Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Το φιλμ του Πολ Τόμας Αντερσον ξεχωρίζει από τις δύο νέες ταινίες της εβδομάδας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίτσα γλυκόριζα ★★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2021)
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Αντερσον
Ερμηνείες: Αλάνα Χάιμ, Κούπερ Χόφμαν, Σον Πεν

Ο δεξιοτέχνης δημιουργός Πολ Τόμας Αντερσον παρουσιάζει την πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική ταινία του, κάνοντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στη δεκαετία του 1970, ενώ παράλληλα μας συστήνει δύο καινούργια ταλέντα, που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν αρκετά τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο 1973, στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνιας, εκεί όπου ο δεκαπεντάχρονος Γκάρι γνωρίζει και ερωτεύεται τη σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερη Αλάνα. Εκείνος επικοινωνιακός και αεικίνητος, γεννημένος πωλητής, ο οποίος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να πιάσει την καλή. Εκείνη, κόρη εβραϊκής οικογένειας, παλεύει να ξεφύγει από τη βαρετή δουλειά της και ταυτόχρονα την προδιαγεγραμμένη μοίρα μιας μικροαστικής ζωής. Οι δυο τους πότε ενώνουν δυνάμεις και πότε απομακρύνονται, σε έναν κόσμο που χάνει όλο και περισσότερο την αθωότητά του.

Ο Αντερσον δίνει τη δική του ερμηνεία στην τυπική αμερικανική ταινία ενηλικίωσης, ακολουθώντας με την κάμερά του δύο δραστήριους νέους ανθρώπους που ψάχνουν πρώτα απ’ όλα την ταυτότητά τους, βαδίζοντας στο (αβέβαιο πια) μονοπάτι του αμερικανικού ονείρου. Από τα παιδικά μιούζικαλ έως τα στρώματα… νερού και τα φλιπεράκια, ο Γκάρι κυνηγάει την τύχη του, βουτώντας στην «πραγματική ζωή» από την εφηβική ακόμα ηλικία. Η Αλάνα από την άλλη, απελπισμένη από τον βάλτο της καθημερινότητας, ψάχνει τρόπο να κάνει τη διαφορά συμμετέχοντας στον προεκλογικό αγώνα ενός νέου υποψήφιου δημάρχου.

Οι δυο τους θα συναντηθούν κάπου στη μέση, αναπτύσσοντας μια μάλλον παράδοξη –ειδικά για την εποχή–, αλλά πολύ τρυφερή σχέση. Γύρω τους η Αμερική, παραζαλισμένη ακόμα από το πάρτι των ’60s, αλλά και αναγκασμένη πια να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα της τραγωδίας του Βιετνάμ, της ανεργίας, της έλλειψης καυσίμων κ.ο.κ.

Οπως αναφέραμε και στην αρχή, το ζευγάρι των πρωταγωνιστών υποδύονται ο Κούπερ Χόφμαν, γιος του πρόωρα χαμένου Φίλιπ-Σέιμουρ Χόφμαν, και η Αλάνα Χάιμ, μέλος του δημοφιλούς ποπ-ροκ συγκροτήματος Haim, που έχει μαζί με τις αδελφές της. Και οι δύο αποδεικνύονται εξαιρετικές επιλογές, ποτίζοντας με έναν ευπρόσδεκτο ερασιτεχνισμό τις ερμηνείες τους· ταυτόχρονα στο πλευρό τους ο Αντερσον τοποθετεί αστέρες σε γκεστ εμφανίσεις, όπως οι Σον Πεν και Τομ Γουέιτς σε μια παλαβή σεκάνς ή ο Μπράντλεϊ Κούπερ, ο οποίος είναι απλά απολαυστικός στον σύντομο ρόλο του.

Ο ανθρωπος του βασιλιά: Το ξεκίνημα ★½
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Mάθιου Βον
Ερμηνείες: Ρέιφ Φάινς, Τζέμα Αρτερτον, Χάρις Ντίκινσον

Η σειρά ταινιών που ξεκίνησε με το (ομολογουμένως απολαυστικό) «Kingsman» του 2014, ξεπέφτει δυστυχώς εδώ σε ένα προχειροφτιαγμένο πρίκουελ, το οποίο υποτίθεται πως μας ταξιδεύει στο παρελθόν της περίφημης βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, ωστόσο περισσότερο καταφέρνει να εκνευρίσει ακόμα και τον καλοπροαίρετο θεατή. Στην αυγή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο νεαρός αριστοκράτης Κόνραντ Οξφορντ προσπαθεί να πείσει τον πατέρα του, Ορλάντο, να τον αφήσει να καταταγεί. Τελικά εκείνος θα του αποκαλύψει πως ο ίδιος δρα ως μυστικός πράκτορας (;) και θα τον πάρει μαζί του στην επόμενη αποστολή, η οποία είναι να αποτρέψουν τα σχέδια μιας σατανικής συνωμοσίας που στόχο έχει τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή