Γεμίζοντας τα κενά του ελληνικού μοντερνισμού

Γεμίζοντας τα κενά του ελληνικού μοντερνισμού

«Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική κίνηση η συγκεκριμένη έκθεση», λέει η Ειρήνη Μολφέση, κόρη του ζωγράφου και γλύπτη Ιάσονα Μολφέση, με αφορμή την αναδρομική παρουσίαση του έργου του στην γκαλερί Kalfayan.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική κίνηση η συγκεκριμένη έκθεση», λέει η Ειρήνη Μολφέση, κόρη του ζωγράφου και γλύπτη Ιάσονα Μολφέση, με αφορμή την αναδρομική παρουσίαση του έργου του στην γκαλερί Kalfayan. «Είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστεί σε ένα νέο κοινό αυτή η γενιά των καλλιτεχνών, που έζησαν στο εξωτερικό και δημιούργησαν εκεί. Εξαιτίας της αποδημίας τους, ποτέ δεν έγινε η προβολή που τους έπρεπε, και αυτό είναι ένα κενό στην ιστορία των ελληνικών εικαστικών».

Η αναδρομική έκθεση «Ιάσων Μολφέσης (1929-2009)» που εγκαινιάστηκε χθες στην γκαλερί Kalfayan είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του μετά τον θάνατό του το 2009. Με την παρούσα έκθεση, καθώς επίσης και μέσα από μια σειρά μελλοντικών εκθέσεων και παρουσιάσεων, η γκαλερί Kalfayan «συστήνει» ξανά στο ελληνικό κοινό το πρωτοποριακό και σημαντικό εικαστικό έργο του Μολφέση και θέτει ως στόχο την ανάδειξη του καλλιτεχνικού κληροδοτήματός του και τη σημασία του για τον μοντερνισμό διεθνώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ιδιώτης αναλαμβάνει να καλύψει, όσο μπορεί, τον εκπαιδευτικό ρόλο που οφείλει να έχει ένα δημόσιο μουσείο σύγχρονης τέχνης. Η γκαλερί Kalfayan εν προκειμένω, διοργανώνοντας μια σειρά αναδρομικών εκθέσεων όπως η συγκεκριμένη για τον Ιάσονα Μολφέση –ανάλογο σκοπό είχαν οι εκθέσεις του Βλάση Κανιάρη, της Χρύσας, της Ναυσικάς Πάστρα κ.ά.–, επιδιώκει να αποκαταστήσει τη δημιουργική σύνδεση του εικαστικού παρόντος της χώρας με ένα παρελθόν σημαντικό αλλά συχνά «υποφωτισμένο». Τα έργα των δημιουργών της μεταπολεμικής σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, ιδιαίτερα εκείνων που μετανάστευσαν στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, παρουσιάζονται εκ νέου ώστε να επανεκτιμηθούν και να συναντηθούν με τους νέους Ελληνες καλλιτέχνες και φιλότεχνους.

Ο Ιάσων Μολφέσης είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ζωγράφους και γλύπτες. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, σπούδασε στην ΑΣΚΤ αλλά το 1950 έφυγε για τη Γαλλία. Ανθρωπος καλλιεργημένος, φύση ανήσυχη, με έντονες καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι σε μια εποχή έκρηξης των νέων ρευμάτων της αφηρημένης τέχνης και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και έζησε από κοντά τις διεθνείς καλλιτεχνικές ζυμώσεις. Συνδέθηκε με την πρωτοπορία της εποχής του, διατηρώντας παράλληλα τις επαφές του στην Ελλάδα, και διέγραψε μια μοναδική πορεία στον εικαστικό χώρο μετουσιώνοντας τα ερεθίσματα και τα διδάγματα του περιβάλλοντός του στο ιδιαίτερο εικαστικό του ιδίωμα.

Εως 5/3. Γκαλερί Kalfayan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή