«Προσφυγική μνήμη» και πολιτιστική κληρονομιά

«Προσφυγική μνήμη» και πολιτιστική κληρονομιά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση του καλλιτεχνικού προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», το οποίο συνδυάζει τη σύγχρονη δημιουργία με την πολιτιστική κληρονομιά, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το καλοκαίρι του 2022, με θεματικό άξονα τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Γίνεται πιο δύσκολο, αλλά ακριβώς το υψηλό επίπεδο των παραγωγών ήταν η βασική αιτία που μας επιβεβαίωσε ότι μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα», σημείωσε η υπουργός.

Και το καλοκαίρι του 2022 θα συνεχιστεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Κατά τον απολογισμό του φετινού προγράμματος, που μέτρησε 70 νέες παραγωγές και 133 εκδηλώσεις, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι 11.000 θεατές παρακολούθησαν τις παραστάσεις σε χώρους που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο σύνολο της δυναμικότητάς τους. Στις παραγωγές εργάστηκαν 1.400 άτομα, ενώ το ποσό της επιχορήγησης έφτασε τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το τιτάνιο έργο του συντονισμού και της οργάνωσης της παραγωγής των εκδηλώσεων που απλώθηκαν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα (εκτός Αττικής) ανέλαβε η Εθνική Λυρική Σκηνή. «Στο φετινό πρόγραμμα είχαμε την χαρά ν’ ανοίξουμε για πρώτη φορά 11 αρχαιολογικούς χώρους για παραστάσεις ή και για εικαστικές εγκαταστάσεις. Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα μας επιτεύγματα, αλλά την ίδια στιγμή και μια μεγάλη πρόκληση από οργανωτική άποψη», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης. Η ΕΛΣ θα αναλάβει και την οργάνωση του 2022 που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο προϋπολογισμός θα κυμανθεί στα ίδια ποσά με το πρόγραμμα του 2021 (θα ξεκινήσει δηλαδή από 1,8 εκατ. ευρώ) και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εκδηλώσεις δεν θα ξεπεράσουν τις φετινές, διότι σε άλλη περίπτωση η διαχείριση των παραγωγών θα είναι αρκετά δύσκολη. Αφιερωμένες στην προσφυγική μνήμη θα είναι και οι εκδηλώσεις των δύο επόμενων ετών, καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και από την έναρξη του μεγάλου προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα (1924). Η χρηματοδότησή τους, σημείωσε η κ. Μενδώνη, θα γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις παραστάσεις τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως θα τηρηθούν και στις κλειστές αίθουσες των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, όπως είπε η υπουργός, ο μέσος όρος των εμβολιασμένων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ κινείται μόλις στο 65%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή