Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα

Σειρά εκδηλώσεων και προγραμμάτων για την προώθηση του πολιτισμικού διαλόγου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Αθήνα η θεματική έκθεση του κινεζικού Πολιτισμού Λιανγκτζού με τίτλο «Ραντεβού στην αυγή, Πολιτισμός στην Ανατολή», με την εκδήλωση «Κοιτάζοντας πίσω στον αρχαίο πολιτισμό – Διάλογος μεταξύ Πολιτισμού Λιανγκτζού και Ελληνικού Πολιτισμού» που διοργανώθηκαν από το Επαρχιακό Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang παρουσιάστηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς.

Ο Chu Ziyu, Διευθυντής του Επαρχιακού Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang, εκφώνησε ομιλία μέσω βίντεο. Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου, και ο Διευθυντής του Κινέζικου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα Ren Ren παρευρέθηκαν και έκοψαν την κορδέλα της τελετής έναρξης.

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-1

Η θεματική έκθεση «Ραντεβού στην αυγή, Πολιτισμός από την Ανατολή» διηγείται την ιστορία της Λιανγκτζού με χρονολογική σειρά και αποτελείται από τρεις ενότητες: «Το ρύζι και το βασίλειο» «Η πόλη και ο πολιτισμός» και «Ο θεός και η πίστη».

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-2

Με εξαιρετικά αντίγραφα των πολιτιστικών λειψάνων, βίντεο 3D της πραγματικής σκηνής, λεπτομερή γραφικά υλικά και φωτεινές εγκαταστάσεις, παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό η εικόνα του πολιτισμού Λιανγκτζού και πραγματοποιείται ο διάλογος μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών πέρα από τον χώρο και τον χρόνο.

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-3

Στην τελετή έναρξης, ο κ. Chu απηύθυνε χαιρετισμό: «Ο πολιτισμός είναι καρπός της ανθρώπινης ανάπτυξης, καθώς οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν θεμέλιο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Η μακρά ιστορία εφοδιάζει την Ελλάδα και τη Zhejiang με εξαιρετική συσσώρευση πολιτιστικών πόρων και προσφέρει γόνιμο έδαφος στην ενίσχυση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ανταλλαγών και την προώθηση των φιλικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών. Το ποτάμι του Λιανγκτζού κυλούσε αργά και τα κύματα του Αιγαίου ορμούσαν προς την παραλία. Οι αρχαίοι πολιτισμοί προωθούν και θα προωθήσουν τις στενότερες επαφές μας.»

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-4

Μετά την τελετή κοπής κορδέλας, ξεκίνησε επίσημα η εκδήλωση «Κοιτάζοντας πίσω τον αρχαίο πολιτισμό – Διάλογος μεταξύ Πολιτισμού Λιανγκτζού και Ελληνικού Πολιτισμού».

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, συνδέοντας τους χώρους εκδηλώσεων της Ελλάδας και της Zhejiang. Της εκδήλωσης προήδρευσε ο Fang Xiangming, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Zhejiang.

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-5

Ο Liu Bin, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Zhejiang, ο Wang Ningyuan, Ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της Επαρχίας Zhejiang, και ο Chen Minghui, Διευθυντής του τμήματος Λιανγκτζού του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της Επαρχίας Zhejiang προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στον χώρο εκδήλωσης της Zhejiang.

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-6

Προσκλήθηκαν επίσης η Ελένη Καραμαλέγκου, πρώην Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγνωρισμένος αρχαιολόγος της Ελλάδας, και ο Γιώργος Βαβουρανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μελετητές από την Κίνα και την Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανασκαφή, την προστασία και την εκπαίδευση των αρχαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, εξερεύνησαν τη βαθυστόχαστη σοφία των αρχαίων πολιτισμών, κατέδειξαν την ιστορική ευθύνη των χωρών με μακρύ αρχαίο πολιτισμό και κοίταξαν και τον αρχαίο πολιτισμό και το μέλλον.

Έκθεση-παράθυρο στον κινεζικό πολιτισμό Λιανγκτζού στην Αθήνα-7

Κόντρα στις συνέπειες της πανδημίας στις πολιτιστικές ανταλλαγές, αυτή η σειρά θεματικών εκδηλώσεων είναι μια νέα προσπάθεια πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνώντας περιορισμό του χώρου και χρόνου και μια σημαντική εξερεύνηση για τον εμπλουτισμό της διεθνούς μετάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Zhejiang.

Πηγή: China Greece Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή