Κλυδωνισμοί στο Φεστιβάλ Αθηνών

Κλυδωνισμοί στο Φεστιβάλ Αθηνών

Τα χρόνια εργασιακά προβλήματα στελέχωσης του οργανισμού έρχονται στην επιφάνεια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στάση εργασίας κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ στάση αναμονής κρατάει η διοίκηση του οργανισμού με αφορμή ένα χρόνιο εργασιακό πρόβλημα που δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα εκτονωθεί.

Είναι γνωστό ότι το φεστιβάλ στηρίζει τη λειτουργία του σε προσωπικό που απασχολείται με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα. Από τα 48 άτομα που αποτελούν το προσωπικό του οργανισμού, τα 43 εργάζονται με συμβάσεις ΙΔΟΧ. «Παραδοσιακά», ο φορέας έπαιρνε κάθε χρόνο το πράσινο φως από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τις προσλήψεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα, για την ανανέωση αυτών των συμβάσεων. Ωστόσο, για το 2022, το ΥΠΕΣ ενέκρινε την ανανέωση των 30 συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους εργαζομένους, που θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στη διοίκηση του οργανισμού, που δηλώνει «αιφνιδιασμένη» από τη δυσμενή εξέλιξη. «Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα ανανεωθούν όλες οι θέσεις του προσωπικού», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Πασσάς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου. «Θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνον ηθικό αλλά και καλλιτεχνικό, πρόβλημα υλοποίησης του προγράμματος μας», τονίζει η κ. Ευαγγελάτου και υπενθυμίζει ότι πια ο θεσμός δεν έχει παρουσία μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.

Οι 43 υπάλληλοι εργάζονται με συμβάσεις, ενώ το ΥΠΕΣ ενέκρινε την ανανέωση μόνο των 30 συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο αριθμός των συμβάσεων, όμως, που βέβαια αντιστοιχούν σε εργαζομένους που μπορεί να βρίσκονται στην ίδια θέση με το ίδιο καθεστώς μέχρι και 20 χρόνια, είναι το σύμπτωμα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η στελέχωση του ίδιου του οργανισμού.

Ο εσωτερικός κανονισμός και το οργανόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών που εγκρίθηκαν πέρυσι ορίζουν ότι για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα προβλέπονται 67 οργανικές θέσεις. Από αυτές ωστόσο έχουν καλυφθεί μόνον οι 5, ενώ 43 θέσεις, όπως είπαμε, καλύπτονται από συμβασιούχους. Η διοίκηση είχε ζητήσει την προκήρυξη περισσότερων θέσεων αλλά το ΥΠΕΣ δεν τις ενέκρινε, όπως μας είπε ο κ. Πασσάς, ο οποίος έχει προτείνει επίσης μια τριετή μεταβατική περίοδο ώστε ο φορέας να αποκτήσει σταδιακά νέο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ και παράλληλα να μην κινδυνέψει η καλή λειτουργία του.

Ολες οι πλευρές συμφωνούν ότι η «παράδοση» των ανανεούμενων συμβάσεων έπρεπε κάποτε να σταματήσει και το φεστιβάλ να στελεχωθεί μέσω του ΑΣΕΠ. Το ίδιο άλλωστε θα συμβεί και σε άλλους φορείς του πολιτισμού που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Οχι όμως με τρόπο απότομο, όπως διαμηνύει από την πλευρά της η διοίκηση του οργανισμού. Μάλιστα, η αρχική πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να ανανεώσει μόνο 15 συμβάσεις, αλλά ο αριθμός διπλασιάστηκε μετά από πιέσεις του υφυπουργού Πολιτισμού.

Πάντως, οι πληροφορίες της «Κ» μέχρι και χθες το βράδυ έλεγαν ότι ο αριθμός των συμβάσεων προς ανανέωση δεν θα αλλάξει, με τη δέσμευση ότι θα ανοίξουν άμεσα έντεκα νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και ότι επίκειται συνάντηση των δύο συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα πριν από την ψήφιση της τροπολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή