Το σινεμά στον ιστό της αράχνης

Το σινεμά στον ιστό της αράχνης

Ο νέος Spider-Man εγκαινιάζει ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Spider-Man: No Way Home ★★½
∆ΡΑΣΗΣ (2021)
Σκηνοθεσία: Τζον Γουότς
Ερμηνείες: Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Για πρώτη φορά μετά το τέλος των «Εκδικητών», η Marvel –και συνεπώς η Ντίσνεϊ– δημιουργεί τέτοιου βεληνεκούς υπερθέαμα, σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στη γενιά «Ζ».

Η ταινία, που αναμένεται να κερδίσει τον άτυπο τίτλο της πιο επιτυχημένης εμπορικά στη σεζόν, σίγουρα θα τον χρειαστεί προκειμένου να υπερκαλύψει την πανάκριβη παραγωγή που έχει πίσω της. Στον ρόλο του Ανθρώπου-Αράχνη επιστρέφει εδώ, ίσως και για τελευταία φορά, ο Τομ Χόλαντ, με τον αγαπημένο υπερήρωα να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση, όταν η πραγματική του ταυτότητα, εκείνη δηλαδή του 17χρονου Πίτερ Πάρκερ, αποκαλύπτεται στον κόσμο. Στην προσπάθειά του να διορθώσει τη «ζημιά», ο Πίτερ θα ζητήσει τη βοήθεια του ιδιόρρυθμου Dr Strange (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), ο οποίος θα δημιουργήσει ένα ειδικό ξόρκι λησμονιάς, που θα πάρει όμως ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετοί από τους εχθρούς των προηγούμενων Spider-Man θα καταφτάσουν μέσα από παράλληλα σύμπαντα για να στοιχειώσουν τον ήρωα. Μοναδικοί σύμμαχοι στο πλευρό του θα είναι ξανά η αγαπημένη του Μ.Τζ. (Ζεντάγια) και ο κολλητός του, Νεντ.

Για πρώτη φορά μετά το τέλος των «Εκδικητών», η Marvel –και συνεπώς η Ντίσνεϊ– δημιουργεί τέτοιου βεληνεκούς υπερθέαμα, το οποίο περιμένουν με ανυπομονησία και αμέτρητοι φαν του υπερηρωικού σύμπαντος. Προφανώς έχοντας εκείνους κατά νουν, οι δημιουργοί καταλήγουν σε ένα φιλμ σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στη γενιά «Ζ», γεμάτο από αναφορές στη (διαδικτυακή) κουλτούρα της, στη γλώσσα και στις συνήθειές της.

Φυσικά, εδώ υπάρχει και μπόλικη δράση, τρομερά καλοφτιαγμένα και ολοφάνερα πανάκριβα, ειδικά εφέ, καθώς και μεγάλες εκπλήξεις, όμοιες με χριστουγεννιάτικα δώρα για τους θαυμαστές του Spider-Man. Μέσα πάντως από τις ιλιγγιώδεις αιωρήσεις, τον ορυμαγδό των εκρήξεων, τους μοντέρνους(;) διαλόγους και τα κλασικά τσιτάτα («με τη μεγάλη δύναμη, έρχεται και η μεγάλη ευθύνη»), αυτό που στην πραγματικότητα αναδύεται είναι ένα διαφορετικό, σχεδόν αυτόνομο κινηματογραφικό είδος· προφανώς και δεν είναι καινούργιο, αφού οι ταινίες της Marvel κυριαρχούν στο box office εδώ και χρόνια, ωστόσο για πρώτη ίσως φορά είναι τόσο διαυγής ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό και στο «κανονικό» σινεμά.

Εχοντας ξεκαθαρίσει τα παραπάνω, ο νέος «Spider-Man» αποτελεί μια αρκετά διασκεδαστική κινηματογραφική εμπειρία, εντυπωσιακή ανά στιγμές, η οποία απευθύνεται βασικά σε όσους είναι εξοικειωμένοι και αγαπούν το σύμπαν της Marvel, προκειμένου να «πιάσουν» και τις συγκινήσεις που έχει να προσφέρει. Οι δύο πρωταγωνιστές της, Τομ Χόλαντ και Ζεντάγια, αποτελούν άλλωστε είδωλα της μιλένιαλ γενιάς και ταυτόχρονα επιπλέον καλούς λόγους, ώστε να βρεθεί εκείνη στις αίθουσες.

ΗΟΜΕ CINEMA

Η «συντριβή» των ανθρώπινων σχέσεων

Το σινεμά στον ιστό της αράχνης-1
Σκηνή από τη σειρά «Yellowjackets», που προβάλλεται από την Cosmote TV.

Yellowjackets
ΘΡΙΛΕΡ (2021)
∆ημιουργός: Ασλι Λάιλ, Μπαρτ Νίκερσον
Ερμηνείες: Μέλανι Λίνσκι, Τάουνι Σάιπρες, Ελα Πουρνέλ

Κάπου ανάμεσα στο κλασικό λογοτεχνικό πρότυπο του «Αρχοντα των μυγών» του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ και στα σύγχρονα αμερικανικά εφηβικά θρίλερ βρίσκεται η νέα σειρά του Showtime, την οποία στην Ελλάδα βλέπουμε κάθε Τρίτη (10 μ.μ.) μέσα από την πλατφόρμα της Cosmote TV. Το σίριαλ χωρίζει την αφήγησή του ανάμεσα στο σήμερα και στο 1996, όταν το αεροπλάνο μιας ομάδας ποδοσφαίρου εφήβων κοριτσιών συντρίβεται κάπου στην ερημιά του Οντάριο. Οι επιζώντες θα αναγκαστούν να περάσουν στην άγρια φύση 19 ολόκληρους μήνες πριν διασωθούν, κατά τη διάρκεια των οποίων θα βγουν στην επιφάνεια μερικά από τα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η ιστορία των μεσήλικων πια πρωταγωνιστριών θα έρθει ξανά στην επιφάνεια.  Ξεκινώντας από τη βάση του τυπικού εφηβικού δράματος, η ιστορία παίρνει σύντομα διαστάσεις θρίλερ, καθώς η ομάδα των κοριτσιών βρίσκεται αβοήθητη στη μέση του πουθενά. Εκεί οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους (κόντρες, φιλίες κ.ο.κ.) θα μπλεχτούν με τις επιτακτικές ανάγκες της επιβίωσης, ενώ σταδιακά ένας κλειστός κύκλος, σαν ιδιότυπη σέχτα, θα αρχίσει να σχηματίζεται. Παράλληλα με όλα αυτά παρακολουθούμε σε φλας φόργουορντ τη σημερινή κατάληξη των νεαρών κοριτσιών, τα οποία –προφανώς– έχουν σημαδευτεί για πάντα από τις εμπειρίες τους.

Το σινεμά στον ιστό της αράχνης-2
Η Ανιέσκα Γκρατσόφσκα στην ταινία «Μη φεύγεις, Βάντα!», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Μη φεύγεις, Βάντα! ★★★
Σκηνοθεσία: Μπετίνα Ομπερλί
Ερμηνείες: Ανιέσκα Γκρατσόφσκα,
Αντρέ Γιανγκ, Μάρτε Κέλερ

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μια διαφορετική ματιά πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης, την οποία προσφέρει η βραβευμένη σε Τραϊμπέκα και Βανκούβερ κομεντί της Μπετίνα Ομπερλί. Η Βάντα, μια κοπέλα από την Πολωνία, εργάζεται ως οικιακή βοηθός σε μια εξοχική βίλα στην Ελβετία, φροντίζοντας τον ηλικιωμένο πατριάρχη της οικογένειας. Μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη, ωστόσο, θα ανατρέψει τα πάντα, φέρνοντας στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά και αναστατώνοντας τις οικογένειες των πρωταγωνιστών τόσο στην Ελβετία όσο και στην Πολωνία.

Η οικογενειακή σάτιρα μπλέκεται με τα ταξικά – κοινωνικά σχόλια, σε μια πλοκή που ενίοτε παίρνει και παράξενες στροφές, παρόλο που θα μπορούσε να έχει και μικρότερη διάρκεια προκειμένου να κρατάει ζωντανό ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του θεατή. Σε κάθε περίπτωση, στα θετικά πιστώνονται σίγουρα οι πολύ καλές ερμηνείες σχεδόν σύσσωμου του καστ, όπως και ο σκηνοθετικός ρυθμός της ταινίας, ο οποίος είναι πρωτότυπα γρήγορος για το είδος και σίγουρα ευεργετικός για το τελικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή