ΑΤΖΕΝΤΑ

Ματιές στον κόσμο

Ματιές στον κόσμο

Εχτιζε έναν καθεδρικό ναό με τα χέρια του μια ολόκληρη ζωή

Η περίπτωση του Ισπανού πρώην μοναχού Χούστο Γκαγιέγο προκαλεί τη διεθνή προσοχή χάρη στην ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του. Απεβίωσε πρόσφατα, σε ηλικία 96 ετών, μέσα στο δημιούργημά του, την εκκλησία που έχτιζε σε όλη του τη ζωή, τούβλο τούβλο, στα περίχωρα της Μαδρίτης. Υπήρξε μια σπάνια περίπτωση αφοσίωσης και απόσπασης από τον ρυθμό του κόσμου. Γι’ αυτό και η εκδημία του έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Oι δε New York Times τού αφιέρωσαν άρθρο και φωτογραφίες. Στην περιοχή της Μαδρίτης, Μεχοράδα ντελ Κάμπο, ο Χούστο Γκαγιέγο άφησε ως κληρονομιά ένα αξιοθέατο.

Η εκκλησία που έχτισε, ένα υβριδικό κτίσµα, δείγµα της αυθόρµητης και αυτοσχέδιας αρχιτεκτονικής της πίστης, θα προστατευθεί και όπως δήλωσε ο δήµαρχος Χόρχε Κάµπο είναι πολύ πιθανόν να ενταχθεί στον κατάλογο των µνηµείων ως ένα οικοδόµηµα ξεχωριστού πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο ναός χτίστηκε χάρη στην εµµονική αφοσίωση και πίστη του κτήτορά του, ο οποίος δεν ήξερε τίποτε από αρχιτεκτονική ούτε είχε γνώσεις οικοδοµικής.

Είχε εµπιστοσύνη στην ανακύκλωση των υλικών. Αντί να δαπανά χρήµατα για οικοδοµικά υλικά, χρησιµοποιούσε ό,τι έβρισκε σε µάντρες οικοδοµών: πεταµένα τούβλα, λάστιχα αυτοκινήτων, ρόδες ποδηλάτων, άχρηστα υλικά από εργοστάσια… Ο ίδιος πίστευε ότι η άγνοια που είχε µετριαζόταν από την ικανότητά του να χρησιµοποιεί τροχαλίες για την ανύψωση οικοδοµικών λίθων και τούβλων.

Ματιές στον κόσμο-1
(GIANFRANCO TRIPODO/THE NEW YORK TIMES)

Αυτός ο καθ’ όλα εκκεντρικός µοναχός είχε µεγάλο πείσµα και µεγάλη πίστη. Γεννήθηκε σε αγροτική οικογένεια στη Μεχοράδα ντελ Κάµπο το 1925 και σε ηλικία 27 ετών κλείστηκε σε µοναστήρι. Οκτώ χρόνια αργότερα, όµως, εξήλθε καθώς προσβλήθηκε από φυµατίωση. Αποφάσισε να µετατρέψει την πατρική γη σε χώρο λατρείας και άρχισε να χτίζει την εκκλησία του το 1961.

Οπως έλεγε στη διάρκεια της ζωής του, η ανέγερση της εκκλησίας ήταν το δικό του ευχαριστήριο για τη σωτηρία του από την ασθένεια, αλλά και µια αντίδραση για την καταστροφή πολλών ναών στη διάρκεια του ισπανικού εµφυλίου. Πουλούσε οικογενειακή περιουσία και δεχόταν δωρεές.

Ετσι προχωρούσε το σχέδιό του, µέρα µε τη µέρα, επηρεασµένος από τον ροµανικό ρυθµό και τα µεσαιωνικά µοναστήρια. Αυτό το υβριδικό αποτέλεσµα, λίγο χαοτικό αλλά σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο, είναι πλέον κοµµάτι της ιστορίας του τόπου όπου έζησε και πέθανε ο Χούστο Γκαγιέγο.

ΝΑΠΟΛΗ
Το σινεμά επιστρέφει
Η Νάπολη γίνεται και πάλι πόλη του κινηματογράφου. Η τελευταία ταινία του Πάολο Σορεντίνο «Χέρι του Θεού» διαδραματίζεται στη γενέτειρά του, Νάπολη, επανασυνδέοντας τον μύθο της πόλης με το διεθνές κοινό. Εχουν περάσει 20 χρόνια από την προηγούμενη ταινία του Σορεντίνο που γυρίστηκε σε αυτήν την πόλη και από τότε, η Νάπολη είδε τον εαυτό της να ωριμάζει και να γίνεται ελκυστική για κινηματογραφικά γυρίσματα, καθώς η ατμόσφαιρά της γοητεύει.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Το Ιράν του 17ου αιώνα
To Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον παρουσιάζει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση υφαντά και ζωγραφική από την τέχνη που ήκμασε στο Ιράν του 17ου αιώνα. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Ντόχας και συμπληρώνονται από εξαιρετικά δείγματα ιρανικής τέχνης από τις συλλογές του Σμιθσόνιαν. Η έκθεση υπογραμμίζει τον ρόλο της μετάξης στην ισχύ του Ιράν και στη διεθνή δικτύωση της εποχής. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Τα έργα της Ιπέκ Ντουμπέν
Ως κέντρο σύγχρονης τέχνης, η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά ιδιωτικά ιδρύματα, όπως το Salt. Εκεί παρουσιάζεται έκθεση έργων μιας διεθνούς εικαστικού της Τουρκίας, της 80χρονης Ιπέκ Ντουμπέν, η οποία έχει εκθέσει κατά καιρούς στο Βρετανικό Μουσείο, στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στην Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Το έργο της είναι πολύπλευρο και την απασχολούν ζητήματα ταυτότητας, φύλου, μετανάστευσης, φεμινισμού – με έμφαση στην κοινωνική και πολιτική κριτική. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Οι φωτογραφίες του Μουνκ
Στον «Οίκο της Σκανδιναβίας» στη Νέα Υόρκη παρουσιάζονται οι εξπρεσιονιστικές φωτογραφίες του ζωγράφου και εθνικού καλλιτέχνη της Νορβηγίας, Εντβαρντ Μουνκ. Η έκθεση συνοδεύεται από την έκδοση «Ο πειραματικός εαυτός: η φωτογραφία του Εντβαρντ Μουνκ». Πολλές από τις φωτογραφίες προέρχονται από το Μουσείο Μουνκ του Οσλο. Η έκθεση έχει αποσπάσει τη διεθνή προσοχή και έχει ήδη παρουσιαστεί σε σειρά μουσείων ανά τον κόσμο. 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Αλαν Μακντόναλντ
Στην γκαλερί KP Projects του Λος Αντζελες παρουσιάζονται νέα έργα του νεο-μπαρόκ σύγχρονου καλλιτέχνη Αλαν Μακντόναλντ. Ο 59χρονος εικαστικός, ο οποίος ζει στη Σκωτία, συνδυάζει την τεχνική των μεγάλων δασκάλων με μια αισθητική της ποπ κουλτούρας. Τα πυκνά σε αφηγηματικότητα έργα του, με την έντονη θεατρικότητα, έχουν κατακτήσει ένα μεγάλο κοινό που ακολουθεί εκδοχές της παραστατικής τέχνης. Ειδικεύεται σε προσωπογραφίες ή πολυπρόσωπες συνθέσεις.