Η θεατρική γοητεία των κοστουμιών στο μετρό

Η θεατρική γοητεία των κοστουμιών στο μετρό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορκουάν βελούδινο με απλικέ και ενσωματωμένη μπέρτα: το φορούσε ο Δημήτρης Χορν ως Βενέδικτος στην παράσταση «Πολύ κακό για το τίποτα» το 1946. Φόρεμα αναγεννησιακό σανζάν, κάθετη βελούδινη φάσα στο κέντρο μπροστά με κάθετες ζιγκ ζαγκ λωρίδες, γιακάς από κρένα: το φορούσε η Μαίρη Αρώνη ως βασίλισσα Ελισάβετ στην παράσταση «Μαρία Στιούαρτ» το 1955. Αναγεννησιακό φόρεμα από σατέν ατλάζι με εσωτερική βελούδινη φούστα, διακοσμημένο με δερμάτινα φυτόμορφα απλικέ και πασμαντερί δαντέλα: το φορούσε η Ελένη Χατζηαργύρη ως μαρκησία Σίμπο στην παράσταση «Λορεντζάτσιο»του 1965. Αναγεννησιακό πορκουάν μεταξωτό με κοψίματα στο δεξί μπούστο και στα μανίκια, ασορτί μεταξωτή φουφούλα: το φορούσε ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως Βούστος Ταβέρα στην παράσταση «Το αστέρι της Σεβίλλης»του 1954.

Σταθείτε λίγο όσοι περνάτε από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα τούτες τις μέρες. Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού θα δείτε 53 θεατρικά κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου. Σχεδιάστηκαν από καλλιτέχνες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό θέατρο, όπως οι Αντώνης Φωκάς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος. Η έκθεση –τιτλοφορείται «Εργα χειρός – 53 μοναδικά κοστούμια στο φως»–αποτελεί την πρώτη μεγάλη έξοδο του βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, όπως τόνισε την ημέρα των εγκαινίων η Ερι Κύργια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.

«Κλείνουν μέσα τους την ενέργεια των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν, που τα φρόντισαν», ανέφερε η Ερι Κύργια.

Τα 53 κοστούμια σημάδεψαν με την προσωπική και θεατρική τους γοητεία πρωταγωνιστές της πρώτης σκηνής της χώρας, όπως ο Δημήτρης Χατζημάρκος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Θάλεια Καλλιγά, η Αννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Γκέλυ Μαυροπούλου και άλλοι. «Τα κοστούμια είναι φτιαγμένα από το 1942 έως το 1982. Θελήσαμε να βγάλουμε στο φως αυτά τα ενδύματα υψηλής τέχνης. Για εμένα είναι καμβάδες, πίνακες ζωγραφικής, και ως τέτοια παρουσιάζονται στην έκθεση» ανέφερε στην «Κ»η Εύα Νάθενα, σκηνογράφος – ενδυματολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης. «Ρούχα που σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, που υφάνθηκαν ή ράφτηκαν στο χέρι από μοδίστρες στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου –κλείνουν μέσα τους την ενέργεια των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν, που τα φρόντισαν, αλλά και των θεατών που τα χειροκρότησαν» πρόσθεσε η κ. Κύργια.

Η έκθεση –σημαντική για την οργάνωσή της η συνδρομή της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)–θα έχει διάρκεια έως τις 18 Οκτωβρίου και ωράριο τις καθημερινές 11 πμ.-2 μ.μ. και 5 μ.μ.-8.30 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 11 πμ.-8 μ.μ. Το κοινό κατά την επίσκεψή του στην έκθεση θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί από φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή