«Νοσεί» το ελληνικό θέατρο

Με κρούσματα κορωνοϊού στους θιάσους και ματαιώσεις παραστάσεων ξεκίνησε η νέα χρονιά

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό με ακυρώσεις παραστάσεων και αναβολές πρεμιέρας έκανε η νέα χρονιά στο ελληνικό θέατρο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίζονται μεταξύ των ηθοποιών.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι μεγάλα θέατρα, όπως το Εθνικό, έμειναν χωρίς παραστάσεις μέσα στην περίοδο των γιορτών. Η «Αιολική γη» και ο «Εχθρός της τάξης» επανήλθαν στη σκηνή αυτή την εβδομάδα και από την επομένη αναμένεται να επανακάμψουν η παράσταση της Κεντρικής Σκηνής «Φουέντε Οβεχούνα» και οι υπόλοιπες στις αίθουσες του κτιρίου Τσίλλερ και του Ρεξ. Πολλές παραστάσεις έκαναν πρεμιέρα μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά αναγκάστηκαν να κατέβουν λίγο αργότερα λόγω κρουσμάτων. Παραστάσεις όπως η «Λάθος Χώρα» του Παντελή Φλατσούση στο θέατρο Πόρτα, το «The Show» του Παντελή Δεντάκη στο Μπάγκειον, το έργο «Σε ποιον ανήκει η γη» του Γιώργου Σαχίνη στο Σημείο και το «Killer Joe» στο Εμπορικόν ανήκουν στα έργα που ανέβηκαν ξανά στη σκηνή με «κενό» μιας ή δύο εβδομάδων.

Ακυρώσεις σημειώθηκαν και στις παραστάσεις του θεάτρου Πόρτα, αλλά τώρα και τα τρία έργα του θεάτρου επανήλθαν και προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Το ίδιο επιχειρεί και το «Master Class» στο θέατρο Παλλάς, που κατέβηκε για δύο Δευτερότριτα και θα προσθέσει παραστάσεις κι άλλες μέρες της εβδομάδας μέχρι το τέλος του μηνός. Λίγο πριν ολοκληρωθεί κατεβαίνει και το «Τρίτο στεφάνι» λόγω κρούσματος στον θίασο.

Ατυχος φαίνεται πως είναι τελικά ο «Ρινόκερος» στο θέατρο Χώρα. Μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του Αρη Σερβετάλη και την αντικατάστασή του από τον Αιμιλιανό Σταματάκη, εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στον θίασο και η παράσταση μάλλον δεν πρόκειται να ανέβει ξανά.

Παράγοντες της καλλιτεχνικής αγοράς προβλέπουν ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο για τους επαγγελματίες της τέχνης.

Τα «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Μπισμπίκη στο Καρτέλ μεταφέρουν την πρεμιέρα τους για τις 15 Ιανουαρίου, ενώ επ’ αόριστον αναβάλλονται οι πρεμιέρες των «Βακχών» και της «Πτέρυγας» της Ελενας Μαυρίδου στο θέατρο Χώρος.

Για τον Οκτώβριο του 2022 αναβάλλεται επίσης η παράσταση «Θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο θέατρο Προσκήνιο, που θα έκανε πρεμιέρα μέσα στον Ιανουάριο. Ο σκηνοθέτης ήρθε σε συμφωνία με τους ηθοποιούς του θιάσου, που προτίμησαν να μην πάρουν το ρίσκο να ανεβάσουν μια πολυπρόσωπη παράσταση που θα κινδύνευε με ακυρώσεις και αναβολές λόγω της πανδημίας. Την πρεμιέρα της αλλάζει και η παράσταση «Amadeus», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, και από 2 Φεβρουαρίου θα πάει για τις 9 του μηνός, και αυτό με ερωτηματικό.

Παράγοντες της καλλιτεχνικής αγοράς προβλέπουν ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο για τους επαγγελματίες της τέχνης. Ο κόσμος είναι γενικότερα «μαγκωμένος» και διστάζει να κλείσει εισιτήρια. Αντιθέτως, παραστάσεις που απευθύνονται σε νεανικό κοινό, όπως οι «Παίκτες» και τα «170 τετραγωνικά», γεμίζουν τις αίθουσες.

Ενδεικτικό του δισταγμού είναι ότι στην Εθνική Λυρική Σκηνή η προπώληση για την όπερα «Οθέλλος», που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο, πάει πολύ καλύτερα από την αντίστοιχη του «Αντρέ Σενιέ», που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου.

Μηχανισμό στήριξης των θιάσων που πλήττονται από την πανδημία και διακόπτουν τις παραστάσεις τους διαμορφώνει το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, όπως είπε στην «Κ» ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Εξετάζουμε και τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν από την καθυστέρηση λόγω COVID της υλοποίησης των επιχορηγούμενων δράσεων», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή