«Γέφυρα» ελευθερίας

Τις προηγούμενες μέρες στην οδό Ερμού στο ύψος της Συντάγματος, η διαδραστική εγκατάστασή της «Stand Free» τραβούσε τα βλέμματα των περαστικών και προκαλούσε σκέψεις.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έννοιες της ελευθερίας και της επανάστασης, οι τρόποι με τους οποίους προσλαμβάνουμε και ερμηνεύουμε την ιστορία και τα μείζονα ιστορικά γεγονότα, το κοινό παρελθόν που μας ενώνει και έχει καθορίσει την ταυτότητά μας, τα ισχυρά σύμβολα της μνήμης, όλα αυτά έγιναν πρώτη ύλη προβληματισμού και δημιουργίας από την εικαστικό Μαρία Φραγκουδάκη.

Τις προηγούμενες μέρες στην οδό Ερμού στο ύψος της Συντάγματος, η διαδραστική εγκατάστασή της «Stand Free» τραβούσε τα βλέμματα των περαστικών και προκαλούσε σκέψεις. To «Stand Free», ως καλλιτεχνική δημιουργία, γεννήθηκε στο πλαίσιο της φετινής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στόχος της Μαρίας Φραγκουδάκη ήταν η σύνδεση του επισκέπτη με την ελληνική Ιστορία και ουσιαστικά με το κοινό παρελθόν που ενώνει τους Ελληνες.

Εχοντας πειραματιστεί από το 2015 με διάφορα υλικά, όπως γύψο, λάστιχο, σχοινί, bubble wrap, τρίμματα ξύλου, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το υλικό που την ενδιαφέρει περισσότερο εικαστικά είναι το ύφασμα. Και όπως εξηγεί η ίδια, «από την έκθεση “Bedsheets – Τhe Duality of Freedom” στην πλατεία Συντάγματος το 2017, οδηγήθηκα συνειρμικά στην τωρινή διαδραστική εγκατάσταση “Stand Free” και από τη δυαδικότητα της ελευθερίας και το σεντόνι στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τη φουστανέλα».

Μπροστά στη σύγχρονη αποτύπωση του παραδοσιακού ανδρικού ενδύματος, ο σημερινός άνθρωπος καλείται να στοχαστεί το ίδιο το νόημα της ελευθερίας, όπως αυτό παίρνει σάρκα και οστά με την Επανάσταση του Γένους, «η φουστανέλα μέσω της αντανάκλασης γίνεται η φορεσιά του απεικονιζόμενου και με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης “φορώντας” νοερά τη φουστανέλα μπορεί να στέκεται Ελεύθερος. Γιατί η φουστανέλα, είναι  γι’ αυτόν η γέφυρα που τον συνδέει με το παρελθόν. Μια ανάσα υπερηφάνειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παίρνει άλλο νόημα και αξία και η ίδια η ιδέα της Ελευθερίας. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς την Επανάσταση δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Ελευθερία».

Προτού μεταφερθεί στην Ερμού υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, το έργο της Μαρίας Φραγκουδάκη είχε φιλοξενηθεί για τέσσερις μήνες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή