Η μοίρα των βιβλίων που αγαπάμε

Η μοίρα των βιβλίων που αγαπάμε

Ο Σπύρος Βαλτετσιώτης άνοιξε στο κέντρο του Πειραιά το βιβλιοπωλείο «Fata Libelli»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από όλες τις μικρές ή μεγάλες διευθετήσεις που συνοδεύουν παρόμοια εγχειρήματα, ο Σπύρος Βαλτετσιώτης αφιέρωσε αρκετό χρόνο και στην επιλογή του ονόματος που θα έδινε στο βιβλιοπωλείο του. Αγαπάει βέβαια τα βιβλία, δηλώνει φανατικός και μανιώδης αναγνώστης, διαθέτει τριακονταετή εμπειρία στον χώρο, όμως αυτό που θα αναγραφόταν στην ταμπέλα της επιχείρησής του, στην οδό Πραξιτέλους 161-163 στον Πειραιά, έπρεπε να εκφράζει και το όραμά του.

«Συνάντησα τυχαία μια λατινική φράση που λέει ότι “ανάλογα με τις ικανότητες του αναγνώστη, τα βιβλία έχουν τη δική τους μοίρα”», διηγείται ο Σπύρος Βαλτετσιώτης στην «Κ», αναφερόμενος στον στίχο «Pro captu lectoris habent sua fata libelli» του λόγιου του 2ου μ.Χ. αιώνα Τερεντιανού Μαύρου. «Μου άρεσε πολύ», προσθέτει, «αλλά δεν χωρούσε ολόκληρη. Κράτησα λοιπόν τις “μοίρες των βιβλίων” και σκέφτηκα ότι υπάρχει μια σύνδεση με αυτό που επιχειρώ να κάνω».

«Πριν προτείνω σε κάποιον ένα βιβλίο, προσπαθώ όσο μπορώ να γνωρίσω τον ίδιο και τα διαβάσματά του. Ισως, τότε, του προτείνω και κάτι που δεν ήξερε».

Τι επιχειρεί να κάνει, λοιπόν; Οπως εξηγεί, κατ’ αρχάς, είναι περίπου αδύνατον κάποιος με τη δική του πορεία στον χώρο και με τη δική του αγάπη για την ανάγνωση να μη θέλει να ανοίξει και ένα δικό του βιβλιοπωλείο. Εκείνος το έκανε τον περασμένο Απρίλιο. Γνώριζε το ρίσκο, όπως γνώριζε ότι σε περιόδους πανδημίας και κρίσης δημιουργούνται κάποιες ευκαιρίες. «Μια ζαριά είναι», λέει, «ή τη ρίχνεις ή όχι. Εγώ την έριξα».

Την έριξε και μάλιστα με στυλ, με χαρακτήρα: το «Fata Libelli» επαινείται ήδη για την «προσωπικότητα» που διαθέτει. Ο Σπύρος Βαλτετσιώτης δεν το αρνείται, προσθέτει όμως το εξής: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα κατάστημα λιανικής είναι και το ίδιο ένα προϊόν, που πρέπει να σχηματιστεί ανάλογα. Ναι, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο έχει στυλ, όπως κάθε επιχείρηση. Το θέμα είναι αν το στυλ φέρνει κάτι καινούργιο, αν αρέσει στον κόσμο και, ακόμη καλύτερα, αν περνάει σωστά το μήνυμα του “επιχειρηματία”. Ισως εδώ γίνεται με έναν τρόπο που δεν γινόταν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό το οφείλω στην Αννα Γιωτάκου, την αρχιτέκτονα που σχεδίασε το βιβλιοπωλείο».

Είναι ένα μήνυμα που ενίοτε περνάει και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Παρακολουθώντας κανείς το «Fata Libelli» στο Facebook, θα συναντήσει αρκετά αποσπάσματα βιβλίων πρόσφατων ή παλαιότερων, που ο Σπύρος Βαλτετσιώτης έχει διαβάσει και συστήνει. «Αυτό που προσπαθώ», εξηγεί, «είναι να κάνω τον άλλον να ενδιαφερθεί για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, οποιοδήποτε είδος και έπειτα να ψαχτεί ο ίδιος, να αγοράσει το ίδιο ή κάποιο άλλο βιβλίο, όχι απαραίτητα από εμένα. Ζητούμενο είναι να διαβάσει κανείς κάτι ωραίο και να σκεφτεί ότι τον αφορά».

Εκτός από λογοτεχνία, ελληνική ή μεταφρασμένη, αυτό το «κάτι ωραίο» μπορεί να είναι δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, θεατρικό έργο, μερικά κόμικς επίσης, και ό,τι άλλο διαθέτουν τα ράφια του «Fata Libelli». Τα οποία, πάντως, διαμορφώνονται εν μέρει από τις προτιμήσεις των αναγνωστών, ενώ συχνά συμβαίνει και το αντίστροφο: «Πριν προτείνω σε κάποιον ένα βιβλίο», καταλήγει ο Σπύρος Βαλτετσιώτης, «προσπαθώ όσο μπορώ να γνωρίσω τον ίδιο και τα διαβάσματά του, τα βιβλία που αγαπάει. Ανάλογα με το πόσο ενημερωμένος είναι, ίσως του προτείνω και κάτι που δεν ήξερε. Το θέμα είναι να διαβάσει κάτι που θα τον δέσει ακόμη περισσότερο, για παράδειγμα με τη λογοτεχνία. Φτιάχνοντας το βιβλιοπωλείο ήθελα να γνωριστώ με τους βιβλιόφιλους του Πειραιά και να με γνωρίσουν και αυτοί. Να διαβάσουμε ακόμη πιο πολύ και να γίνουμε περισσότεροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή