Αντίο σε έναν σπουδαίο φιλέλληνα

Αντίο σε έναν σπουδαίο φιλέλληνα

Στις 30 Σεπτεμβρίου πέθανε πλήρης ημερών, στα 94 χρόνια του, ο μεγάλος Ισπανός φιλόλογος, ιστορικός και φιλέλληνας Λουίς Χιλ Φερνάντεθ (Luis Gil Fernández)

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Σεπτεμβρίου πέθανε πλήρης ημερών, στα 94 χρόνια του, ο μεγάλος Ισπανός φιλόλογος, ιστορικός και φιλέλληνας Λουίς Χιλ Φερνάντεθ (Luis Gil Fernández). Ο Χιλ, καθηγητής της Ελληνικής Φιλολογίας σε τρία από τα σημαντικότερα ισπανικά πανεπιστήμια, αρχικά στο Βαλιαδολίδ και στη Σαλαμάνκα και τέλος, και για πολλές δεκαετίες, στο Κομπλουτενσιανό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, δημιούργησε «στρατιά» Ισπανών φιλολόγων που καλλιέργησαν και καλλιεργούν σε πλήθος πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής τις ελληνικές σπουδές (αρχαίες, μεσαιωνικές και νεότερες).

Ως ερευνητής και συγγραφέας μάς άφησε ένα πληθωρικό έργο (κάπου 400 τίτλους), που καλύπτει όλους σχεδόν τους τομείς της Ελληνικής Φιλολογίας. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τον Πλάτωνα, τους τραγικούς, τον Ιπποκράτη και τον Αριστοφάνη (τον αγαπημένο του αρχαίο Eλληνα κωμωδό). Εξέδωσε επίσης σε υποδειγματικές μεταφράσεις και με πρωτότυπο σχολιασμό εμβληματικά έργα της ελληνικής και ελληνιστικής γραμματείας. Στο ιστοριογραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία του για τον ισπανικό ουμανισμό, αλλά και οι μελέτες του για τις επαφές της Ισπανίας με την Ανατολή και ειδικότερα με τον νεοελληνικό κόσμο.

Οι σχετικά πιο πρόσφατες δημοσιεύτηκαν στο ειδικό στους τομείς αυτούς επιστημονικό περιοδικό «Ερύθεια», προσδίδοντάς του διεπιστημονική εμβέλεια και διεθνές κύρος. Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο (που το συνέχισε έως την τελευταία ημέρα της ζωής του), ο δον Λουίς ήταν και ένας λαμπρός ουμανιστής του καιρού του, που τον χαρακτήριζαν η προσήνεια και η κοινωνικότητα. Γι’ αυτό και ήταν αγαπητός μέχρι λατρείας σε συναδέλφους και μαθητές του, που απολάμβαναν και τη σοφία του και το διαρκές και πηγαίο «αριστοφανικό» του χιούμορ.

* Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή