Ανίτα Ρατσβελισβίλι στην «Κ»: «Χρόνια τώρα, αρνούμαι εμφανίσεις στη Ρωσία»

Ανίτα Ρατσβελισβίλι στην «Κ»: «Χρόνια τώρα, αρνούμαι εμφανίσεις στη Ρωσία»

Πρέπει να βρούμε τρόπους να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτή την κόλαση που συμβαίνει τώρα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση ορισμένων Ρώσων καλλιτεχνών να αποσυρθούν από το προσκήνιο μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή με εκείνους που παραιτούνται από τις θέσεις τους ως αντίδραση στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν», λέει στην «Κ» η Γεωργιανή μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι. «Χρόνια τώρα, αρνούμαι εμφανίσεις στη Ρωσία, παρόλο που λατρεύω το ρωσικό κοινό και μου αρέσει να παίζω γι’ αυτούς. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτή την κόλαση που συμβαίνει τώρα. Η δύναμή μου είναι η φωνή μου, και απλώς προσπαθώ να χρησιμοποιήσω ό,τι έχω για να αντιταχθώ σε αυτόν τον πόλεμο», προσθέτει.

Η Αννα Νετρέμπκο

Βρήκαμε τη διάσημη μέτζο στο Μιλάνο, έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις παραστάσεις της στην Οπερα του Παρισιού. Στο Teatro alla Scala του Μιλάνου γίνονται τον τελευταίο καιρό οι πρόβες για την προετοιμασία της όπερας με τίτλο «Αντριάνα Λεκουβρέρ». Σε αυτή την παράσταση, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι ως Πριγκίπισσα του Μπουιγόν θα συμπρωταγωνιστούσε δίπλα στη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο (Αντριάνα Λεκουβρέρ) – δύο καλλιτέχνιδες παγκόσμιας κλάσης και μάλιστα φίλες στην προσωπική τους ζωή. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η Ρωσίδα σούπερ σταρ Νετρέμπκο δέχτηκε επικρίσεις για τις θερμές σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα σχόλια που ακολούθησαν, την οδήγησαν να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τη σκηνή «μέχρι νεωτέρας» και χθες έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης την τρέχουσα και την επόμενη σεζόν, καθώς όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του οργανισμού, δεν θα προσλαμβάνει καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον Πούτιν. Στη σημερινή πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της Σκάλας, τον ρόλο της Αντριάνα Λεκουβρέρ θα ερμηνεύσει η σοπράνο Μαρία Αγκρέστα.

Ηταν Ιούλιος του 2019 όταν η αγαπητή μας από τη συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Αγαπώ τους Ρώσους που σέβονται τη Γεωργία και τα εδάφη μας. Λατρεύω τη ρωσική κουλτούρα, τη ρωσική λογοτεχνία, τη ρωσική ποίηση, την τέχνη και τη μουσική! Θα συνεχίσω να τραγουδάω όμορφη ρωσική μουσική με χαρά και σεβασμό επειδή η ρωσική κλασική μουσική είναι μία από τις καλύτερες σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά δεν θα τραγουδήσω στη Ρωσία λόγω της πολιτικής αυτής της χώρας! Αντί να δημιουργείτε ακόμα περισσότερες παρεξηγήσεις γύρω από αυτό το θέμα, προσπαθήστε να κατανοήσετε τον πόνο μας και να στηρίξετε τη Γεωργία και την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Πούτιν».

Πριν από μερικές ημέρες, λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η διάσημη μέτζο επανέλαβε την προηγούμενη δήλωση κάνοντας σαφή τη θέση της. Και μάλιστα σε μια στιγμή που οι επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων έχουν αναστατώσει και τον κόσμο της μουσικής.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να διαμαρ- τυρηθούμε γι’ αυτή την κόλαση που συμβαίνει τώρα.

Ρωτάμε την κ. Ρατσβελισβίλι ποια είναι η γνώμη της για την απομάκρυνση ορισμένων Ρώσων καλλιτεχνών όπως ο μαέστρος Βαλερί Γκεργκίεφ, και τη διακοπή της συνεργασίας με κρατικούς ρωσικούς πολιτιστικούς φορείς, μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι επικεφαλής κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της Ευρώπης.

Αντίθετη σε παραλήρημα

«Οι Γεωργιανοί έχουν ιδιαίτερα κακή εμπειρία με τον Γκεργκίεφ (υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία κατά την κρίση της Οσετίας), επομένως συμφωνώ απόλυτα με τις αποφάσεις τους», απαντά. «Ο Γκεργκίεφ είναι ένας πολιτικός καλλιτέχνης που υποστηρίζει τον Πούτιν στα χειρότερα εγκλήματά του, οπότε νομίζω ότι υπάρχει δικαιοσύνη κάπου στον κόσμο. Ωστόσο θα ήμουν αντίθετη σε ένα γενικό παραλήρημα, που στρέφεται ενάντια σε κάθε Ρώσο καλλιτέχνη και θέτει σε απαγόρευση τη ρωσική τέχνη γιατί αυτό ακριβώς κάνει ο Πούτιν στον λαό του: Εξωθεί τους ανθρώπους στα άκρα, τους υποχρεώνει να παίρνουν αποφάσεις και θέσεις δημοσίως. Σε τι διαφέρει αυτό από τη δικτατορία; Ολα πρέπει να έχουν ένα όριο και να επικρατήσει η λογική. Δεν πρέπει να γίνουμε αυτό που πολεμάμε».

Εντούτοις η απόσυρση της Αννα Νετρέμπκο από την παράσταση της όπερας «Αντριάνα Λεκουβρέρ» είναι γεγονός, κάτι που σίγουρα επηρέασε την ίδια με δεδομένες τις καλές σχέσεις μεταξύ τους. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα, λίγο πριν από την πρεμιέρα, στη Σκάλα;

«Φυσικά είμαστε λυπημένοι που δεν μπορεί να είναι κοντά μας αυτή τη στιγμή η Αννα. Μια συναυλία μαζί της είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση για μένα. Οπότε ελπίζω πραγματικά αυτή η τρομερή περίοδος να τελειώσει σύντομα. Και ο κόσμος σε Γεωργία και Ουκρανία να ξαναβρεί τη χαρά του απαλλαγμένος από τον Πούτιν και την κακία του», απαντά.

Οι παραστάσεις στη Σκάλα ολοκληρώνονται στις 19 Μαρτίου και αμέσως μετά το πρόγραμμα της κ. Ρατσβελισβίλι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Βερολίνο, το Σάλτσμπουργκ και το Λονδίνο, ενώ η Μετροπόλιταν Οπερα την έχει καλέσει για δύο παραγωγές κατά την επόμενη σεζόν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή