Χριστούγεννα 2021

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα του 2020 ήταν πρωτόγνωρα για όλους, οι ευθύνες για τους αγαπημένους μας μεγάλες και αγχωτικές, οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες. Φοβισμένοι από την επέλαση του κορωνοϊού, μουδιασμένοι από τους θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο, μείναμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, τσουγκρίσαμε διαδικτυακά, ανταλλάξαμε ευχές μέσω Skype και Zoom. Και ίσως για πρώτη φορά συντονίστηκαν σε τέτοιο βαθμό οι επιθυμίες μας.

Ο πλανήτης έστειλε την ίδια ευχή σε όλες τις γλώσσες: να τελειώσει ο εφιάλτης, να βρεθεί φάρμακο, να εμβολιαστούμε γρήγορα! Τι παράξενο… Ποιος θα το φανταζόταν. Θυμάμαι τα περυσινά γράμματα των παιδιών στον Αγιο Βασίλη, παντού, όλα ζητούσαν το ίδιο πράγμα, ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό, ίσως κι ένα lego ή ένα Xbox, αλλά τελευταία στη λίστα με τα δώρα. Πρώτα και κύρια να βρεθεί θεραπεία… Αγιε Βασίλη μου!

Τα φετινά Χριστούγεννα είμαστε σε αρκετά διαφορετική κατάσταση, με περισσότερες γνώσεις για τον ιό και με το μεγάλο δώρο της επιστήμης διαθέσιμο, το εμβόλιο. Η ανθρώπινη γνώση και δύναμη, οι ανθρώπινες ικανότητες, έκαναν το θαύμα τους, μας πρόσφεραν το πιο πολύτιμο δώρο και είναι τόσο κρίμα που αρκετοί δεν το δέχονται. Συνεχίζουμε λοιπόν, και ας μην έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με την πανδημία. Τουλάχιστον έχουμε όπλα, δεν είμαστε ανοχύρωτοι. Και μπορεί να μην γλεντήσουμε όπως θα θέλαμε, με την προ πανδημίας ανεμελιά και το ίδιο κέφι, πολλοί μαζί, αλλά βλέπουμε φως, βλέπουμε το τέλος, είμαστε πιο αισιόδοξοι.

Τα Χριστούγεννα του 2021 θα είναι λοιπόν και πάλι αλλιώτικα και παράξενα, με υγειονομικά μέτρα, μάσκες και rapid test. Αλλά ακόμη και στη σκιά της «Ομικρον» έχουμε όλοι δικαίωμα στη γιορτή, γιατί παρά τις δυσκολίες προχωράμε, ελπίζουμε, είμαστε εδώ. Το γιορτινό τραπέζι θα ετοιμαστεί, η οικογένεια –όποια έχει φτιάξει ο καθένας– θα μαζευτεί, θα τσουγκρίσει, θα γελάσει και θα θυμηθεί, θα ανταλλάξει ευχές. Εμείς αποφασίζουμε πώς θα καταγραφούν τα Χριστούγεννα του 2021. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην πραγματικότητα, ούτε όμως θα την ανοίξουμε στον φόβο και στη μιζέρια. Kαλά Χριστούγεννα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή