ΙΕΚ εκμαγείων, πωλητήριο στη Βουλή

ΙΕΚ εκμαγείων, πωλητήριο στη Βουλή

Νέα προϊόντα, ηλεκτρονικό εισιτήριο, σχολή αντιγράφων στον ΟΔΑΠ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παρεξηγημένα μαγνητάκια, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του παγκόσμιου τουρισμού, βρίσκονται πια στα πωλητήρια των μουσείων, δίπλα σε νέα, προσιτά κοσμήματα Ελλήνων σχεδιαστών, γραβάτες, κούπες, το γούρι του 2022 και παιδικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τα εκθέματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Τα νέα προϊόντα και το λογότυπο της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage), της εμπορικής ονομασίας του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, παρουσιάστηκαν την Τρίτη από την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τη νέα πρόεδρο του ΟΔΑΠ, αρχαιολόγο Νικολέτα Διβάρη – Βαλάκου. Ενόψει των Χριστουγέννων θα λειτουργήσει πιλοτικά και το e-shop του οργανισμού (hhstore.gr) με επιλεγμένα είδη μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων.

Στο εξωτερικό, σημείωσε η κ. Μενδώνη, οι επισκέπτες διαθέτουν κατά μέσον όρο έξι ή επτά ευρώ κατά την επίσκεψή τους σε ένα μουσείο, ενώ το αντίστοιχο έσοδο στην Ελλάδα το 2019 δεν έφτανε ούτε στο μισό ευρώ ανά επισκέπτη. «Ο στόχος μας είναι να πλησιάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2025-26. Θέλει δουλειά, επένδυση, χρειάζεται προσπάθεια και καλό συντονισμό», τόνισε.

Στα μακροπρόθεσμα έργα υποδομής του ΟΔΑΠ περιλαμβάνεται η δημιουργία νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 100 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μέσω ΣΔΙΤ από το 2023, όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Παναγιώτης Νταής. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία και προμήθεια του συστήματος και τη λειτουργία του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εντός του 2022 το υφιστάμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επεκταθεί σε εννέα χώρους (Δελφοί, Μυκήνες, Επίδαυρος, κ.α.), ενώ θα γίνει προσπάθεια να διπλασιαστούν τα αναψυκτήρια των μουσείων από τα 28 που λειτουργούν σήμερα.

Ο ΟΔΑΠ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής το 2022.

Επίσης, σχεδιάζεται η ίδρυση 12 νέων πωλητηρίων, ένα από τα οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά από ιδιώτη ανάδοχο στα πρώην ανθοπωλεία της Βουλής και η αναβάθμιση των υποδομών στα υφιστάμενα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα προϊόντα θα σχεδιάζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τη θεματική του κάθε μουσείου και έτσι αντικείμενα όπως, π.χ., ο Δίσκος της Φαιστού, δεν θα πωλούνται σε όλη την Ελλάδα.

Με πόρους του Ταμείου θα διαμορφωθεί κατάλληλα και ένα κτίριο 4.500 τ.μ. για να στεγάσει τα εργαστήρια εκμαγείων του ΟΔΑΠ. Εκεί θα στεγαστεί και ένα μικρό μουσείο με τις αυθεντικές μήτρες και το νέο Δημόσιο ΙΕΚ που θα ιδρύσουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας από τη νέα χρονιά για να εκπαιδευτεί η επόμενη γενιά των δημιουργών εκμαγείων.

Η πανδημία μείωσε τα έσοδα του οργανισμού (εισπράξεις από εισιτήρια και πωλητήρια) από 137,5 εκατ. ευρώ το 2019, σε 23 εκατ. ευρώ το 2020. Τα φετινά έσοδα διαμορφώνονται μέχρι σήμερα στα 55 εκατ. ευρώ δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης. Σε αυτή την εικόνα συνέβαλαν και τα πωλητήρια. Τα έσοδά τους άγγιξαν φέτος τις 880.000 ευρώ, όπως έδειξε το μέλος του Δ.Σ. και αρμόδια για τα πωλητήρια Αλεξάνδρα Χαριτάτου, ενώ το 2019 έφτασαν τις 705.000 ευρώ. Η αύξηση δεν είναι μικρή αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η επισκεψιμότητα της φετινής χρονιάς ήταν μειωμένη κατά 60% σε σχέση με το 2019.

Ενα από τα βάρη του πρώην ΤΑΠΑ είναι οι απαλλοτριώσεις που έχουν φτάσει τα 13 εκατ. ευρώ από υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει, μία εκ των οποίων ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ. Εντός του 2022 θα γίνει προσπάθεια να αποπληρωθούν τα παραπάνω ποσά. Πρόσφατα εγκρίθηκε ποσό 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 800.000 ευρώ αναμένεται να εγκριθούν στο επόμενο Δ.Σ.

Αλλαγές χρήσης προμηνύονται στα 365 ακίνητα του ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που σήμερα στεγάζουν από καταστήματα έως ξενοδοχεία και κατοικίες. Σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική μελέτη του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή