Οι πολλοί, διαφορετικοί, ενεργοί πολίτες

Οι πολλοί, διαφορετικοί, ενεργοί πολίτες

Συζήτηση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την πόλη που αλλάζει

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιος με πιο παραδοσιακή ματιά στα πράγματα θα περίμενε ότι ένα εγχείρημα που διερευνά την έννοια του σύγχρονου ενεργού πολίτη οφείλει να περιλαμβάνει νομικούς, πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και, βέβαια, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών όπως την ξέρουμε. Και όμως, η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «8 Αθηναίοι συζητούν: Τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα;», που προβάλλεται στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, ανοίγοντας τη νέα σεζόν της σειράς ψηφιακών συζητήσεων «Society Uncensored» της Στέγης του Ιδρύματος, περιλαμβάνει συνομιλητές από φαινομενικά αναπάντεχα πεδία.

Μήπως γιατί η ίδια η πόλη έχει αλλάξει; «Σίγουρα η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και αλλάζει διαρκώς τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ» η επιμελήτρια και παραγωγός Πάσκουα Βοργιά, η οποία από το καλοκαίρι του 2020 συνεπιμελείται τη σειρά «Society Uncensored» μαζί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Θεοδωρόπουλο. «Αυτή η συζήτηση», συνεχίζει, «γίνεται από ανθρώπους που εκπροσωπούν μια πιο ανατρεπτική, πιο συλλογική και αυτοπροσδιοριστική διάσταση του τι σημαίνει να είσαι πολίτης σήμερα. Εχουμε ανθρώπους από οργανώσεις που προσφέρουν κοινωνικό και κοινοτικό έργο στο πεδίο του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, που προσφέρουν εκπαίδευση ή δραστηριοποιούνται στο πεδίο της τέχνης και όλα γίνονται σε συνεργασία με το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας, μια ακτιβιστική οργάνωση που προωθεί ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους κάθε άνθρωπος που ζει στην Αθήνα μπορεί να έχει τη δική του φωνή και να εκφράζει αυτό που είναι».

Η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «8 Αθηναίοι συζητούν: Τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα;» προβάλλεται στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Οι συμμετέχοντες

Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση (την οποία συντονίζει ο λέκτορας Κοινωνικής και Πολιτιστικής Γεωγραφίας του University College του Λονδίνου, Τομ Γουέστερν) συμμετέχουν ο Αïμάν Αλκαλάα, που εκπροσωπεί το Φόρουμ, και ο Μάικλ Αφολαγιάν, ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA· η Κίρα Ντίγκναν, συντονίστρια της κινητής βιβλιοθήκης ECHO Mobile Library, και η Ελενα Καραγιάννη, εικαστικός, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων στη δομή Σχιστού του υπουργείου Παιδείας και ιδρύτρια του Δικτύου Τέχνης και Δράσης· ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος επίσης, από την Οργάνωση Γη, η Χρύσα Μελά της συλλογικότητας Khora Asylum Support Team και η Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, διευθύντρια του Victoria Square Project.

Από τη σύνθεση του πάνελ, υποθέτει κανείς ότι οι άνθρωποι που διαμορφώνουν την πόλη, και επομένως την έννοια του πολίτη, είναι πλέον πολύ περισσότεροι, αν και όχι πάντα αντιληπτοί. «Πολλές φορές», καταλήγει η Πάσκουα Βοργιά, «ενώ η πόλη αλλάζει και έρχονται μέσα της καινούργιοι άνθρωποι, καινούργιες φωνές και ιδέες, αργούμε να το συνειδητοποιήσουμε, μένοντας κλεισμένοι σε κάποια καβούκια και προκαταλήψεις. Είμαστε και γινόμαστε όλο και περισσότερο μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όμως δεν φτάνουμε σε ένα γνωσιακό επίπεδο ώστε να το καταλάβουμε και να ανθήσουμε μαζί με αυτό – πόσο μάλλον οι νόμοι και οι θεσμοί, που είναι πιο δυσκίνητοι και πολλές φορές εκπροσωπούν ένα πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. Η συζήτηση προσπαθεί να αναδείξει τους ανθρώπους που ζουν την Αθήνα και τα προβλήματά της καθημερινά, στην πράξη, και έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να τα αντιμετωπίζουν και να δημιουργούν ενεργές και ζωντανές κοινότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή