Ανάμεικτη είναι η εικόνα και τα νέα που φέρνει από το μέτωπο των κινηματογραφικών εισπράξεων η πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον τζίρο της μεγάλης αλυσίδας πολυκινηματογράφων Cineworld. Με 9.189 κινηματογραφικές αίθουσες σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιδόσεις της συγκεκριμένης αλυσίδας αποτελούν αρκετά αξιόπιστο δείγμα αναφορικά με την παγκόσμια αγορά του σινεμά, η οποία το 2021 σημείωσε μεγάλη ανάκαμψη σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020.
Το 1,8 δισ. δολάρια έφτασε ο τζίρος των Cineworld για τη χρονιά που μας πέρασε, αυξημένος κατά σχεδόν 1 δισ. σε σύγκριση με την προηγούμενη, ενώ αντίστοιχα οι αριθμοί των εισιτηρίων που κόπηκαν στις αίθουσες εκτοξεύτηκαν από τα 54,4 εκατομμύρια στα 95,3 εκατομμύρια. Και όλα αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως και το 2021 βρήκε επίσης, ιδίως στο πρώτο κομμάτι του, κλειστούς τους κινηματογράφους στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Οι δηλώσεις του CEO των Cineworld, Μούκι Γκράιντινγκερ, απηχούν κι εκείνες κλίμα αισιοδοξίας: «Παρόλο που τα αποτελέσματα του 2021 ακόμη καθρεφτίζουν τις επιπτώσεις της COVID-19, ειδικά στην αρχή του οικονομικού έτους, η πρόσφατη δραστηριότητα μας κάνει να αισιοδοξούμε. Είναι φανερό πως οι πελάτες μας παραμένουν πιστοί και νοσταλγούν την εμπειρία της μεγάλης οθόνης, όπως και την κοινωνική διάσταση του να βλέπεις ταινίες με άλλους ανθρώπους».
Η εξίσωση, βέβαια, διαβάζεται και αντίστροφα. Διότι καλό το 1,8 δισ. του 2021, απέχει ωστόσο παρασάγγας από τα 4,37 δισ. του 2019, το ποσό του τζίρου δηλαδή προ πανδημίας. Και αυτό παρόλο που η έλευση του τελευταίου «Spider-Man» και η τεράστια εισπρακτική επιτυχία του εκτόξευσε τα έσοδα μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους. Για όσους παρακολουθούν από κοντά, είναι φανερό πως η επομένη της πανδημίας θα βρει ένα τελείως αλλαγμένο κινηματογραφικό τοπίο, με σημαντικά λιγότερες ταινίες στις αίθουσες. Πόσα άραγε από αυτά τα χαμένα χρήματα, που αναφέραμε παραπάνω, θα επιστρέψουν στα ταμεία την πρώτη «φυσιολογική» χρονιά;