό του να επιλέξει μεταξύ άλλων και το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μόσχος είναι διδάκτορας Θεατρικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του τμήματος Θεάτρου και της Φαρμακευτικής Σχολής του ίδιου ιδρύματος. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (για το οποίο σκηνοθέτησε το φετινό καλοκαίρι τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο Αμόρε (του οποίου διατέλεσε διευθυντής παραγωγής και συνεργάτης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης), το Θέατρο «Εμπρός», ενώ από το 2002 έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα του εγχώριου και διεθνούς ρεπερτορίου, για διάφορες σκηνές. Έχει διδάξει υποκριτική, σκηνοθεσία και δραματολογία στο τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου και σε δραματικές σχολές, έχει μεταφράσει και διασκευάσει δραματουργικά πλήθος έργων, ενώ ως θεατρολόγος εξειδικεύεται στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Την αξιοκρατική διαδικασία ανάδειξής του υπογράμμισαν με δηλώσεις τους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί σύντομα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή