500 λέξεις με τον Μηνά Στραβοπόδη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μηνάς Στραβοπόδης γεννήθηκε το 1997 στη Ζάκυνθο. Είναι απόφοιτος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σπουδές Πολέμου του King’s College London. Είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής. Ο «Επαναστάτης της Αβύσσου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός» αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Πριν από λίγες ημέρες τελείωσα την «Πτώση» του Καμύ. Ανεπανάληπτο βιβλίο! Αυτές τις ημέρες τελειώνω τη «Δίκη» του Κάφκα, ενώ παράλληλα έχω ξεκινήσει «Το Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Δεν θα ήθελα να ταυτιστώ με κανέναν ήρωα/ηρωίδα. Ωστόσο, θα μου άρεσε πολύ να γινόμουν για λίγο ο Ζορμπάς. Γιατί; Μα γιατί ήταν ελεύθερος. Νομίζω πως σε αυτήν την απλή –και καμιά φορά ίσως απλοϊκή– ανθρώπινη συμπεριφορά βρίσκεται η ελευθερία.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Θα καλούσα σίγουρα τον Καζαντζάκη, τον Καμύ, τον Νίτσε, τη Χάνα Αρεντ και τον Εκο.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Αυτό που έμαθα –ή μάλλον συ-νειδητοποίησα– πρόσφατα δια-βάζοντας την «Πτώση» είναι το πώς μπορεί η υποκρισία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού ενός ατόμου και μάλιστα να μη γνωρίζει ούτε το ίδιο το άτομο πως οι πράξεις του είναι βαθύτατα υποκριτικές. Ακόμη πιο τραγική, ωστόσο, είναι η στάση της κοινωνίας, η οποία ωθεί το άτομο στη διαιώνιση της υποκριτικής αυτής συμπεριφοράς.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Διάβασα τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι. Πιο επίκαιρο από ποτέ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Η «Ασκητική». Νομίζω την έχω διαβάσει τουλάχιστον 5-6 φορές.

Πώς εμπλέκεται ο Δάντης στην αφήγησή σας;

Ο Δάντης έχει έναν περιορισμένο, αλλά καταλυτικό ρόλο στην αφήγησή μου. Είναι ένας ιδιότυπος από μηχανής Θεός.

Η Κόλαση του Δάντη αναβιώνει άραγε σε σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις εν μέσω πανδημίας και ακροδεξιάς έξαρσης;

Νομίζω πως μια ακραία εκδοχή της πραγματικότητας θα έτεινε στους «βίαιους» του 7ου κύκλου της Κόλασης που περιέγραψε ο Δάντης. Ωστόσο θεωρώ, επίσης, πως η Κόλαση αναβιώνει κάθε φορά που η Αλήθεια ανακαλύπτεται μόνο από λίγους.

Τι είναι αυτό που ποθεί περισσότερο ο κεντρικός χαρακτήρας;

Ο κεντρικός χαρακτήρας ποθεί δύο πράγματα. Μια απλή καθημερινότητα, καθώς αντιλαμβάνεται πως εκεί βρίσκεται η πραγματική ευτυχία, και μια δίκαιη κοινωνία, όπου κανείς δεν θα μισεί τον άλλον επειδή είναι διαφορετικός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT