Στο σπίτι, στον κόσμο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το καλοκαίρι του 1662, ο Σάμιουελ Πέπις, τότε ανερχόμενος αξιωματικός στο Γραφείο του Βρετανικού Ναυτικού, κάλεσε το αφεντικό του, τον επίτροπο του ναυτικού Πίτερ Πετ, για δείπνο στο σπίτι του στη Σίδινγκ Λέιν, κοντά στον Πύργο του Λονδίνου. Ο Πέπις ήταν 29 ετών και μάλλον ήλπιζε να εντυπωσιάσει τον ανώτερό του. Αντ’ αυτού, προς μεγάλη του φρίκη, ανακάλυψε, όταν του σέρβιραν το πιάτο με τον οξύρυγχο, ότι είχε μέσα του πολλά μικρά σκουλήκια να σέρνονται. Το να βρίσκει κανείς περισσότερη ζωή στο πιάτο του απ’ όση περίμενε δεν ήταν κάτι που συνέβαινε συχνά, ακόμη και στην εποχή του Πέπις, αλλά ήταν σύνηθες να αισθάνεται κανείς μια μικρή ανησυχία γύρω από τη φρεσκάδα και την ακεραιότητα των τροφίμων του».

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Μπιλ Μπράισον «Στο σπίτι» διαβάζει κανείς πολλά περιστατικά οικιακής ζωής, αστεία, σοβαρά, τραγικά. Τα σπίτια μας, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, είναι πολύπλοκα εκθετήρια, παράγουν ιστορία και με αυτήν την πρωτότυπη σκέψη ο Μπράισον πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο, από την κουζίνα, στο κελάρι, από την τραπεζαρία στο σαλόνι και στον κήπο, στο μπάνιο, στη σοφίτα, στην κρεβατοκάμαρα και αφηγείται ιστορίες πολιτικής, πολιτισμού, σεξ, επιστήμης, τέχνης, φαγητού. Εστιάζει στα τελευταία 150 χρόνια –δεν θα μπορούσε άλλωστε να χωρέσει περισσότερα σε ένα βιβλίο– και λειτουργώντας επιλεκτικά και συμπυκνωμένα, ξεχωρίζει τα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν στον σύγχρονο κόσμο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι οι σημερινές ανέσεις και κατακτήσεις μάς έχουν κάνει να ξεχάσουμε ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Είναι απίστευτη η πορεία που έχουμε διανύσει σε αυτό το διάστημα.

Αυτό το ταξίδι ο Μπιλ Μπράισον το παρουσιάζει με τρόπο συναρπαστικό. Το ότι είναι επιδέξιος αφηγητής το γνωρίζουμε και από άλλα βιβλία του όπως τα «Το σώμα. Ταξιδιωτικός οδηγός» και «Μικρή ιστορία περί των πάντων». Και σε αυτήν την περίπτωση η χαρισματική αφήγηση συνδυάζεται με την έρευνα σε πολλά και διαφορετικά πεδία και το αποτέλεσμα, εκτός από απολαυστικό, είναι και εξαιρετικά διαφωτιστικό. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται πως οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, φτάνει στα σπίτια μας. Στο τέλος της ανάγνωσης δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή