Κρατικά βραβεία θεατρικού έργου

Κρατικά βραβεία θεατρικού έργου

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Πολιτισμού τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου για το 2020.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Πολιτισμού τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου για το 2020. Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Νίκο Διαμαντή, σκηνοθέτη, ως πρόεδρο και τα μέλη Αμαλία Κοντογιάννη, Ρένη Πιττακή, Ανδρέα Φλουράκη και Δημήτρη Τάρλοου αξιολόγησε τα 125 έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό και απονέμει ομόφωνα το κρατικό βραβείο –το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ– από κοινού στα εξής θεατρικά έργα: «Οι βελόνες της νεραντζιάς» του Παναγιώτη Καλυβίτη, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Κλημεντίνη Εράσμου», «HAPPY PLACE» της Ελένης Κωστοπούλου, το οποίο υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Nick-Back», «Δεκατρείς ιστορίες που πήρε το νερό» της Ελευθερίας Μιχαηλίδη, το οποίο υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Αγγέλα Γαβριηλίδη».

Τυπογραφία και 1821

Λειτούργησαν σε περιοχές όπως η Καλαμάτα, η Κόρινθος, η Υδρα και το Μεσολόγγι, το Ναύπλιο, η Αθήνα, η Αίγινα και τα Ψαρά. Παρά τις δυσκολίες σε θέματα εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού υπηρέτησαν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς των εξεγερμένων Ελλήνων, ενώ η παραγωγή τους περιλάμβανε σαράντα τέσσερα βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι φυλλάδια. Αυτά ήταν σε αδρές γραμμές τα «Τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης», των οποίων ο τρόπος λειτουργίας και η συμβολή στον αγώνα της Ανεξαρτησίας παρουσιάζονται μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα στην ομώνυμη έκθεση που διοργανώνουν από αύριο μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μπούκερ υπεράνω όλων

Η εταιρεία ερευνών Nielsen έβγαλε την ετυμηγορία της: για τους περισσότερους εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες και media, το «πιο σημαντικό» λογοτεχνικό βραβείο είναι παγκοσμίως το βραβείο Μπούκερ. Οπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντος ιστότοπος thebookseller.com, η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 και επαναλήφθηκε εκείνο του 2021, με τα ευρήματά της να δείχνουν επίσης ότι ενώ, λόγου χάρη, στις ΗΠΑ το Μπούκερ θεωρείται λιγότερο σημαντικό από το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Πούλιτζερ, σε διεθνές επίπεδο παραμένει πρώτο. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο τελευταίος νικητής του περίβλεπτου βραβείου είναι ο Ντέιμον Γκαλγκούτ (φωτ.), που διακρίθηκε για το μυθιστόρημά του «Η υπόσχεση» (την άνοιξη από τις εκδόσεις Διόπτρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή