Τζόρτζια Ο’ Κιφ: Έκθεση με φωτογραφικά έργα της στο Μουσείο Καλών Τεχνών Χιούστον

Τζόρτζια Ο’ Κιφ: Έκθεση με φωτογραφικά έργα της στο Μουσείο Καλών Τεχνών Χιούστον

Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν 100 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο της καλλιτέχνιδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Καλών Τεχνών Χιούστον (Museum of Fine Arts Houston -MFAH) φιλοξενεί την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό έργο της δημοφιλούς εικαστικού Τζόρτζια Ο’ Κιφ η οποία περιλαμβάνει σχεδόν 100 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο της που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Οι εικόνες παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Georgia O’Keeffe, Photographer».

Η Τζόρτζια Τότο Ο’ Κιφ υπήρξε μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης και ειδικά της ζωγραφικής, παγκοσμίως. Η Αμερικανίδα μοντερνίστρια εικαστικός ήταν γνωστή για τους πίνακες με τα μεγάλα λουλούδια, τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και τα τοπία του Νέου Μεξικού. Μάλιστα, την αποκαλούσαν τη «Μητέρα του Αμερικανικού Μοντερνισμού». Πέρα όμως από τη ζωγραφική, η ίδια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και ήταν μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες γυναίκες του 20ου αιώνα συμμετέχοντας αργότερα σε μια σειρά από περισσότερες από 300 πορτρέτα που απαθανάτισε ο σημαντικός Αμερικανός φωτογράφος, γκαλερίστας και στη συνέχεια σύζυγός της, Αλφρεντ Στίγκλιτζ. Από τον γάμο της το 1924 κι έπειτα, η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία έγινε πιο τακτική όταν βοηθούσε τον σύζυγό της στην εκτύπωση φωτογραφιών και στον σχεδιασμό των εκθέσεών του.

Ωστόσο, μόνον μετά τον θάνατο του Στίγκλιτζ στα μέσα της δεκαετίας του 1940 άρχισε να φωτογραφίζει σε επαγελματικό επίπεδο. Δάσκαλός της ήταν ο γνωστός φωτογράφος Τόνι Γουέμπ ο οποίος συνεχώς την παρουσίαζε ως έναν «μοναχικό, αυστηρό και αυτοδημιούργητο άνθρωπο». Παρόλο που η Ο’ Κιφ ήταν γνωστή για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της, ο Γουεμπ την παρουσιάζει στον φακό ως μια ήρεμη γυναίκα υποδεικνύοντας τη φιλία τους και αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της προσωπικότητάς της. Στο βόρειο Νέο Μεξικό, η Ο’ Κιφ συχνά φωτογράφιζε τα ίδια θέματα που είχε ζωγραφίσει πριν από πολλά χρόνια. 

View this post on Instagram

A post shared by Todd Webb Archive (@toddwebbarchive)

 

 

 

Η έκθεση «Georgia O’Keeffe, Photographer» ολοκληρώνεται στις 17 Ιανουαρίου. Στον ιστότοπο του MFAH υπάρχει ημίωρο βίντεο – με αγγλικούς υπότιτλους – με ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Λίσα Βολπ. Μετά το Χιούστον, η έκθεση θα μετατεθεί τον Φεβρουάριο στην Γκαλερί Αμερικανικής Τέχνης στην πόλη Αντόβερ στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή