Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης: Ουκρανία και Ρωσία στο επίκεντρο του προγράμματος

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης: Ουκρανία και Ρωσία στο επίκεντρο του προγράμματος

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Κοπεγχάγη (CPH: DOX) που θα διεξαχθεί από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου 2022 και το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 νέες ταινίες και 76 παγκόσμιες πρεμιέρες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Κοπεγχάγη (CPH: DOX) που θα διεξαχθεί από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου 2022 και το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 νέες ταινίες και 76 παγκόσμιες πρεμιέρες.

Συγκεκριμένα, δώδεκα ντοκιμαντέρ διαγωνίζονται για το κορυφαίο βραβείο στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα Dox:Award, το 1/4 των οποίων γυρίστηκαν στη Ρωσία και την Ουκρανία – στοιχείο που μαρτυρά την επιθυμία των διοργανωτών το Φεστιβάλ να αντικατοπτρίζει την εποχή που ζούμε.

«Ένα Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο γιορτή του κινηματογράφου, είναι επίσης ευκαιρία να αναλογιστούμε κριτικά την πραγματικότητα, να συμμετάσχουμε σε δημοκρατικό διάλογο και να συζητήσουμε πώς οι απόψεις μας για τον κόσμο έχουν συνέπειες» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκλας Ίνστρομ σύμφωνα με τον ιστότοπο Variety.

«Αυτή τη στιγμή, οι σκέψεις μας είναι πρώτα και κύρια στον λαό της Ουκρανίας, ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο εισέβαλε παράνομα ένα αυταρχικό καθεστώς. Στο Κίεβο, το μεγάλο Φεστιβάλ Docudays UA υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν περίπου την ίδια εποχή με το CPH:DOX. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό» δήλωσε o Ίνστρομ.

Εκτός διαγωνιστικού τμήματος στο Φεστιβάλ θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ «A House Made of Splinters» του Δανού σκηνοθέτη, Σιμόν Λερένγκ Βιλμόντ για ένα ορφανοτροφείο στην ανατολική Ουκρανία και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής «Novorossiya» των Λούκα Τζενάρι και Ενρίκο Παρέντι που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα.

Το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει αυστηρή ισότητα των φύλων με το 50% των ταινιών να σκηνοθετούνται ή να συν-σκηνοθετούνται από γυναίκες δημιουργούς.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ θα κάνουν το ντοκιμαντέρ «Under the Sky Shelter» του Χιλιανού Ντιέγκο Ακόστα, που περιγράφεται από τον υπεύθυνο προγράμματος, Μαντς Μίκελσεν ως «μια μαγευτικά όμορφη ασπρόμαυρη ταινία 16 χιλιοστών που διαδραματίζεται στα βουνά της Χιλής με ονειρεμένες λάμψεις χρωμάτων και χωρίς διαλόγους» και το «Hide and Seek» ταινία με γρήγορο ρυθμό από τη Νάπολη για μια οικογένεια τριών γενεών που αγωνίζεται να ξεφύγει από τον κύκλο του εγκλήματος – μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες φέτος, σύμφωνα με τον Μίκελσεν.
Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε τρία κύρια θέματα – τέχνη, επιστήμη και κοινωνία.

«Με το Βλέμμα στην Ουκρανία»

Και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όμως, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στους ανθρώπους της Ουκρανίας που δοκιμάζονται αυτή τη χρονική περίοδο, ανακοίνωσε την προβολή της θεματικής «Με το βλέμμα στην Ουκρανία». 

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σοκ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους της που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή από τον πόλεμο. Με βαθιά πίστη στη δύναμη της ειρήνης, τις ανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό και το διεθνές δίκαιο, ευχόμαστε την άμεση παύση της πολεμικής σύρραξης.

Σε λίγες μέρες, τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 24ο ΦΝΘ μάς υπενθυμίζουν πως εκεί που μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τα τρια ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα: «Χαρακώματα» του Γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό, «Σπίτι από Θραύσματα» του Δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ και «F@ck this Job» της Βέρα Κριτσέφσκαγια. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή