Η τρυφερή επιστροφή στη γενέτειρα του Γιάννη Μόραλη

Η τρυφερή επιστροφή στη γενέτειρα του Γιάννη Μόραλη

«Υπάρχει μια τρυφερότητα σε αυτή την επιστροφή», λέει η κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη με την οποία συνομιλούμε με αφορμή την εικαστική και ιστορική έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει μια τρυφερότητα σε αυτή την επιστροφή», λέει η κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη με την οποία συνομιλούμε με αφορμή την εικαστική και ιστορική έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες. Η έκθεση διοργανώνεται στην Αρτα, την ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, του θείου της. Τον θυμάται διαρκώς στη συζήτησή μας κοντά στον Γεώργιο, τον δικό της πατέρα, μεταφέροντάς μας την αίσθηση μιας δεμένης οικογένειας.

Ο Γιάννης Μόραλης, ο δευτερότοκος γιος αυτής της οικογένειας που είχε έξι παιδιά, γεννήθηκε στην Αρτα και έζησε στην πόλη μέχρι τα 6 του χρόνια. Στη συνέχεια ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Μόραλης μετατέθηκε στην Πρέβεζα όπου υπηρέτησε ως γυμνασιάρχης, και μαζί του μετακινήθηκε ολόκληρη η οικογένεια. Εντέλει εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1927, όταν ο Γιάννης Μόραλης ήταν 11 ετών.

Συνεπώς, η έκθεση που συν-διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Mελέτης, Ερευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης έχει διπλή αξία. Αφενός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ξανασυναντηθεί το κοινό με τη σπουδαία ζωγραφική ενός από τους πιο επιφανείς Ελληνες ζωγράφους του προηγούμενου αιώνα. Και μάλιστα αυτή η συνάντηση θα συμβεί εκτός Αθηνών, πράγμα σπάνιο για τέτοια σημαντικά εικαστικά γεγονότα.

Η τρυφερή επιστροφή στη γενέτειρα του Γιάννη Μόραλη-1
«Ζευγάρι», 1951.

Αφετέρου μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά τα παιδικά και εφηβικά έργα του Μόραλη – τα πρώτα κυρίως σχέδια με κραγιόνια, τα δεύτερα, λάδια. «Τα είχε συγκεντρώσει στο εργαστήριό του και τα φύλαξε με μεγάλη προσοχή και αγάπη», εξηγεί η κ. Μόραλη. Αυτά τα σχέδια μαζί με μερικά προσωπικά αντικείμενα αποτελούν τα τεκμήρια μιας ευαίσθητης παιδικής ηλικίας, από την οποία ποτέ δεν έλειψε η τέχνη. Αλλωστε, όπως ο ίδιος έλεγε, του άρεσε πολύ η μυρωδιά των χρωμάτων της ζωγραφικής, η οποία ήταν συνυφασμένη με τη θαλπωρή των παιδικών χρόνων, «όταν παρακολουθούσε την αδερφή της μητέρας του να ζωγραφίζει», εξηγεί η κ. Μόραλη. Ανάμεσα στα ενθυμήματα εκείνης της ηλικίας η έκθεση παρουσιάζει ένα κλασικό μαθητικό μπλε τετράδιο με σχέδια, το οποίο ψηφιοποιήθηκε ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να το ξεφυλλίσει. Τη βιωματική σχέση του θεατή με το οπτικό υλικό ενισχύουν επίσης κι άλλες ψηφιακές εφαρμογές που συνδέονται με τα υπόλοιπα τεκμήρια, τα κείμενα, τις επιστολές και τις φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου. Περιλαμβάνοντας 120 έργα, η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου χωρίζοντας την αφήγηση σε τρεις χρονολογικές ενότητες: την απαρχή, τη μετάβαση και καθιέρωση και τέλος τη ζωγραφική και τις εφαρμογές. Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του: ζωγραφική, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων που αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του καλλιτέχνη, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Πυρήνας μελέτης

Παράλληλα, η έκθεση σηματοδοτεί και την έναρξη των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων της Εταιρείας Μελέτης, Ερευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης για την ανάδειξη και την προστασία του καλλιτεχνικού έργου του Γιάννη Μόραλη αλλά και της νεοελληνικής τέχνης γενικότερα. Ο φορέας ιδρύθηκε από την οικογένεια του ζωγράφου και ο χαρακτήρας της είναι αμιγώς καλλιτεχνικός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Ερευνητές, επιστήμονες και θεωρητικοί από τον χώρο του πολιτισμού, καλλιτέχνες, καθώς και άτομα που συνδέονται με το έργο και την οικογένειά του, αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας. Πρόθεσή της είναι να αποτελέσει το εργαστήριό του πυρήνα μελέτης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του διαχρονικού διαλόγου για την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα.

 

Η τρυφερή επιστροφή στη γενέτειρα του Γιάννη Μόραλη-2
Τα παιδιά της οικογένειας Μόραλη, από αριστερά, Θεοδώρα, Ολγα, Γιώργος, Γιάννης. Αρτα, περίπου 1924.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή