Νέα «Πύλη» για την ιστορία και το μέλλον της Δράμας

Νέα «Πύλη» για την ιστορία και το μέλλον της Δράμας

Νέος κόμβος για τον πολιτισμό και την ιστορική ταυτότητα της πόλης της Δράμας γεννήθηκε και με το όνομα «Πύλη της Δράμας» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ελεύθερη και ανοικτή πηγή γνώσης.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κόμβος για τον πολιτισμό και την ιστορική ταυτότητα της πόλης της Δράμας γεννήθηκε και με το όνομα «Πύλη της Δράμας» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ελεύθερη και ανοικτή πηγή γνώσης. Η νέα ιστοσελίδα αντανακλά το αυξανόμενο, τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρον για την ιστορία της Δράμας αλλά και για την προοπτική της στο μέλλον, καθώς η πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας συγκεντρώνει σημαντικά αντικειμενικά πλεονεκτήματα. Υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να εξελιχθεί σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής καθώς η γεωγραφική της θέση όπως και η ιστορική διαδρομή της συνηγορούν υπέρ του σχεδιασμού ενός περισσότερο φιλόδοξου μέλλοντος.

Η Πύλη της Δράμας (pylidramas.gr) «εστιάζει στην ιστορία και στον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής μας», όπως αναφέρουν η ιστορικός Γεωργία Μπακάλη και ο φιλόλογος Δημήτρης Σφακιανάκης, οι οποίοι ανέλαβαν την επιλογή, συγγραφή και επιμέλεια των κειμένων. «Μια τέτοια ιστοσελίδα έλειπε από τη Δράμα, η οποία μόλις τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να ανιχνεύει το ιστορικό της παρελθόν, δεδομένου ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του αρχειακού υλικού και των τεκμηρίων καταστράφηκε επί βουλγαρικής κατοχής».

Νέα «Πύλη» για την ιστορία και το μέλλον της Δράμας-1
Το «μαρμάρινο σπίτι», του 1875, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κόμβο. (ΣΑΚΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Η νέα ιστοσελίδα αντανακλά το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ταυτότητα και τις προοπτικές της.

Η Γεωργία Μπακάλη και ο Δημήτρης Σφακιανάκης είναι δύο αθόρυβοι «εργάτες» της Δράμας. Τόσο μέσα από την αρθρογραφία τους στο εξαιρετικό περιοδικό «Δίοδος» (που συγκεντρώνει τον πνευματικό ανθό της πόλης) όσο και μέσα από τη συνεργασία τους με φορείς που ευεργετούν τον τόπο αγωνίζονται να αναδείξουν τις αφανείς πτυχές της Δράμας και να καταστήσουν περισσότερο ευκρινή την ιστορική σημασία της. Οπως λένε, «στο πλαίσιο σύνθεσης και εμπλουτισμού της ιστοσελίδας Πύλη της Δράμας  πασχίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια να συγκεντρώσουμε και να ταξινομήσουμε κείμενα,  φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια, επιδιώκοντας τη διάχυσή τους στο ευρύτερο κοινό. Το ξεκίνημα δρομολογήθηκε με την πολύτιμη υλική και ηθική  στήριξη της γνωστής δραμινής εταιρείας Raycap, πράγμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με τις δικές μας πλέον δυνάμεις».

Νέα «Πύλη» για την ιστορία και το μέλλον της Δράμας-2
Λατομείο εξόρυξης λευκού μαρμάρου κοντά στην πόλη της Δράμας. (ΣΑΚΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Η Πύλη της Δράμας αξιοποιεί με το ξεκίνημά της την αφορμή της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εστιάζει στην «Εκατονταετηρίδα μνήμης, δεδομένου ότι η Δράμα υπήρξε η περιοχή που δέχτηκε τον μεγαλύτερο, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, αριθμό προσφύγων, την περίοδο 1922-1924». Το ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο του όλου εγχειρήματος είναι ότι υπάρχει πλέον μια προσβάσιμη και ανοικτή πύλη που θα εμπλουτίζεται διαρκώς με κείμενα για την ιστορία και τη διαδρομή της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της καθώς και με επιλεγμένο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. «Ευελπιστούμε να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, μελετούν και ερευνούν την τοπική μας ιστορία», λένε οι επιμελητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή