ΒΙΒΛΙΟ

«Κυματοθραύστες»: Ντοκουμέντο της πανδημίας, «παλμογράφος» συναισθημάτων

Ενας από τους πρωταγωνιστές στο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου είναι ο Γαβριήλ, 49χρονος νοσηλευτής στη Θεσσαλονίκη

kymatothraystes-ntokoymento-tis-pandimias-palmografos-synaisthimaton-561535600

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κυματοθραύστες
εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 143

Ενας από τους πρωταγωνιστές στο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου είναι ο Γαβριήλ, 49χρονος νοσηλευτής στη Θεσσαλονίκη. Πρώτα αρρώστησε με COVID-19 η πεθερά του, ακολούθησαν η σύζυγός του, ο κουνιάδος του, ο πεθερός του. Ο Γαβριήλ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Εστησε στο οικογενειακό διώροφο στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου έμεναν όλοι, μια αυτοσχέδια μονάδα αυξημένης φροντίδας. Σύντομα νόσησε και ο ίδιος.

Ο δημοσιογράφος της «Κ» κατέγραψε και φώτισε διάφορες πτυχές των ιστορικών στιγμών που ζήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος μίλησε μαζί του αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Κατέγραψε τις ανησυχίες του που σταδιακά έγιναν αγωνία και φόβος, τη δύσκολη, πρωτόγνωρη πραγματικότητα που ζούσε, την προσπάθεια που κατέβαλε να μείνει ψύχραιμος και δυνατός, την πορεία απέναντι σε έναν άγνωστο και απρόβλεπτο «εχθρό»

Η ιστορία του νοσηλευτή από τη Θεσσαλονίκη είναι μία από τις οκτώ που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του με τίτλο «Κυματοθραύστες». Αληθινές μαρτυρίες από το μέτωπο της πανδημίας, στο οποίο ο δημοσιογράφος της «Κ» έζησε για πολλούς μήνες, προσπαθώντας να καταγράψει και να φωτίσει διάφορες πτυχές. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, σε διάφορες θέσεις, κάποιοι άλλοι νόσησαν ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Οι μαρτυρίες τους συνθέτουν ένα ψηφιδωτό της νέας συνθήκης, την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την πανδημία από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Στον πρόλογο του βιβλίου του παραδέχεται ότι στην αρχή δεν είχε συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα των στιγμών που ζούσαμε. Εκανε πολλά ρεπορτάζ για την «Κ» επισκέφθηκε νοσοκομεία και μονάδες COVID-19, συνάντησε γιατρούς σε ΜΕΘ, νοσηλευτές, εθελοντές, καθαρίστριες, ανθρώπους που νόσησαν και βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τον θάνατο, κάποιους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Ολους τούς προσέγγισε με σεβασμό και ευαισθησία, τους άκουσε προσεκτικά, τους έδωσε χρόνο να σκεφτούν, να θυμηθούν, να πάρουν απόσταση από όσα έζησαν, επέστρεψε αρκετές φορές για να ακούσει την ιστορία τους, για να δει πώς ένιωθαν. «Είμαστε αλεξιπτωτιστές εμείς οι δημοσιογράφοι» είπε στην παρουσίαση του βιβλίου του ο Γιάννης Παπαδόπουλος. «Εμφανιζόμαστε ξαφνικά στις ζωές των ανθρώπων και περιμένουμε να μας ανοίξουν την καρδιά τους, να μας εμπιστευθούν, να μας τα πουν όλα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή»

Το βιβλίο του, εκτός από εξαιρετικό δείγμα ερευνητικής-αφηγηματικής δημοσιογραφίας, είναι ντοκουμέντο για τον ιστορικό του μέλλοντος, για τον ερευνητή που θα θελήσει να εμβαθύνει στην περιπέτεια της πανδημίας. Είναι όμως και «παλμογράφος»των συναισθημάτων ανθρώπων που κλήθηκαν να αναμετρηθούν με κάτι που ξεπερνούσε τις δυνάμεις τους.