«Μουσικό κουτί»: Με κιθάρες, λούπες, τσαμπούνα και νεανική ορμή

«Μουσικό κουτί»: Με κιθάρες, λούπες, τσαμπούνα και νεανική ορμή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι η καλύτερη μουσική εκπομπή  για το ελληνικό τραγούδι ήταν του Διονύση Σαββόπουλου στην ΕΡΤ, το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι»την περίοδο 1986-88. Ασφαλώς παραμένει μια ιστορική εκπομπή, αλλά η δημόσια τηλεόραση δείχνει ότι αυτό το παρελθόν ξέρει και να το τιμά. Το «Μουσικό κουτί» η εκπομπή των Νίκου Πορτοκάλογλου, Ρένας Μόρφη, που άρχισε πέρυσι στην ΕΡΤ1 και συνεχίζει, πατάει στις ίδιες βάσεις. Θυμίζει μια μουσική παρέα που ανταμώνει στο σαλόνι ενός σπιτιού. Συγκινεί η εκπομπή με το μέτρο των παρουσιαστών της, τον χώρο που δίνουν στους προσκεκλημένους τους για να ακουστούν ωραίες ιστορίες –όπως αυτές την περασμένη εβδομάδα από την Αφροδίτη Μάνου– τον τρόπο που εντοπίζουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη.   

Επειτα είναι και η σημασία που δίνουν στους μουσικούς της παρέας. Δεν είναι κομπάρσοι, αλλά συμπρωταγωνιστές. Επιπλέον, στηρίζουν τους νέους. Οπως σε μία ακόμη εκπομπή: Ομολογώ ότι δεν φανταζόμουν ποτέ να μένω Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα προσηλωμένη στην τηλεόραση, ακούγοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι από ένα εξαιρετικό νεανικό ντουέτο: τα Καντινέλια. Ηταν στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ1, το «Δυνατά» του Κωστή Μαραβέγια. Τα Καντινέλια, λοιπόν, που αποτελούνται από τον Θανάση Ζήκα και την Εύη Σεϊτανίδου, πήραν το όνομά τους από τα μικρά γεράκια που ζευγαρώνουν στον αέρα. Την απόλυτη ελευθερία ζήλεψαν οι δύο δημιουργοί. Μουσικοί με τσαγανό, θέρμη, ένταση, ενέργεια, που αγαπούν την παράδοση, τα έντονα ρυθμικά μοτίβα, τα δυναμικά σόλο και οργώνουν εδώ και πέντε χρόνια την Ελλάδα. Εκείνος, γιος του Γιώργου Ζήκα, σπούδασε στη Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Αρτα, ειδικεύτηκε στην οργανοποιία, ενώ στην Πάρο γνώρισε την τσαμπούνα και την παράδοση των Κυκλάδων. Εκείνη, με ποντιακές καταβολές, μεγάλωσε σε μια οικογένεια που λάτρευε το τραγούδι, ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας στη Βέροια, συνέχισε με ποντιακή λύρα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη και τώρα μαζί συνθέτουν δικά τους κομμάτια. Μια αισιόδοξη πλευρά της νέας γενιάς των μουσικών που αγαπά την παράδοση και τη βλέπει με σύγχρονη ματιά.  Αυτή τη γενιά οφείλει, τουλάχιστον η δημόσια τηλεόραση, να τη στηρίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή