Ίσως δεν καταφέρει να αποφύγει τις ανατιμήσεις η αγορά του βιβλίου

Ίσως δεν καταφέρει να αποφύγει τις ανατιμήσεις η αγορά του βιβλίου

Είναι το γνωστό ντόμινο επιπτώσεων, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το γνωστό ντόμινο επιπτώσεων, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη διεθνή αγορά αυξάνοντας εκτός των άλλων το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς αποδιοργανώθηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως. Οι πιστοί βιβλιόφιλοι διαβάζουν εδώ και καιρό δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη χαρτιού, εν προκειμένω στον εκδοτικό χώρο.

Οι εκδότες, και στην Ελλάδα, γνωρίζουν την κατάσταση από πρώτο χέρι. «Οντως υπάρχουν επιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο τόσο στη διαθεσιμότητα του χαρτιού όσο και στις τιμές του», λέει στην «Κ» ο εκδότης Νίκος Ψυχογιός. «Αν δεν είχαμε προνοήσει να διαθέτουμε μεγαλύτερο απόθεμα χαρτιού για το τέλος της φετινής χρονιάς σε σχέση με ό,τι συνηθίζαμε στο παρελθόν, πιθανόν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τις χριστουγεννιάτικες κυκλοφορίες και τον προγραμματισμό μας».

«Οντως υπάρχουν επιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο τόσο στη διαθεσιμότητα του χαρτιού όσο και στις τιμές του», λέει στην «Κ» ο εκδότης Νίκος Ψυχογιός.

Ο Δεκέμβριος, και δη οι γιορτές, είναι μία από τις πιο δυνατές περιόδους για τη βιομηχανία του βιβλίου. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας το 2021 υπήρξε μια χρονιά πολύ επιτυχημένη εμπορικά για τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Η κίνηση παραμένει υψηλή, και στην ένταση που παραδοσιακά έχει ο μήνας για τον εκδοτικό χώρο προστίθεται επίσης ο προβληματισμός για το νέο έτος με βάση τα δεδομένα: ανατροπή των ισορροπιών στην εισαγωγή του χαρτιού λόγω των αυξημένων ναύλων, και επιπλέον επιβάρυνση του κόστους λόγω της αυξημένης ζήτησης χαρτιού για εκδόσεις και συσκευασίες – το πλαστικό μιας χρήσης τείνει να καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Βεβαίως ο μεγαλύτερος όγκος των τίτλων, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των ελληνικών εκδοτικών οίκων για το 2021 έχει ήδη κυκλοφορήσει. Οι δε παραγγελίες που αφορούν ευρωπαϊκές συμπαραγωγές –κυρίως σε παιδικά βιβλία, εικονογραφημένα και pop up– έχουν παραληφθεί. Ετσι, η χριστουγεννιάτικη αγορά δεν θα παρουσιάσει ελλείψεις ούτε αυξημένες τιμές. «Οι παραγγελίες μας σε χαρτί γίνονται συνήθως τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα από την παραγωγή, ώστε να εξασφαλίσουμε καλή και σταθερή ποιότητα χαρτιού», λέει ο εκδότης Στέφανος Πατάκης. «Ωστόσο πλέον ο τομέας μας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων: καθυστερήσεις των εργοστασίων στην Ασία, σημαντικές ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες, έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ηδη προβληματιζόμαστε για κάποιες συμπαραγωγές παιδικών βιβλίων που τυπώνονται σε μεγάλες εκτυπωτικές μονάδες της Ασίας – Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ. Οι παραλαβές μας έχουν καθυστερήσει και τα κόστη αυξάνονται διαρκώς».

Για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητας της νέας χρονιάς και να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν εγκαίρως οι νέες εκδόσεις, πολλοί εκδότες όπως ο Νίκος Ψυχογιός έχουν παραγγείλει ήδη τα 2/3 της ετήσιας κατανάλωσής τους καλύπτοντας τις ανάγκες σε χαρτί μέχρι το καλοκαίρι. Ακόμη κι έτσι αγοράζουν με αυξημένη κατά 30% την τιμή ανά τόνο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. «Αναπόφευκτα θα υπάρξουν πληθωριστικές τάσεις στις τιμές του βιβλίου», λέει ο κ. Ψυχογιός. «Eνα μέρος των αυξήσεων θα απορροφηθεί από τους προμηθευτές, αλλά μοιραία ένα τμήμα θα φτάσει στον καταναλωτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή