Ο Μαζάουερ στην Αθήνα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια διήρκεσε η έρευνα του Μαρκ Μαζάουερ για το 1821, και το αποτέλεσμά της, με τον ευσύνοπτο τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση» (εκδ. Αλεξάνδρεια), καταγράφεται ήδη σαν ένα συναρπαστικό πανόραμα της ιστορίας του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Το βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2), με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει την πρύτανη του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Κωστή, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Τζελίνα Χαρλαύτη και τον συγγραφέα. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Κρατήσεις στο 210-38.06.305 και στο [email protected].

Το μουστάκι του Ντίκενς

Οι σύγχρονοι αναγνώστες ίσως γνωρίζουν τις προσωπογραφίες του Τσαρλς Ντίκενς που τον απεικονίζουν με μακρύ υπογένειο, σύμφωνα όμως με ένα πρόσφατα εντοπισμένο πορτρέτο του, ο Αγγλος συγγραφέας προτιμούσε για μια περίοδο της ζωής του το μουστάκι. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει μια μέχρι πρότινος άγνωστη δαγκεροτυπία, χρονολογημένη μεταξύ 1852-55, που δωρίστηκε στο Μουσείο Ντίκενς από ιδιώτη συλλέκτη και εκτίθεται έως τις 31 Μαρτίου. Ο ίδιος ο συγγραφέας θα ήταν μάλλον ευτυχής: «Το μουστάκι είναι θεσπέσιο, θεσπέσιο», έγραφε στον φίλο του, Ντάνιελ Μακλίς. «Το κόντυνα και το περιποιήθηκα στις άκρες για να το βελτιώσω. Είναι αξιολάτρευτο, αξιολάτρευτο. Χωρίς αυτό, η ζωή θα ήταν ένα κενό».

Νέο μυθιστόρημα του Μακγιούαν

Ενα καινούργιο μυθιστόρημα με τίτλο «Lessons» και με μια ιστορία που εκτείνεται από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την τρέχουσα πανδημία θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο ο Ιαν Μακγιούαν. Στο νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας του βραβευμένου με Μπούκερ «Αμστερνταμ» παρακολουθεί τη ζωή του Ρόλαντ Μπέινς, από τα χρόνια του σε ένα οικοτροφείο μέχρι την εξαφάνιση της γυναίκας του, γεγονός που τον αφήνει μόνο με τον νεαρό γιο τους. Σύμφωνα με τις εκδόσεις Jonathan Cape, το μυθιστόρημα εξερευνά τις δυνατότητες αυτογνωσίας που προσφέρουν τα παιδικά τραύματα και η γονεϊκότητα, αλλά και την επίδραση που ασκεί ένα παγκόσμιο συμβάν στις ζωές και στις μνήμες των ανθρώπων. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή