Επί πιστώσει, Ιστορία στη Γαλλία

Επί πιστώσει, Ιστορία στη Γαλλία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα προσέγγιση της ιστορίας της Γαλλίας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα δίνει το βιβλίο της Αναΐς Αλμπέρ, λέκτορα σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και μέλος του ερευνητικού κέντρου ICT. H συγγραφέας ειδικεύεται στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της Γαλλίας κατά τη σύγχρονη εποχή και το έργο της είναι αφιερωμένο στην ιστορία των λαϊκών τάξεων και του φύλου. Το βιβλίο «La vie à crédit. La consommation des classes populaires à Paris (années 1880-1920)» – «Ζωή με πίστωση: Η κατανάλωση των λαϊκών τάξεων στο Παρίσι», που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία (edition: Sorbonne), εστιάζεται στην ιστορία της ιδιωτικής ζωής, στις καθημερινές οικονομικές δοσοληψίες και τις συνήθειες της εργατικής τάξης κατά τα χρόνια της παρισινής Μπελ Επόκ.

Ακολουθώντας τον θεό Διόνυσο

Η αρχαιολόγος δρ Κορνέλια Ισλερ-Κέρενιι έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς της στον θεό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας Διόνυσο και στον κόσμο του. Είναι πανεπιστημιακή δάσκαλος και έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Σικελία και στην Ελλάδα. Κύριο πεδίο της έρευνάς της αποτελεί η αρχαία εικονογραφία, ιδίως των αγγείων, που τη βοηθούν να προσεγγίσει το ανεξερεύνητο, όπως θεωρεί, αρχαιοελληνικό θρησκευτικό σύμπαν. Τώρα από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά η μελέτη της «Ο Διόνυσος στην κλασική Αθήνα». Ερευνώντας την αρχαία εικονογραφία, η συγγραφέας διαπιστώνει τον αναπάντεχο πλούτο των ποικίλων εκφάνσεων του διονυσιακού σύμπαντος, αποκαλύπτοντας το πανόραμα ενός κόσμου στενά συνυφασμένου με όλες τις πτυχές του ατομικού και κοινωνικού βίου.

Η Κίχλη αλλάζει σπίτι

Ο εκδοτικός οίκος που γνωρίσαμε στην ωραία μονοκατοικία που βρισκόταν στον Λόφο Σκουζέ, στα Σεπόλια, από αύριο μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας. Οι φίλοι του μπορούν να τον βρουν στην οδό Αριστοτέλους 39, στον 3ο όροφο, σε ένα από τα ευρύχωρα διαμερίσματα της περιοχής, όπου στο παρελθόν είχε εγκατασταθεί η αστική τάξη της πρωτεύουσας. Η μετακίνηση στο κέντρο θα διευκολύνει και όσους επιθυμούν να λαμβάνουν τα βιβλία τους κατ’ οίκον, αφού εξακολουθούν να γίνονται διανομές έπειτα από τηλεφωνική ή ηλεκτρονική παραγγελία. Τα τηλέφωνα και η ηλεκτρονική διεύθυνση του οίκου παραμένουν τα ίδια, ενώ την τοιχογραφία που στολίζει το νέο σπίτι της Κίχλης έχει φιλοτεχνήσει η Ιρις ΑΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή