Μανόλης Κορρές: «Αν βρείτε κάτι βυζαντινό, εγώ εγκαταλείπω»

Μανόλης Κορρές: «Αν βρείτε κάτι βυζαντινό, εγώ εγκαταλείπω»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν βρείτε κάτι βυζαντινό σε αυτό το προαύλιο, εγώ εγκαταλείπω αμέσως τη θέση μου», είπε ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της ΕΣΜΑ Μανόλης Κορρές, παρουσιάζοντας την Πέμπτη την πρότασή του για την αποκατάσταση της κεντρικής εισόδου του Ιερού Βράχου στη φορτισμένη 7η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως της ΥΣΜΑ. Δείχνοντας μια φωτογραφία της εισόδου των Προπυλαίων γεμάτη με χρονολογίες τεχνικών παρεμβάσεων, από το 1850 έως το 1997, που δημιούργησαν τους οφιοειδείς διαδρόμους που οδηγούν στην κορυφή του βράχου, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, ο κ. Κορρές προκάλεσε το ακροατήριο να του υποδείξει «κάποια πέτρα» που ανήκει στη βυζαντινή ή μεσαιωνική εποχή και άρα εμπεριέχει ιστορική αξία, η οποία θα κινδυνεύσει από την υλοποίηση της πρότασής του για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης. Σύμφωνα με την πρόταση Κορρέ, η κεντρική είσοδος της Ακρόπολης θα αποκτήσει ξανά την αρχαία της μορφή, με ευθείες, μεγάλες μαρμάρινες κλίμακες και πλατύσκαλα. «Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε εδώ και πολλούς μήνες είναι ότι αυτό το προαύλιο είναι γεμάτο από ιστορικές φάσεις που πάει να τις καταστρέψει η προτεινόμενη επέμβαση», τόνισε και πρόσθεσε πως όσοι τα ισχυρίστηκαν «ας έμπαιναν στον κόπο να μας τα δείξουν για να απαντήσουμε».

Η παρουσίαση του Μανόλη Κορρέ στη διεθνή συνάντηση της ΥΣΜΑ.

Στην αναλυτική του παρουσίαση ο καθηγητής επιχείρησε να τεκμηριώσει με ιστορικά στοιχεία ότι η σημερινή όψη της κεντρικής εισόδου είναι λανθασμένη και ότι εν πολλοίς βασίζεται σε επεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς, οι οποίες επιχείρησαν να δώσουν λύσεις σε διάφορα τεχνικά προβλήματα που προέκυπταν, συνήθως κατά τη διάρκεια ανασκαφών, αλλά και σε μονοπάτια που υπήρχαν από την εποχή που η Ακρόπολη ήταν βοσκότοπος. Η ανάβαση των αρχαίων Ελλήνων γινόταν μέσω του Ηρωδείου, από σκάλες που υπήρχαν στην πίσω πλευρά του και ο κ. Κορρές είπε πως αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στην αρχαία σχεδίαση θα πρέπει να αποκατασταθούν και αυτές οι κλίμακες.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη διαμόρφωση των διαδρόμων της Ακρόπολης, ο κ. Κορρές σημείωσε ότι επιτρέπουν τη σωστή ανάγνωση του χώρου, όπως τον είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας των Προπυλαίων, Μνησικλής. «Γι’ αυτό το “τσιμεντώσαμε”», τόνισε αναφερόμενος στην πλατεία μπροστά από τα Προπύλαια και στο μικρό κομμάτι εδάφους που παραχωρήθηκε στο έργο του Μνησικλή, ενώ ανήκε στο Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή