Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Γουίλ Σμιθ έχει… σχέδιο

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Γουίλ Σμιθ έχει… σχέδιο

Η βιογραφία του πατέρα των αδελφών Γουίλιαμς ξεχωρίζει στις νέες ταινίες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέθοδος των Γουίλιαμς ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν
Ερμηνείες: Γουίλ Σμιθ, Σανίγια Σίντνεϊ, Τζον Μπέρνθαλ

Η ιστορία του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, πατέρα των διάσημων τενιστριών Βίνους και Σερίνα Γουίλιαμς, γίνεται ταινία, υποψήφια για έξι βραβεία Οσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό για τον Α΄ ανδρικό ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Γουίλ Σμιθ. Η επταμελής οικογένεια του Αφροαμερικανού Ρίτσαρντ ζει στη σκληρή γειτονιά του Κόμπτον στο Λος Αντζελες. Ο ίδιος ωστόσο μαζί με τη σύζυγό του έχουν… σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα δύο από τα πέντε κορίτσια τους θα γίνουν πρωταθλήτριες του τένις· για τον σκοπό αυτό προπονούνται και γυμνάζονται καθημερινά από μικρή ηλικία, με τον πατέρα τους να στέκεται άγρυπνος φρουρός και μέντορας σε κάθε βήμα.

Κινούμενοι σχεδόν αποκλειστικά στο feelgood μονοπάτι, οι δημιουργοί της ταινίας αφηγούνται μια παραμυθένια –αλλά στον μεγαλύτερο βαθμό αληθινή– εκδοχή του αμερικανικού ονείρου, όπως το υλοποίησαν οι θρυλικές πια αδελφές Γουίλιαμς. Ο Σμιθ από την πλευρά του παραδίδει μια αφοσιωμένη ερμηνεία, ικανή να του χαρίσει το πρώτο Οσκαρ της καριέρας του, σε ένα φιλμ που πάντως κινείται οριακά στο όριο της «αγιογραφίας», δίχως να προχωράει περισσότερο στην ψυχογραφία των ηρώων του. Από την άλλη, η ίδια η ιστορία του θαύματος των Γούλιαμς είναι από μόνη της τόσο συναρπαστική, που «συγχωρεί» ακόμη και τη μεγάλη διάρκεια των δυόμισι ωρών.

Ενας οργισμένος άνδρας εκδικείται ★★½
ΔΡΑΣΗΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Ερμηνείες: Τζέισον Στέιθαμ, Χολτ Μακ Κάλανι, Τζος Χάρτνετ

Ο «βασιλιάς» της καλτ δράσης, Γκάι Ρίτσι, επιστρέφει με ένα καινούργιο φιλμ αιματηρής εκδίκησης, που έχει για πρωταγωνιστή του τον Τζέισον Στέιθαμ. Ο δημοφιλής action hero υποδύεται εδώ τον «Η», έναν μυστηριώδη, λιγομίλητο άνδρα, ο οποίος προσλαμβάνεται από μια εταιρεία χρηματαποστολών, την επαύριο μιας πολύνεκρης ληστείας. Καθώς εξελίσσεται η ταινία μαθαίνουμε περισσότερα για το παρελθόν του ήρωα, ενώ μια νέα μεγάλη «δουλειά» θα οδηγήσει στην τελική αναμέτρηση με τους ληστές.

Ο Ρίτσι σκηνοθετεί με τον γνώριμο ταχύτατο ρυθμό του μια ιστορία που θυμίζει αρκετά και το «The Town» του Μπεν Αφλεκ, δίχως ωστόσο τη εις βάθος εξερεύνηση των χαρακτήρων και το ατόφιο σασπένς του τελευταίου. Ο Τζέισον Στέιθαμ είναι, φυσικά, ο κλασικός «ψαρωτικός» εαυτός του, άριστος στις σκηνές δράσης και στα πιστολίδια, αλλά μάλλον αμήχανος σε όλα τα υπόλοιπα. Αυτά τα τελευταία αποτελούνται κυρίως από «μάτσο» ατάκες και νταηλίκια, τα οποία είναι μεν διασκεδαστικά ώς ένα βαθμό, όμως κάποια στιγμή κουράζουν με τις επαναλήψεις και τη ρηχότητά τους.

Φύλακας αδελφός ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Φερίτ Καραχάν
Ερμηνείες: Σαμέτ Γιλντίζ, Εκίν Κοτς, Μαχίρ Ιπέκ

Μια συγκινητική ιστορία φιλίας και αφοσίωσης μας έρχεται από τη μακρινή Ανατολία, εκεί όπου σε ένα ορεινό οικοτροφείο για παιδιά Κούρδων ο μικρός Γιουσούφ βλέπει τον κολλητό του, Μέμο, να αρρωσταίνει άσχημα ένα πρωί. Καθώς η παγωμένη ημέρα προχωράει εκείνος γίνεται όλο και χειρότερα, ενώ ο Γιουσούφ προσπαθεί απεγνωσμένα να κινητοποιήσει τους αρχικά αδιάφορους δασκάλους και υπευθύνους, προκειμένου να τον φροντίσουν. Οταν τελικά εκείνοι θα το κάνουν, η φύση θα ορθώσει τα δικά της εμπόδια, οδηγώντας και σε αποκαλύψεις των μικρών ή μεγαλύτερων μυστικών της κοινότητας.

Τα μυστικά της αδερφής μου ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Αϊτέν Αμίν
Ερμηνείες: Μπασάντ Αχμέντ, Μπασμαλά Ελγαές, Χουσεΐν Γανέμ

Ενα ενδιαφέρον φιλμ πάνω στη σύγχρονη ενηλικίωση στις συντηρητικές ανατολικές κοινωνίες, αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Αιγύπτου για τα φετινά Οσκαρ. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, η 19χρονη Σουάντ είναι μια φαινομενικά σύμφωνη με τις κοινωνικές συμβάσεις κοπέλα: αγνή, νοικοκυρεμένη και έτοιμη να γίνει σύζυγος σε περίπτωση που βρεθεί το κατάλληλο προξενιό. Στην παράλληλη πραγματικότητα του Διαδικτύου, ωστόσο, ζει μιαν άλλη μυστική ζωή. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσει τη 13χρονη αδελφή της, τη Ραμπάμπ, να αναζητήσει απαντήσεις σχετικά με όσα είχαν μείνει έως τότε κρυφά. Το φιλμ της Αϊτέ Αμίν προσεγγίζει τη σχεδόν σουρεαλιστική αντίφαση του κοινωνικού και θρησκευτικού συντηρητισμού, σε σχέση με την απελευθέρωση που φέρνουν τα social media. Ολο αυτό το σχήμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον και γίνεται ακόμη περισσότερο χάρη στις φυσικές, ανεπιτήδευτες ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή