Πέθανε ο κωμικός και συγγραφέας Μπάρι Κράιερ

Πέθανε ο κωμικός και συγγραφέας Μπάρι Κράιερ

Ο Βρετανός Μπάρι Κράιερ, ένας από τους θρύλους της κωμωδίας, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Η οικογένειά του δήλωσε ότι «πέθανε ήρεμος, ήταν σε καλή διάθεση (μέχρι την τελευταία στιγμή) και βρισκόταν δίπλα στους συγγενείς του»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπάρι Κράιερ, ένας από τους θρύλος της βρετανικής κωμωδίας, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Η οικογένειά του δήλωσε ότι «πέθανε ήρεμος, ήταν σε καλή διάθεση (μέχρι την τελευταία στιγμή) και βρισκόταν δίπλα στους συγγενείς του». 

Η είδηση του θανάτου έκανε συναδέρφους και θαυμαστές του να αποτίσουν φόρο τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Στίβεν Φράι έγραψε: «Πολύ λυπηρό νέο, ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους της βρετανικής κωμωδίας, δεν υπάρχει πια ο Μπάρι Κράιερ. Ήταν ένας λαμπρός, όμορφος, αστείος και ταλαντούχος συγγραφέας και ερμηνευτής που υποστήριζε όλες τις κωμικές παραδόσεις. Αγαπητός σε όλο τον κόσμο, αντίο Μπαζ».  

Ο Κράιερ εργάστηκε με άλλους αστέρες της βρετανικής βιομηχανίας ψυχαγωγίας όπως οι Σπάικ Μίλιγκαν, Τόμι Κούπερ, Λες Ντόνσον κ.α. 

Γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ το 1935, η καριέρα του ξεκίνησε στο θέατρο Γουίντμιλ στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου, το οποίο περιλάμβανε στο πρόγραμμα και ανάμεσα σε τολμηρές ερμηνείες, κωμικά σκετσάκια. Ο Κράιερ αναγνωρίσθηκε αρχικά από τον παρουσιαστή και κωμικό Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος τον προσκάλεσε να γράψει κείμενα για την εκπομπή «The Frost Report» που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1966. Η ομάδα που συνεργαζόταν με τον Φροστ περιλάμβανε μελλοντικά αστέρια της κωμωδίας όπως οι Τζον Τσιζ, Ρόνι Μπάρκερ και Γκράχαμ Τσάπμαν.

Συχνά, έγραφε σε συνεργασία με άλλους κωμικούς. Εκείνος και ο Τζον Τζάνκιν έγραψαν υλικό γα το σόου «The Morecambe and Wise» στην ακμή του το 1970 και επίσης συμμετείχε τακτικά στο πάνελ του κωμικού προγράμματος του BBC Radio, «I’m Sorry I Haven’t a Clue». Το 1998 δήλωσε: «Δεν είχα καριέρα, απλά μια σειρά από περιστατικά. Με κυνηγούσε η καλή τύχη σε όλη μου τη ζωή». 

Η οικογένειά του δήλωσε την Πέμπτη σε ανακοίνωση: «Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι ο αγαπητός μας πατέρας Μπάρι (Μπαζ για τους φίλους) πέθανε το απόγευμα της Τρίτης στο νοσοκομείο Νόρθγουικ Παρκ, στο Χάροου (…) ο πατέρας ήταν ένας ταλαντούχος συγγραφέας κωμωδίας και κωμικός. Ποτέ δεν του άρεσαν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και πάντα πίστευε ότι ο όρος “εθνικός θησαυρός” σήμαινε ότι μόλις τον είχαν ξεθάψει. Ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αλαζονικός στην ταπεινοφροσύνη του». 

Με πληροφορίες από τον Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Η χαμένη μάχη των κλειστών δρόμων στους δήμους

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή