Αισιοδοξία για το βιβλίο, όχι όμως για την αλήθεια

Αισιοδοξία για το βιβλίο, όχι όμως για την αλήθεια

«Οι μεγάλες αφηγήσεις (longform storytelling) έχουν γίνει ακόμα πιο σημαντικές σε έναν κόσμο που οδηγείται από πληροφορίες και ειδήσεις που αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Penguin Random House, Μάρκους Ντόλε, από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μεγάλες αφηγήσεις (longform storytelling) έχουν γίνει ακόμα πιο σημαντικές σε έναν κόσμο που οδηγείται από πληροφορίες και ειδήσεις που αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Penguin Random House, Μάρκους Ντόλε, από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, σε μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της εκδοτικής βιομηχανίας. «Διαβάζοντας σύνθετες ιστορίες και πολύπλοκους χαρακτήρες σού επιτρέπει να μπεις στη θέση του άλλου, να δεις τον κόσμο με μια άλλη οπτική, να γνωρίσεις την ενσυναίσθηση και τις ανθρώπινες αξίες», σημείωσε ο Ντόλε ανοίγοντας ζωντανά, από το καλαίσθητο στούντιο της Buchmesse, τις εργασίες και τις συναντήσεις της έκθεσης, που φέτος φέρει τον τίτλο «Re:connect».

Ο CEO του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου (πρώτος στην κορυφή των Big Five) μίλησε για τις αξίες του βιβλίου αλλά και την ευθύνη των εκδοτών να γεφυρώσουν τα χάσματα της σημερινής διαιρεμένης κοινωνίας και σημείωσε την τραγική απουσία της κοινής λογικής και της αλήθειας που βασίζεται σε γεγονότα. «Ζούμε μια κρίση της αλήθειας», πρόσθεσε, σε αντίθεση με τον κλάδο του βιβλίου, που όχι μόνο άντεξε στην κρίση του κορωνοϊού αλλά σχεδόν θριάμβευσε. Ο Penguin Random House είδε διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2020 και ο ίδιος ο Ντόλε εκτιμά ότι ο κλάδος του βιβλίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Το ερώτημα είναι, σημείωσε, «πώς θα κρατήσουμε τους νέους αναγνώστες μέσα σε αυτό το οικοσύστημα».

Για τις αξίες του βιβλίου, αλλά και για την ευθύνη των εκδοτών μίλησε ο Μάρκους Ντόλε στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Το γερμανικό σαλόνι του βιβλίου είναι η έκθεση-βαρόμετρο της εκδοτικής βιομηχανίας, που πήρε την τολμηρή, για πολλούς, απόφαση να πραγματοποιηθεί υβριδικά, με τη φυσική παρουσία κοινού και διαδικτυακά. Περίπου 2.000 εκθέτες και 300 συγγραφείς αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία, αν και δεν είναι λίγοι όσοι αποφάσισαν να απέχουν, όπως η Μάργκαρετ Ατγουντ και η πλειονότητα των συγγραφέων που κάλεσε ο Καναδάς ως τιμώμενη χώρα της έκθεσης.

Η ελληνική συμμετοχή

Το «παρών» στην έκθεση δίνει και η ελληνική αποστολή, την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Στο ελληνικό περίπτερο παρουσιάζονται 800 τίτλοι βιβλίων, ενώ 14 εκδότες θα έχουν τον δικό τους χώρο για την παρουσίαση των νέων τους εκδόσεων. Στη Φρανκφούρτη θα βρεθούν οι συγγραφείς Ανδρέας Μήτσου, Ερση Σωτηροπούλου, Λήδα Βαρβαρούση και ο Νίκος Μπακουνάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει και το μεταφραστικό πρόγραμμα Greeklit στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τη λογοτεχνική μετάφραση ENLIT (European Network for Literary Translation).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή