Μια δυσκολοχώνευτη μετατροπή

Μια δυσκολοχώνευτη μετατροπή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει στην Ελλάδα. Να μαζεύονται χιλιάδες υπογραφές από κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή κάποιας άλλης πόλης προκειμένου να σταματήσει η μετατροπή ενός εστιατορίου σε φαστ φουντ. Αλλά για τους κατοίκους της Λυών, της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Γαλλίας, το φαγητό είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στην τύχη.

Μέχρι σήμερα σχεδόν 18.000 υπογραφές έχουν μαζευτεί κάτω από ένα κείμενο με το οποίο οι κάτοικοι της πόλης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πώληση ενός εστιατορίου του ομίλου Paul Bocuse στην αλυσίδα McDonald’s.

Για τους Γάλλους και ειδικά για τους Λυωνέζους, ο Μποκίς που έφυγε από τη ζωή το 2018, σε ηλικία 92 ετών, ο «σεφ του αιώνα», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη γαλλική κουζίνα και τη γενικότερη αντίληψή τους για τη μαγειρική.

Ο νεαρός επαρχιώτης –γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Λυών– μίλησε με τη μαγειρική του στην ψυχή τους. Τους παρέδωσε μια σπουδαία κληρονομιά που θέλουν να τη διαφυλάξουν με κάθε τρόπο, οδήγησε τη γαλλική γαστρονομία στην κορυφή της παγκόσμιας μαγειρικής, έφερε την πρώτη ύλη στο προσκήνιο και δια-φήμισε τα γαλλικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το συγκεκριμένο εστιατόριο που τώρα πωλήθηκε στον όμιλο McDonald’s δεν ήταν ένα κλασικό εστιατόριο αλλά ένα ταχυφαγείο – ναι, σωστά διαβάσατε. Ο ίδιος ο Πολ Μποκίς το 2008 είχε υλοποιήσει την ιδέα του Quest Express, του γρήγορου φαγητού σε φιλόξενα και άνετα εστιατόρια.

Ούτε τότε το είχαν δει με καλό μάτι οι συντοπίτες του, όμως τους καθησύχασε το γεγονός ότι ακόμη και ως φαστ φουντ υπηρεσία η ποιότητα ήταν πολύ υψηλή με προϊόντα παραγωγών που συνεργάζονταν με τον όμιλο Μποκίς για πολλά χρόνια. Ο στόχος δηλαδή παρέμενε ο ίδιος: Καλή πρώτη ύλη και φρεσκάδα μέσα από απλές, αυθεντικές συνταγές που ανανεώνονταν τακτικά. Το Quest Express γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ εστιατορίων και φαστ φουντ γι’ αυτό και εντέλει οι αντιδράσεις κάμφθηκαν.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η μετατροπή της επιχείρησης σε McDonald’s κάθεται βαριά στο στομάχι των Λυωνέζων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή