Φυτώριο νέων καλλιτεχνών από τον «δάσκαλο» Παππά

Φυτώριο νέων καλλιτεχνών από τον «δάσκαλο» Παππά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέχνη του, σε ολόκληρη τη ζωή του, ήταν επικεντρωμένη στον άνθρωπο. Ο ίδιος είχε πει, «στη μακριά σταδιοδρομία μου έμεινα προσηλωμένος στον άνθρωπο. Δεν μου πέρασε ποτέ από τον νου να εγκαταλείψω τον δρόμο που ακολουθούσα, ενώ έβλεπα και παρακολουθούσα τι γινόταν γύρω μου».

Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιάννης Παππάς (1913-2005) δεν ήταν μόνο σημαντικότατος γλύπτης. Ηταν επίσης ένας από τους αξιότερους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών αναζητήσεων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και των μεταπολεμικών ετών, στο έργο του οποίου η ιστορία αυτής της χώρας άφησε το στίγμα της. Παράλληλα όμως υπήρξε συνεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος, με αγάπη για τους νέους καλλιτέχνες, σε όλη τη μακρόχρονη θητεία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, πρώτα  ως καθηγητής (από το 1953) και αργότερα ως διευθυντής (έως το 1969). Ετσι, η επιθυμία του να περιέλθει το σύνολο των έργων του –γλυπτική και ζωγραφική, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του από το 1930– στο Μουσείο Μπενάκη ως παράρτημά του, δεν αποτελεί μόνο σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη για τη χώρα.

Στο εργαστήριο του Κωνσταντινουπολίτη γλύπτη θα διδάσκονται μαθητές σχεδίου και υποψήφιοι φοιτητές των ΑΣΚΤ.

Η δωρεά που έγινε όταν ο ίδιος βρισκόταν ακόμη στη ζωή, το 2002, συμπληρώθηκε μετά τον θάνατό του με τη δωρεά του εργαστηρίου του, ώστε αφενός να παραμείνουν τα έργα στο φυσικό τους περιβάλλον, αφετέρου ο χώρος να αποτελέσει κυψέλη δημιουργίας, ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών μέσα από τη διδασκαλία των καλών τεχνών.

Πλέον, η επιθυμία του Γιάννη Παππά εκπληρώθηκε στο σύνολό της με τη δημιουργία του Εργαστηρίου Σχεδίου και Ζωγραφικής. Επίσης, επίκειται η συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για τη διοργάνωση εκθέσεων και δράσεων στον ίδιο χώρο. Ετσι, την είσοδο της οδού Ανακρέοντος 38 δεν θα περνούν πλέον μόνο οι φιλότεχνοι επισκέπτες της συλλογής. Από τον επόμενο μήνα, μαθητές σχεδίου και υποψήφιοι φοιτητές των ΑΣΚΤ θα μπορούν να παρακολουθήσουν εδώ μαθήματα που διοργανώνονται από το Μουσείο Μπενάκη/Εργαστήριο Γιάννη Παππά.

Το «Εργαστήριο Γιάννη Παππά» βρίσκεται στην περιοχή Ζωγράφου και στεγάζεται στο κτίριο που αποτελούσε την οικογενειακή κατοικία του καλλιτέχνη έως τη δεκαετία του 1960. Αποτελεί μοναδικό δείγμα χώρου εργασίας ενός δημιουργού που υπήρξε αφοσιωμένος τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική, και προσφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον γιο του, Αλέκο Παππά.

Οσοι ενδιαφέρονται για τα μαθήματα του Εργαστηρίου θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-77.73.946 και στο .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή