Τζαζ ραδιόφωνο από την κορυφή του κόσμου

Τζαζ ραδιόφωνο από την κορυφή του κόσμου

Αρχίσαμε να ακούµε από περιέργεια. Τζαζ ραδιόφωνο στην Αρκτική;

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίσαμε να ακούµε από περιέργεια. Τζαζ ραδιόφωνο στην Αρκτική; Και όμως, φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ανακαλύψει έναν μικρό θησαυρό που εκπέμπει στα μεσαία κύματα από μια μικρή πόλη χιλίων κατοίκων στο βορειότερο κατοικήσιμο μέρος του κόσμου, το Longyearbyen της νήσου Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία. Πρόκειται για το Arctic Outpost Radio ΑΜ 1270, το οποίο εκπέμπει στα μεσαία κύματα και διαδικτυακά, έτσι μόνο φτάνει στα αυτιά μας, μέσω της ιστοσελίδας Radio Garden. Ο σταθμός παίζει μόνο τζαζ βινύλια και μάλιστα μιας συγκεκριμένης εποχής: από το 1902 έως το 1958, δηλαδή μουσικές που ανήκουν στα είδη του σουίνγκ, των μπλουζ και των λεγόμενων Big Bands. Ρυθμός, χορός, ατμόσφαιρα και νοσταλγία. Μουσικά, η κόκκινη γραμμή που χαράσσει ο σταθμός είναι η εποχή που ξεκινούν οι συνδυασμοί της τζαζ με άλλα είδη μουσικής, όπως το ροκ και τα πιο σύγχρονα παρακλάδια, τύπου smooth jazz.

Ο σταθμός δεν έχει διαφημίσεις, αλλά έναν μυστήριο εκφωνητή που κάνει την όλη ατμόσφαιρα του ραδιοφώνου ακόμη πιο γοητευτική. Ως ιδρυτής και οικοδεσπότης του ραδιοφώνου εμφανίζεται ένας Καλ Λόκγουντ, που μάλιστα έχει τυπώσει το λογότυπο του σταθμού και μια λίγο νουάρ φωτογραφία του (μαύρα γυαλιά, μουστάκι, μαλλιά που πέφτουν στο πρόσωπο) σε Τ-shirt, κούπες και φούτερ που πωλούνται στο e-shop του σταθμού. Δεν δίνει πολλές συνεντεύξεις ούτε μιλάει στον αέρα. Σε γραπτές δηλώσεις του που κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες της περιοχής λέει ότι το Λόκγουντ είναι ψευδώνυμο, όπως έκαναν οι παλιοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί και οι ραδιοπειρατές, και μάλιστα οι χιλιάδες διαδικτυακοί ακροατές τού προκάλεσαν προβλήματα γιατί ο σέρβερ του δεν μπορούσε να «σηκώσει» το βάρος τους.

Ναι, ο άνθρωπος-μυστήριο των πάγων έχει γίνει διάσημος και γι’ αυτό ευθύνονται μερικοί Πορτογάλοι. Αλλο μυστήριο αυτό! Κάποιοι κωμικοί από την Πορτογαλία αναφέρθηκαν ζωντανά στον σταθμό της Αρκτικής σε ένα διαδικτυακό σόου και οι followers του Καλ στο Instagram εκτοξεύθηκαν από τους 3 στους περίπου 60.000 που είναι σήμερα. Ολα αυτά όμως μικρή σημασία έχουν, αφού συνεχίζει και παίζει ωραία μουσική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή