Μια διαφορετική αυτοσχεδιαστική κωμωδία

Μια διαφορετική αυτοσχεδιαστική κωμωδία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hannah Gadsby: Nanette
ΚΩΜΩΔΙΑ (2021)
Δημιουργός: Χάνα Γκάντσμπι
Εμφανίζεται: Χάνα Γκάντσμπι

Εχουμε αναφέρει αρκετές φορές πως ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα που μας φέρνει σταθερά το Netflix είναι τα κωμικά specials, οι παραστάσεις δηλαδή των αυτοσχεδιαστικών κωμικών, κυρίως της αμερικανικής σκηνής. Μια τέτοια είναι φαινομενικά και το «Nanette» της Αυστραλής Χάνα Γκάντσμπι, κινηματογραφημένο με ζωντανό κοινό στην επιβλητική Οπερα του Σίδνεϊ. Το σόου ξεκινά με την κωμικό να εισάγει μερικά τυπικά αυτοσαρκαστικά αστεία πάνω στον γκέι σεξουαλικό προσανατολισμό της, στην οικογένειά της κ.ο.κ. Η συνέχεια, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική και σε ένα βαθμό… συγκλονιστική.

Με βαθιά εξομολογητική διάθεση και τη φωνή της σχεδόν να σπάει, η Γκάντσμπι ξεκινά μια προσωπική αφήγηση, η οποία κινείται κάπου ανάμεσα στο τραγικό βάρος και στο μαύρο χιούμορ, στον εκρηκτικό θυμό και στην πικρή ειρωνεία. Ολος αυτός ο χείμαρρος συναισθημάτων πιάνει τον θεατή ελαφρώς απροετοίμαστο και πιθανότατα αυτός είναι και ο σκοπός της Γκάντσμπι. Οι αόρατες «άνω τελείες» που συνοδεύονται από αινιγματικές ατάκες στο τέλος των προτάσεών της, είναι άλλος ένας αριστοτεχνικός τρόπος να απευθυνθεί στο κοινό και να το προβληματίσει πάνω σε θέματα κοινωνικού ρατσισμού, σεξισμού και άλλων σύγχρονων ζητημάτων. Ο ρόλος του απλού «διασκεδαστή» ολοφάνερα δεν είναι για εκείνη.

Μια διαφορετική αυτοσχεδιαστική κωμωδία-1
Τζόναθαν Πράις και Ανταμ Ντράιβερ στην ταινία «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη», που προβάλλεται στο Cinobo.

Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη ★★★
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2018)
Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ
Ερμηνείες: Ανταμ Ντράιβερ,Τζόναθαν Πράις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την προσέγγιση του Τέρι Γκίλιαμ, ενός από τους ευφάνταστους κινηματογραφιστές της εποχής μας, στον θεμελιώδη μύθο του Δον Κιχώτη. Το σενάριο, το οποίο ο Γκίλιαμ υπογράφει μαζί με τον συνεργάτη του Τόνι Γκρισόνι, έχει για πρωταγωνιστή τον Τόμπι (Ανταμ Ντράιβερ), έναν σκηνοθέτη διαφημιστικών σποτ που κάνει γύρισμα στην Ισπανία με θέμα τον ήρωα του Θερβάντες. Παράλληλα, ανακαλύπτει πως το κοντινό χωριό, όπου γύρισε την πρώτη του σπουδαστική ταινία, έχει αλλάξει για πάντα ύστερα από αυτήν. Τα πράγματα θα πάρουν τον εξωφρενικό κατήφορο, όταν ο Τόμπι θα συναντήσει έναν γέρο τσαγκάρη της περιοχής, ο οποίος πιστεύει πως είναι στα αλήθεια ο Ιππότης της Ελεεινής Μορφής.

Ο Γκίλιαμ δημιουργεί μια εξτραβαγκάντσα επικών διαστάσεων, με κωμικά και παραμυθιακά στοιχεία που παραπέμπουν στο παρελθόν της φιλμογραφίας του. Τόσο το σενάριο όσο και οι σκηνοθετικές ιδέες του περιέχουν ουκ ολίγες στιγμές ιδιοφυΐας, παρόλο που η πλοκή είναι αρκετά βαρυφορτωμένη και η συνολική διάρκεια της ταινίας αχρείαστα εκτεταμένη. Ο Ανταμ Ντράιβερ είναι για άλλη μία φορά θετικός, ενώ ακόμη καλύτερος είναι ο Τζόναθαν Πράις στον ρόλο του σύγχρονου Δον Κιχώτη.

 Επάνω, η κωμικός Χάνα Γκάντσμπι στο «Hannah Gadsby: Nanette», που είναι διαθέσιμο στο Netflix. Κάτω, Τζόναθαν Πράις και Ανταμ Ντράιβερ στην ταινία «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη», που προβάλλεται στο Cinobo. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή