Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Ενα «διαμαντάκι» του Αλεξ Καμιλέρι και μια ιστορία ανθρωπιάς από τη Γερμανία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκαρί ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Αλεξ Καμιλέρι
Ερμηνείες: Τζέσμαρκ Σικλούνα, Μικέλα Φαρούτζια, Ντέιβιντ Σικλούνα

Καθώς οι νέες ταινίες φτάνουν πλέον στα σινεμά με το… σταγονόμετρο, λόγω της μικρής προσέλευσης των θεατών, μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τελευταίου διαστήματος έρχεται αναπάντεχα από τη Μάλτα. Ο Αλεξ Καμιλέρι, ο οποίος δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στο αξιόλογο «Λευκός τίγρης» του Netflix, παρουσιάζει εδώ ένα βαθιά ρεαλιστικό δράμα, βασισμένο σε αληθινούς πρωταγωνιστές. Ο πρώτος από αυτούς είναι φυσικά ο Τζέσμαρκ Σικλούνα, ψαράς της περιοχής, ο οποίος υποδύεται ουσιαστικά τον εαυτό του. Βγάζοντας τα προς το ζην με την παραδοσιακή ψαρόβαρκα που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του και έχοντας γίνει πρόσφατα πατέρας, εκείνος θα έρθει αντιμέτωπος με την αμείλικτη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου· από την παράνομη αλιεία και τα καρτέλ της ιχθυαγοράς του νησιού που συνιστούν άγριο ανταγωνισμό, μέχρι την οικογένεια της γυναίκας του που απαξιώνει την ταπεινή καταγωγή του.

Το φιλμ του Καμιλέρι ξεκινάει ως νατουραλιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη ματιά στη ζωή των Μαλτέζων ψαράδων, για να πάρει ελαφρώς αστυνομική τροπή, όταν ο Τζέσμαρκ, αγωνιώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες, βρίσκεται μπλεγμένος στις σκοτεινές συναλλαγές του λιμανιού. Ταυτόχρονα η διατήρηση της παράδοσης και του «σκαριού» γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα αυτό που συμπυκνώνεται εδώ στην εικόνα των πολύχρωμων μαλτέζικων καϊκιών που σταδιακά εξαφανίζονται, είναι η δύση μιας ολόκληρης εποχής, καθώς η μαζική παραγωγή και η μαύρη αγορά «καταπίνει» επαγγέλματα, έθιμα και (τελικά) ανθρώπους.

Μεγάλη απόδραση ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Μάιζε
Ερμηνείες: Φραντς Ρογκόφσκι, Γκέοργκ Φρίντριχ, Αντον Φον Λούκε

Ο εφιάλτης του Ολοκαυτώματος και των στρατοπέδων συγκέντρωσης πρωταγωνιστεί συνήθως στο σινεμά, αφήνοντας στο σκοτάδι πως στη Γερμανία –αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο– άνθρωποι συνέχιζαν να φυλακίζονται, απλώς και μόνο λόγω ταυτότητας. Ενας τέτοιος είναι ο Χανς, ομοφυλόφιλος άνδρας, ο οποίος οδηγείται κατευθείαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα στις φυλακές της Δυτικής Γερμανίας, όπου θα περάσει ουσιαστικά όλη την υπόλοιπη 25ετία. Εκεί θα χρειαστεί να παλέψει κόντρα σε ένα βάναυσο σύστημα εκφοβισμού, βρίσκοντας πάντως παρηγοριά και αγάπη στη συντροφιά ενός αρχικά εχθρικού συγκρατουμένου του.

Ο Σεμπάστιαν Μάιζε «εγκλωβίζει» τον θεατή μέσα σε έναν κυκεώνα από στενούς διαδρόμους, κάγκελα και κλειστοφοβικά κελιά, προκειμένου να μεταδώσει την αίσθηση εγκλωβισμού και αδικίας ενός ανθρώπου πέρα για πέρα αθώου. Καθοριστική είναι βέβαια και η συμβολή του Φραντς Ρογκόφσκι, ο οποίος παραδίδει την πιο αφοσιωμένη και σίγουρα δυσκολότερη ερμηνεία της καριέρας του, στον κεντρικό ρόλο του Χανς.

Moonfall
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Εμεριχ
Ερμηνείες: Χάλι Μπέρι, Πάτρικ Γουίλσον, Τζον Μπράντλεϊ

Ο μάστορας της σύγχρονης ταινίας καταστροφής, Ρόλαντ Εμεριχ, επιστρέφει βάζοντας αυτή τη φορά στόχο το… φεγγάρι. Οταν μια μυστηριώδης δύναμη βγάζει τη Σελήνη από την τροχιά της γύρω από τη Γη και την ωθεί σε μια σειρά από συγκρούσεις, απομένουν λίγες μόνο εβδομάδες έως ότου οι συνέπειες να γίνουν καταστροφικές. Τότε μια πρώην αστροναύτης της NASA (Χάλι Μπέρι) παρέα με έναν παλιό συνάδελφο και έναν σύγχρονο συνωμοσιολόγο αναλαμβάνουν δράση, ξεκινώντας ένα επικό ταξίδι στο Διάστημα για να διαπιστώσουν πως η Σελήνη κρύβει περισσότερα μυστικά από όσα γνωρίζουμε.

Μια χαρούμενη οικογένεια
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2021)
Σκηνοθεσία: Χόλγκερ Τάπε
Ακούγονται: Φοίβος Ριμένας, Ελενα ∆ελακούρα, Στεφανία Φιλιάδη

Μετά την επικερδέστατη πρώτη «βόλτα» της ανεκδιήγητης οικογένειας Γουίσμποουν, έρχεται και το σίκουελ του γερμανικού κινουμένου σχεδίου. Εκεί η Μπάμπα Γιάγκα και ο Ρέινφιλντ γίνονται στόχος της κυνηγού τεράτων Μίλα Σταρ, με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να μεταμορφωθούν σε τέρατα για ακόμα μια φορά. Ο μπαμπάς – Φρανκενστάιν, η μαμά – βρικόλακας, η κόρη – μούμια και ο γιος – λυκάνθρωπος, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προκειμένου να σώσουν τους φίλους τους, κάνοντας στο μεταξύ νέες γνωριμίες και συνειδητοποιώντας ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή