Δημιουργώντας από την αρχή το «θεμέλιο» της ανθρωπότητας

Δημιουργώντας από την αρχή το «θεμέλιο» της ανθρωπότητας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Foundation
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2021)
Δημιουργοί: Τζος Φρίντμαν, Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ
Ερμηνείες: Λι Πέις, Λου Λιόμπελ, Λόρα Μπιρν 

Η πλατφόρμα της Apple TV ανεβάζει στροφές προκειμένου να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό, παρουσιάζοντας λιγότερες αλλά κατά κανόνα προσεγμένες παραγωγές, που θέλουν να διαφοροποιηθούν από τη λογική «σούπερ μάρκετ» του Netflix. Μια τέτοια είναι και το καινούργιο «Foundation» ή «Θεμέλιο», το οποίο βασίζεται στα έργα επιστημονικής φαντασίας του μεγάλου Ισαάκ Ασίμοφ. Πρωταγωνίστρια η Γκαλ Ντόρνικ, νεαρή κοπέλα και μαθηματική ιδιοφυΐα, η οποία αφήνει τον απομακρυσμένο πλανήτη της, προκειμένου να ταξιδέψει στο κέντρο της διαγαλαξιακής Αυτοκρατορίας και να δουλέψει στο πλευρό ενός λαμπρού επιστήμονα. Ο τελευταίος, ωστόσο, σύντομα θα συλληφθεί αφού τα μαθηματικά μοντέλα του, που προβλέπουν την πτώση του καθεστώτος και τη μαζική καταστροφή, θεωρούνται επικίνδυνα. Οι δυο τους θα σταλούν τελικά εξόριστοι σε έναν ερημικό πλανήτη, προκειμένου να δοκιμάσουν να αναπτύξουν το «θεμέλιο», ένα μοντέλο το οποίο θα επιτρέψει στον πολιτισμό να ξανασταθεί στα πόδια του μετά τον όλεθρο.

Η σειρά χρησιμοποιεί άφθονα ειδικά εφέ προκειμένου να αναπαραστήσει ένα ολόκληρο φανταστικό σύμπαν, με τα τεχνολογικά του θαύματα και τους ιδιαίτερους χαρακτήρες. Προφανώς οι διαστάσεις της δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές αντίστοιχων κινηματογραφικών παραγωγών, ωστόσο ο ρομαντισμός που πηγάζει από τις ιστορίες του Ασίμοφ, μαζί με τις σύγχρονες προσθήκες, οι οποίες έχουν π.χ. να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, της δίνουν ξεχωριστή γοητεία και ενδιαφέρον.

Δημιουργώντας από την αρχή το «θεμέλιο» της ανθρωπότητας-1
Σκηνή από την ταινία «Το γόνατο της Κλερ», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

 Το γόνατο της Κλερ ★★★½
ΔΡΑΜΕΝΤΙ (1970)
Σκηνοθεσία: Ερίκ Ρομέρ
Ερμηνείες: Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Ορόρα Κόρνου, Μπεατρίς Ρομάντ 

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου Ερίκ Ρομέρ, ενδεικτική του κινηματογραφικού του ιδιώματος. Λίγο καιρό πριν από τον γάμο του, ο Ζερόμ πηγαίνει διακοπές σε ένα παραλίμνιο θέρετρο, με σκοπό να πουλήσει και την οικογενειακή του βίλα. Εκεί θα συναντήσει την Ορόρα, μια παλιά του φίλη, συγγραφέα, η οποία τον συστήνει σε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα παρέα: μια νεαρή γειτόνισσα, την οποία ο Ζερόμ αρχίζει να φλερτάρει συστηματικά. Και πάλι ωστόσο η προσοχή του θα διασπαστεί με την άφιξη της αδελφής της, Κλερ, ενός ακόμη πανέμορφου κοριτσιού, που του προκαλεί καινούργια εμμονή. Στο μεταξύ, η συγγραφέας φίλη είναι έτοιμη να μετατρέψει την όλη υπόθεση σε μυθιστόρημα.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν κάπως τραβηγμένα, όμως είναι απόλυτα «φυσιολογικά» και αναμενόμενα στο σύμπαν του Ερίκ Ρομέρ, εκεί όπου οι έννοιες του ρομαντισμού, της ηθικής, της απιστίας κ.ο.κ. λαμβάνουν διαφορετικές διαστάσεις από εκείνες που συνήθως τους προσδίδονται. Ο δε θεατής είναι προτιμότερο να παραδοθεί στον καλοκαιρινό χορό των αισθήσεων, ο οποίος πάντως περιλαμβάνει και μερικές πολύ εύστοχες, ακόμη και σύγχρονες παρατηρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή