Μαρία Ευθυμίου: Για μια παλλόμενη διδασκαλία της ιστορίας

Μαρία Ευθυμίου: Για μια παλλόμενη διδασκαλία της ιστορίας

Η ιστορικός, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου μιλάει στην «Κ» με αφορμή τη σειρά «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο».

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ιστορία είναι το ιδανικό όχημα ενδο- και ετερο- κατανόησης. Ενας σύντροφος απαράμιλλος στο μικρό, μα και τόσο μεγάλο, ταξίδι ζωής του καθενός μας», λέει η ιστορικός, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου. Την αναζητήσαμε για μια μικρή συζήτηση με αφορμή τη σειρά «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο» που εδώ και μερικούς μήνες προβάλλεται στη «Βουλή – Τηλεόραση» με μεγάλη επιτυχία.

Η σειρά περιλαμβάνει 54 ωριαία επεισόδια που, με τη μορφή «μαθημάτων», διατρέχουν κομβικά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας. Το υλικό στο οποίο βασίζεται είναι ζωντανό, και προέρχεται από τις διαλέξεις με θέμα την παγκόσμια ιστορία, τις οποίες η κ. Ευθυμίου παρέδιδε αφιλοκερδώς σε όλη την Ελλάδα από το 2006 έως το 2018. Οι αίθουσες ήταν πάντα κατάμεστες, και το κοινό αποτελείτο από ενθουσιώδεις ακροατές, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσεων. Στην πορεία, η ιστορική αφήγηση των διαλέξεων ψηφιοποιήθηκε, και υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Μαρίας Ντούζα και την επιστημονική επίβλεψη της ιστορικού, δημιουργήθηκαν τα 54 «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο».

«Παρότι από την αρχή της δράσης μου, το 2006, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, η πανδημία, προφανώς, αύξησε ευαισθησίες αλλά και διαθεσιμότητα χρόνου, λόγω εγκλεισμού. Και η συμμετοχή εκτινάχθηκε σε ύψη εντυπωσιακά», σχολιάζει η κ. Ευθυμίου αναφερόμενη στη μεγάλη ανταπόκριση που έχουν τα «Μαθήματα» στη νέα, τηλεοπτική τους ζωή. Οσοι έχουμε παρακολουθήσει κάποια διάλεξη της ιστορικού, ξέρουμε τη ζωντάνια της, και τον πολύ προσωπικό της τρόπο να μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε κτήμα όλων.

Ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης με αμεσότητα και χιούμορ, ενώ με τη μεταδοτικότητά της συμπαρασύρει τους ακροατές σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Στην περιπέτεια που μας οδηγεί, τα ιστορικά γεγονότα πρωταγωνιστούν, και ο ενθουσιασμός της σε συνδυασμό με το κύρος ενθαρρύνουν την περαιτέρω μελέτη. Για τις ανάγκες της σειράς, οι ψηφιοποιημένες παραδόσεις των ζωντανών μαθημάτων έχουν εμπλουτιστεί με οπτικοακουστικό υλικό, animated χάρτες, χρονολόγια και μουσική με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακόπτεται η ροή του λόγου.

Τι σας έχει προσφέρει η εντατική μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας, ρωτάμε την κ. Ευθυμίου, που εκτός της επιστημονικής διδασκαλίας για την οποία έχει βραβευτεί, είναι ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων και αρθρογράφος. «Πλούτο ζωής απαράμιλλο», απαντά. «Είναι μία πηγή συνεχούς στοχασμού και αναστοχασμού – του εαυτού μου, της κοινωνίας, ολόκληρου του κόσμου».

Και ποια είναι η γνώμη της σχετικά με την αδυναμία του ελληνικού σχολείου να μεταδώσει στους μαθητές την αγάπη για αυτό το μάθημα; «Στα σχολεία μας, εδώ και δεκαετίες πλέον, απαιτείται από τους μαθητές αποστήθιση των κειμένων του εκάστοτε βιβλίου», απαντά. «Τούτο το ανούσιο σύστημα, μόνον μια ζωντανή, ουσιώδης, παλλόμενη διδασκαλία εντός αιθούσης, από φωτεινούς και εμπνευσμένους δασκάλους, μπορεί να παραμερίσει. Οι περισσότεροι λοιπόν μαθητές δεν είχαν την τύχη να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία, και έχουν μείνει μόνον με την αίσθηση της αποστήθισης. Δικαίως, λοιπόν, αισθάνονται απώθηση για την Ιστορία».

Η σειρά «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο» θα προβληθεί εκ νέου από 19/2, με δύο επεισόδια την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Από τη Βουλή – Τηλεόραση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή