Νέα πεζοδρόμια, παλιές συνήθειες

Νέα πεζοδρόμια, παλιές συνήθειες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δημόσιος διάλογος παίρνει φωτιά κάθε φορά που ανοίγει ένα μεγάλο θέμα για την Αθήνα. Το παράδειγμα της Πανεπιστημίου είναι χαρακτηριστικό. Συζητήσαμε για τα πεζοδρόμια και πόσο πλατιά πρέπει να είναι, για τις ζαρντινιέρες, τους φοίνικες, τα πλατάνια και τις ρίζες τους, για τους ποδηλατόδρομους και τα χρώματα του Μεγάλου Περιπάτου. Τα αναλύσαμε όλα και αν χρειαστεί είναι σίγουρο ότι θα ξαναμπούμε σε αντιπαράθεση.

Εχω την αίσθηση όμως πως μόνο τα μεγάλα θέματα μας κινητοποιούν. Σνομπάρουμε τα μικρά, τα καθημερινά, ή τα έχουμε συνηθίσει, είμαστε συμφιλιωμένοι με την παρανομία και την ασχήμια. Δεν μας ενοχλούν τα δίκυκλα, τα οχήματα, τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν κάνει κατάληψη σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους. Η εικόνα μιας μητέρας με καρότσι που κάνει ζιγκ ζαγκ στα τραπέζια της Τσακάλωφ, λ.χ., μάς έχει γίνει οικεία.

Εν μέσω πανδημίας η ιδέα της παραχώρησης πρόσθετου εμβαδού στους κοινόχρηστους χώρους όπου αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια θεωρήθηκε καλή και δίκαιη. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως περάσαμε στην ασυδοσία. Σε πολλούς δρόμους του κέντρου η κατάσταση είναι αφόρητη. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων κάνουν ελέγχους, για μία μέρα επανέρχεται η νομιμότητα και η τάξη και μετά πάλι τα ίδια.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων ένα σημαντικό πρόγραμμα ανακατασκευής, συντήρησης και διαπλατύνσεων πεζοδρομίων της Αθήνας. Είναι ένα έργο απολύτως απαραίτητο αν θέλουμε να λέμε ότι η πόλη μας είναι φιλική και σύγχρονη και προσφέρει στον πολίτη το αυτονόητο: ασφάλεια στην καθημερινότητά του στους δρόμους της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την επόμενη διετία θα ανακατασκευαστούν 410 νέα πεζοδρόμια σε επτά δημοτικά διαμερίσματα. Πρόκειται για έργο, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, που δίνει έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των πεζοδρομίων, στη συγκράτηση των υψηλών θερμοκρασιών της πόλης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό, στα νέα πεζοδρόμια χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και τον πολίτη.

Ωραία όλα αυτά και απολύτως απαραίτητα. Αρκεί μαζί με τα νέα πεζοδρόμια να επέλθει και η νομιμότητα όπου έχει ξεφύγει η κατάσταση. Κρίμα θα είναι να τα απολαμβάνουν τα δίκυκλα και τα τραπεζοκαθίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή