Μείωση ΦΠΑ ζητούν οι εκδότες για την παραγωγή βιβλίου

Μείωση ΦΠΑ ζητούν οι εκδότες για την παραγωγή βιβλίου

Την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγή των βιβλίων, που σήμερα βρίσκεται στο 24%, και την εξίσωσή του με εκείνον των πωλήσεων, που έχει οριστεί στο 6%, επισημαίνουν Ελληνες εκδότες μιλώντας στην «Κ».

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστική μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγή βιβλίων, δηλαδή στις υπηρεσίες εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας κ.λπ., που σήμερα βρίσκεται στο 24%, και την εξίσωσή του με εκείνον της πώλησης, ο οποίος έχει οριστεί στο 6%, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών Ελληνες εκδότες μιλώντας στην «Κ». Οπως επισημαίνουν, μια τέτοια αναντιστοιχία μειώνει τη ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε ασφυξία και οι μεγάλες να προτιμούν το μικρότερο κόστος που προσφέρεται από μονάδες παραγωγής του εξωτερικού.

«Προπληρώνουμε έναν πολύ υψηλό ΦΠΑ», λέει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, εκδότης του Μίνωα και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου, «που όμως δεν αντισταθμίζεται από τον χαμηλό ΦΠΑ των πωλήσεων. Θα πρέπει να έχουμε 400% κέρδος για να συμβεί αυτό. Αν είχαμε ενιαίο ΦΠΑ, αυτό που θα πληρώναμε στην παραγωγή θα το εισπράτταμε από την πώληση. Οταν όμως υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά, καταλήγουμε πάντα να μας χρωστάει η εφορία την επιστροφή ΦΠΑ, που μπορεί να έρθει και σε τρεις μήνες. Με αποτέλεσμα να μας λείπει η ρευστότητα, που μένει στα κρατικά ταμεία».

«Προπληρώνουμε έναν πολύ υψηλό ΦΠΑ, που όμως δεν αντισταθμίζεται από τον χαμηλό ΦΠΑ των πωλήσεων. Θα πρέπει να έχουμε 400% κέρδος για να συμβεί αυτό».

Οπως προσθέτει ο Κώστας Δαρδανός των εκδόσεων Gutenberg, η επιστροφή μπορεί να πάρει ακόμα και 18 μήνες αν συνυπολογίσει κανείς ότι η είσπραξη του ΦΠΑ από τις πωλήσεις ενός βιβλίου προϋποθέτει τη διάθεση όλου του στοκ, κάτι που είναι δύσκολο σε αντιεμπορικούς τίτλους. Ο ίδιος εξηγεί ότι η διαφορά μεταξύ του ΦΠΑ της παραγωγής και εκείνου της πώλησης προέκυψε ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ψευδούς δήλωσης διαφημιστικών φυλλαδίων ως βιβλίων, από εταιρείες εκτύπωσης που ήθελαν να αποκομίσουν τα οφέλη του εκδοτικού χώρου. «Θα μπορούσαμε όμως να προσπεράσουμε το εμπόδιο», υπογραμμίζει ο Κώστας Δαρδανός, «αν καταστεί υποχρεωτικό από το υπουργείο Οικονομικών να αναγράφεται στα σχετικά τιμολόγια ο αριθμός ISBN, που είναι μοναδικός για το βιβλίο».

Το γενικό πρόβλημα μεγεθύνεται μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του χαρτιού, λέει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος και συμπληρώνει: «Οι εκδότες δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε αυτές τις αυξήσεις στη λιανική τιμή των βιβλίων και δεν ξέρω αν ο κόσμος θα μπορεί ξαφνικά να πληρώνει έναν τίτλο 20% ή 30% ακριβότερα». Για όλους αυτούς τους λόγους, κάποιοι εκδότες που έχουν τη σχετική δυνατότητα στρέφονται σε καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής του εξωτερικού (στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και δευτερευόντως στην Ιταλία και στην Ισπανία), οι οποίες αναλαμβάνουν μεγάλα τιράζ, αλλά προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες προετοιμασίας ενός βιβλίου με χαμηλότερο κόστος και χωρίς ΦΠΑ.

«Ετσι όμως θα κλείσουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που στηρίζουν τον χώρο του βιβλίου, όπως εταιρείες χάρτου, εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας κ.ά., ενώ θα οδηγηθούμε και σε στρέβλωση και μονοπώληση της αγοράς», παρατηρεί ο Κώστας Δαρδανός. «Η κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί την εξίσωση του ΦΠΑ ένα χρόνο πριν», προσθέτει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος και καταλήγει: «Δεν ζητάμε να μην πληρώνουμε. Το δημοσιονομικό κόστος του αιτήματός μας είναι μηδενικό. Με ό,τι ισχύει σήμερα στις επιστροφές ΦΠΑ, τα χρήματά μας κρατούνται για μεγάλο διάστημα. Είναι σαν το κράτος να δανείζεται άτοκα από τον κλάδο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή