Ματιές στον κόσμο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνορωμαϊκός κόσμος σε νέα θέαση στη Βοστώνη

Μια νέα ανάγνωση του ελληνορωμαϊκού κόσμου σε μια διεσταλμένη εκδοχή προτείνει το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, που κατέχει μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς. Το μουσείο είναι γνωστό ήδη στους φίλους της αρχαιολογίας για την πτέρυγα του Αρχαίου Κόσμου, που έγινε δυνατή χάρη στη γενναιοδωρία του Ελληνοαμερικανού ευεργέτη του μουσείου, Τζωρτζ Ντ. Μπεχράκης. Αλλωστε η πτέρυγα έχει πάρει την ονομασία της από το όνομα των δωρητών Τζωρτζ Ντ. και Μάργκο Μπεχράκης. Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης ανοίγει στο κοινό από τις 18 Δεκεμβρίου τις νέες αίθουσες, πλήρως αναγεννημένες, ένας κόσμος επινοημένος εξαρχής, καθώς στηρίζεται σε μια αφήγηση ανθρωπιστικού πνεύματος από τα αρχαιότερα δείγματα ελληνικής τέχνης (περίπου από το 950 π.Χ.) έως την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Αυτή η ευρύτατη χρονική περίοδος παρουσιάζεται ως νέα αφήγηση του ελληνορωμαϊκού κόσμου σε πέντε αίθουσες με νέα επανέκθεση, με παρουσίαση συλλογών που ποτέ πριν δεν είχαν παρουσιαστεί, με ευρεία συνδρομή της εξελιγμένης τεχνολογίας, με διαδραστική εμπειρία. Υπάρχει ακόμη προσομοίωση ελληνικού ναού και βυζαντινής εκκλησίας σε μια ενιαία επανασύνθεση του ελληνικού πνεύματος. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη ματιά, που περιλαμβάνει ως παράλληλες προεκτάσεις και όλα τα σύγχρονα σύνθετα ζητήματα περί κοινότητας, περί θρησκείας, περί μυθολογίας και της διαρκούς ισχυρής παρουσίας όλων των μυθικών, ιερών διαστάσεων ακόμη και στη ζωή του 21ου αιώνα. Η είσοδος στις νέες αίθουσες γίνεται μέσα από ενότητες για την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, την πρώιμη ελληνική τέχνη, καθώς και τη ρωμαϊκή προσωπογραφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η νέα αίθουσα αφιερωμένη στην τέχνη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δημιουργώντας ένα συνεχές κατανόησης από τον αρχαίο κόσμο στον μεσαιωνικό μέσα από το πρίσμα της ελληνορωμαϊκής παρακαταθήκης. Η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο Βυζάντιο είναι η πρώτη στη Νέα Αγγλία. Υπάρχει επίσης μία αίθουσα αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη και στον διάλογο με το παρελθόν. Τα εγκαίνια των νέων αιθουσών συνοδεύονται από γλυπτικά έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly (1928-2011), που είναι προσωρινό δάνειο από το ίδρυμα για το έργο του καλλιτέχνη, καθώς και ένα ζωγραφικό του έργο που θα παραμείνει ως δώρο στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

ΠΑΡΙΣΙ
Ντιζάιν για όλους

Ματιές στον κόσμο-1
MAD, PARIS

Η κουλτούρα της καθημερινότητας μέσα από τον παρισινό θεσμό των Πριζουνίκ (και αργότερα των Μονοπρί) παρουσιάζεται σε μια πρωτότυπη έκθεση, στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών. Ως μια γαλλική ιδιαιτερότητα στον μεγάλο κόσμο της κατανάλωσης, η ιστορία της μαζικής διάθεσης προϊόντων από τα Πριζουνίκ ξεκινάει ήδη από το 1931 και μαζί ξετυλίγεται μια ειδική κατηγορία αισθητικού περιτυλίγματος, που παίρνει και τον ευφάνταστο τίτλο «ντιζάιν για όλους». 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μεταπολεμικός κόσμος

Ματιές στον κόσμο-2
WALKER EVANS ARCHIVE, THE MET

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική φωτογραφική έκθεση με πρόσφατα αποκτήματα, όλα έργα σπουδαίων φωτογράφων. Η έκθεση εστιάζεται στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες στις ΗΠΑ, περίπου από το 1945 έως το 1965, ως ένα ρεαλιστικό ανάπτυγμα των χρόνων της αισιοδοξίας και της ανάπτυξης. Στη φωτογραφία, έργο του Γουόκερ Ιβανς από το Σικάγο του 1946. Την έκθεση υποστηρίζει το Ιδρυμα Ρόμπερτ Μάπλθορπ.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Στόουνχεντζ

Ματιές στον κόσμο-3
GARETH WISCOMBE

Η επόμενη μεγάλη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο είναι αφιερωμένη στο Στόουνχεντζ, το μυστηριακό προϊστορικό μνημείο της Αγγλίας. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου και φιλοδοξεί να αποκαλύψει το Στόουνχεντζ σε μια αληθινή διάσταση, να το εξηγήσει και να το συσχετίσει με άλλα κατάλοιπα της εποχής από άλλα σημεία της Ευρώπης, 4.500 χρόνια πίσω. Η έκθεση είναι πολιτισμική, αποτελεί μια βουτιά στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

ΖΥΡΙΧΗ
Χένρι Μουρ

Ματιές στον κόσμο-4
HENRY MOORE ARCHIVE

 

Στη Ζυρίχη, παρουσιάζεται ένα μοναδικής ομορφιάς γλυπτό σε πηλό του Χένρι Μουρ. Αποτελεί έκθεμα στην γκαλερί Hauser & Wirth, που άνοιξε πρόσφατα στην Μπάνχοφστρασε, επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού. Είναι όμως μια εξαιρετική ευκαιρία να δει κανείς από κοντά αυτή την ανθρώπινη μορφή σε στάση κεκλιμένη από την περίοδο 1943-1945, όταν λόγω πολέμου ο Χένρι Μουρ πειραματιζόταν με τον πηλό, οργανώνοντας συνθέσεις μητρότητας, οικογένειας και μοναχικών συμπλεγμάτων. 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Προτομή Γερμανικού

Ματιές στον κόσμο-5
GETTY MUSEUM

 

Το Μουσείο Γκετί ανακοίνωσε πως απέκτησε μια εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινη προτομή του Ρωμαίου στρατηγού Γερμανικού, ο οποίος πέθανε 33 ετών στην Αντιόχεια. Ο Γερμανικός ήταν υιοθετημένος γιος του Τιβέριου και πατέρας του Καλιγούλα. Η προτομή, που χρονολογείται στο έτος 4 μ.Χ., θα είναι ένα υψηλής ποιότητας έκθεμα στη Βίλα Γκετί και θα συμπληρώνει αρμονικά την ήδη πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά πορτρέτα. Ο πρόωρος θάνατός του τον προίκισε με αιώνια δόξα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή