Ο Γκούρνα στον Ψυχογιό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι εκδόσεις Ψυχογιός θα κυκλοφορήσουν τον Ιούνιο του 2022 το βιβλίο «Afterlives» του βραβευμένου με το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τέσσερις πρωταγωνιστές που ζουν σε μια πόλη στις ακτές των Σουαχίλι της σημερινής Τανζανίας, από την εποχή της γερμανικής αποικιακής κυριαρχίας μέχρι λίγα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας. Ο Γκούρνα τιμήθηκε από τη Σουηδική Επιτροπή για την «ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και στη μοίρα των προσφύγων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων». Μέχρι το 2024 θα ακολουθήσουν τα μυθιστορήματά του «By the sea», «Desertion» και «Paradise».

Αυλαία για Εκθεση Φρανκφούρτης

Με 36.000 επαγγελματίες του βιβλίου από 105 χώρες και 37.000 επισκέπτες συνολικά ολοκληρώθηκε η 73η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (20-24 Οκτωβρίου), που λειτούργησε με ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο συνδύασε τη φυσική παρουσία κοινού με τις διαδικτυακές συναντήσεις. Αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία στην έκθεση του ακροδεξιού εκδοτικού οίκου New Right, με συγγραφείς να καλούν σε μποϊκοτάζ της Buchmesse και τους διοργανωτές να απαντούν πως η ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη για την έκθεση, όπως και η ασφάλεια του κοινού της.

Βραβεία Εταιρείας Συγγραφέων

Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται για φέτος στον ελληνιστή και μεταφραστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο (φωτ.), ο οποίος έχει εκδώσει 39 βιβλία δοκιμίων και μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά και ιταλικής στα ελληνικά. Στις βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές και πεζογράφους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Σπύρος Γούλας, Αρίστη Ζαΐμη, Μαριλού Καλοκάση, Ελένη Καρρά, Εταμπελ Νιώπα, Ευαγγελία Τάτση, Νικόλαος Απ. Τσιτσαράς και Μάνος Γεωργουδιός, Θεόδωρος Εσπίριτου, Φοίβος Οικονομίδης, Λυδία Μαργαρώνη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Σοφία Στεφανίδου. Η απονομή θα γίνει την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 7 π.μ. στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή