Δύσκολος χειμώνας για τους κινηματογράφους του κέντρου

Δύσκολος χειμώνας για τους κινηματογράφους του κέντρου

Η πρώτη μετά την πανδημία κινηματογραφική σεζόν βρίσκει τις αθηναϊκές αίθουσες λιγότερες. Η «Κ» συνομιλεί με ανθρώπους του χώρου σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εικόνες κτιρίων στην πόλη είναι πιο θλιβερές από εκείνη ενός κλειστού σινεμά. Συνήθως φωτεινοί, με πολύχρωμες αφίσες στους γύρω τοίχους και τη λαχταριστή μυρωδιά του φρέσκου ποπ κορν να πλανιέται στον αέρα, οι κινηματογράφοι, ειδικά αυτοί του κέντρου, σε προσκαλούν να περάσεις ένα δίωρο αφοσιωμένος στην οθόνη, αφήνοντας απέξω άγχη και προβλήματα της καθημερινότητας. Επί δεκαοκτώ μήνες, ωστόσο, οι (χειμερινές) αίθουσες παρέμειναν κλειστές και τώρα που πλέον επαναλειτουργούν δεν είναι όλες «παρούσες».

Μέσα σε αυτό το διάστημα έκλεισαν, μάλλον σιωπηρά, πολυκινηματογράφοι όπως τα Village του Φαλήρου, ενώ άλλα σινεμά όπως το Odeon Οπερα στην Ακαδημίας και το Embassy στο Κολωνάκι δεν άνοιξαν ποτέ μετά το πέρας των απαγορεύσεων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τους κινηματογράφους της Odeon, Γιώργο Μούρτη, αυτό οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής ενίσχυσης (επιδότηση θέσης), η οποία αφορά τους κλειστούς κινηματογράφους και τα θέατρα για το 2020.

Ελπίζουμε να αντέξουμε για να μπορούμε να δουλεύουμε και οι άνθρωποι να έχουν τη διέξοδο του σινεμά, λέει ο Δημήτρης Γάκας, ιδιοκτήτης του Αθήναιον.

Πράγματι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενώ η καταβολή έχει ξεκινήσει και πολλοί αιθουσάρχες έχουν ήδη πληρωθεί, σε άλλες περιπτώσεις αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, εν μέρει και λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων που προκύπτουν με τις αιτήσεις τους. Από την άλλη, η σχετικά χαμηλή προσέλευση –περίπου 60% κάτω σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα, τουλάχιστον για τα σινεμά του κέντρου– δεν βοηθάει ιδιαίτερα. «Οντως, το να ανοίξει μια αίθουσα όπως το Embassy, που απασχολεί αρκετό προσωπικό, σε μια περιοχή όπου το κοινό αποτελείται βασικά από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, πιο διστακτικούς να πάνε πλέον σινεμά, δεν είναι μια εύκολη επιχειρηματική απόφαση», παραδέχεται ο κ. Μούρτης.

Δύσκολος χειμώνας για τους κινηματογράφους του κέντρου-1
Οι κινηματογράφοι Embassy και Odeon Οπερα (φωτ), στο κέντρο της Αθήνας, παραμένουν κλειστοί εδώ και πολλούς μήνες, παρά την άρση των απαγορεύσεων λόγω πανδημίας. Επίσης, έκλεισαν, μάλλον σιωπηρά, πολυκινηματογράφοι όπως τα Village του Φαλήρου.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, βέβαια, λέει πως αυτή τη στιγμή και ενόψει Χριστουγέννων, με τον προγραμματισμό των διανομέων γεμάτο από ταινίες-κράχτες όπως ο νέος «Τζέιμς Μποντ», το έπος του «Dune» αλλά και φεστιβαλικά πουλέν, είναι η ώρα των αιθουσών έστω να… μισογεμίσουν. Και κάποιες όντως το κάνουν. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε παράπονο, τον τελευταίο καιρό τα πράγματα πάνε καλά. Πήραμε νωρίς την απόφαση να κάνουμε το σινεμά COVID Free, αφού ούτως ή άλλως όσοι έρχονταν με rapid test ήταν ελάχιστοι και ταυτόχρονα περιοριζόταν η χωρητικότητα στο μισό», μας λέει ο Δημήτρης Γάκας, ιδιοκτήτης του Αθήναιον, προσθέτοντας ότι προς το παρόν κρατούν την πληρότητα γύρω στο 75% «για ψυχολογικούς λόγους».

Ο ίδιος αναγνωρίζει, πάντως, πως οι περισσότερες αθηναϊκές αίθουσες περνούν δύσκολα. «Σίγουρα, η γενικότερη κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Ηδη και εμείς έχουμε δει πτώση στα εισιτήρια την τελευταία εβδομάδα, αναμφίβολα επειδή ο κόσμος έχει αρχίσει να φοβάται με την εξέλιξη της πανδημίας. Ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος, όμως ελπίζουμε να αντέξουμε και κυρίως να μείνουμε ανοιχτοί για να μπορούμε να δουλεύουμε και οι άνθρωποι να έχουν τη διέξοδο του σινεμά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή