Ταξίδι σε σημαντικές ανασκαφές της Ελλάδας

Ταξίδι σε σημαντικές ανασκαφές της Ελλάδας

Κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων, ελεύθερων για το κοινό, διοργανώνει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων, ελεύθερων για το κοινό, διοργανώνει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ανασκαφές που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Βοιωτία και την Αττική. Για τις ανασκαφές, τα ευρήματα και τη σημασία τους θα μιλήσουν αρχαιολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αμερική.

Η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1837, μόλις λίγα χρόνια μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους και μέχρι σήμερα πορεύεται με ήθος, πατριωτισμό και εργατικότητα. Οι Ελληνες αρχαιολόγοι σκύβουν με πάθος και αυταπάρνηση πάνω στα μνημεία, στην ίδια την Ιστορία που βρέθηκε στα χέρια τους, αφοσιώνονται στη μελέτη, την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων, στη διάσωση της συλλογικής μνήμης.  

Ενας νέος κύκλος δια-λέξεων ξεκινάει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, από καθηγητές πανεπιστη-μίου από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αμερική.

Ο νέος κύκλος διαλέξεων ξεκινάει στις 3 Νοεμβρίου και η πρώτη διάλεξη έχει τίτλο «Λύκτος, πόλις Κρήτης: Νέες ανασκαφές και ιστορική διαχρονία» και θα πραγματοποιηθεί από τον Αντώνη Κοτσώνα, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στις 10/11 ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, θα μιλήσει για τα δέκα χρόνια έρευνας στη μινωική Κουμάσα, στις 17/11 ο Γιάννης Λώλος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανασκαφή στην αρχαία Σικυώνα και στις 24/11 η Ξένη Αραπογιάννη, έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ., θα παρουσιάσει την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο της Θουρίας.

Την 1η Δεκεμβρίου σειρά έχει η ανασκαφική περιπέτεια του μυκηναϊκού ανακτόρου Θηβών, την οποία θα ξετυλίξει ο Βασίλειος Αραβαντινός, έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ. Στις 8/12 στο επίκεντρο θα βρεθούν η ανασκαφή στη μινωική Ζάκρο, τα νέα πορίσματα και οι προκλήσεις, για τις οποίες θα μιλήσει ο Λευτέρης Πλάτων, καθηγητής ΕΚΠΑ. Η τελευταία διάλεξη έχει προγραμματιστεί για τις 15/12 και έχει τίτλο «Προϊστορικοί Τύμβοι Βρανά Μαραθώνα. Οι πρόσφατες μελέτες των ανασκαφών Σ. Μαρινάτου / Αννας Φίλιππα-Touchais». Θα μιλήσει ο συνεργάτης της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Παπαδημητρίου, διευθυντής του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 6 μ.μ. – 7 μ.μ. Διαδικτυακός σύνδεσμος διαλέξεων (Zoom link): https://bit.ly/3FCRVdF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή